Στις 24 Μαΐου 1881 πραγματοποιήθηκε η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της Άρτας στον εθνικό κορμό, βάσει των προβλέψεων της Συμβάσεως της Κωνσταντινουπόλεως, συνεπεία του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-78, που έληξε με τη νίκη των ρωσικών όπλων.
Το γεγονός αυτό, ενδιέφερε άμεσα την Ελλάδα, καθώς η νίκη της Ρωσίας,επιτάχυνε τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό!Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε ότι ο τότε Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ είχε παντρευτεί τη Ρωσίδα πριγκίπισσα Όλγα, στενή συγγενή του Τσάρου της Ρωσίας, γεγονός που πέραν της κοινής θρησκείας, που τότε είχε ισχυρότατο αντίκτυπο, διευκόλυνε αφάνταστα την συνολική εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων.
Τελικώς, στις 24 Μαΐου 1881 οι αντιπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων και της Υψηλής Πύλης, όπως ονομαζόταν τότε ανεπισήμως η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η κυβέρνηση του Σουλτάνου, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη την ομώνυμη σύμβαση, βάσει της οποίας παραχωρήθηκαν από την ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα οι περιοχές της Θεσσαλίας (πλην της Ελασσόνας, που θα απελευθερωθεί αργότερα, το 1912, στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου ) και της Άρτας, ανατολικώς του Αράχθου ποταμού κι όχι του Καλαμά.
Οι δύο προαναφερθείσες προσαρτήσεις αποτελούν τη δεύτερη αναίμακτη κι αυτήν τη φορά επέκταση της Ελλάδας στα εύφορα εδάφη των δύο περιφερειών, καθώς είχε προηγηθεί η πρώτη αντίστοιχη της ενσωματώσεως των Ιονίων νήσων (Επτανήσων) που παραχωρήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα το 1864.
Στις 2 Ιουλίου 1871, η σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως θα επικυρωθεί τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Με τον τρόπο αυτό, οι πόθοι και τα οράματα των Ορθοδόξων Ελλήνων των περιοχών αυτών, που ήταν ελληνικές από αρχαιοτάτων χρόνων και οι οποίες είχαν ξεσηκωθεί στην Επανάσταση του 1821, «προσφέροντας» όχι μόνον τον οραματιστή του ξεσηκωμού Ρήγα Φεραίο τον επονομαζόμενο και «Βελενστινλή», αλλά και σπουδαίους οπλαρχηγούς με κορυφαίο τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, καθώς και στηνατυχή επανάσταση του 1878 τους οπλαρχηγούς Φαρμάκη, Αξελό, Λελούδα, Έξαρχο, που όμως λόγω του πεδινού εδάφους τους ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν, έλαβαν επιτέλους σάρκα και οστά!
Από τότε μέχρι σήμερα, στα 143 χρόνια που θα ακολουθήσουν, η Θεσσαλία και η Άρτα, θα συμβάλλουν σημαντικότατα στην αναγέννηση της Ελλάδος σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων!