Οι «μνηστήρες» για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού «ανεβάζουν στροφές» και εντείνουν τις προσπάθειες τους για να βγουν αυτοί νικητές σε αυτή την ναυμαχία με έπαθλο το συμβόλαιο ύψους 5 δις. Μετά τους Ολλανδούς ήρθε η σειρά των Γάλλων που σήμερα πραγματοποίησαν ακόμα μια παρουσίαση των φρεγατών Belharra σε εκπροσώπους του Τύπου όπου τόνισαν τα πλεονεκτήματα των φρεγατών τους, ενώ επανέλαβαν την δέσμευση τους για παράδοση της πρώτης φρεγάτας στο ΠΝ το 2025.
Ειδικότερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας, ο Global CEO της Naval Group, Pierre-Eric Pommellet επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Naval Group, να προσφέρει την καλύτερη λύση για τις ελληνικές ανάγκες και, παράλληλα, να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων.
Η Naval Group υπέβαλε, από κοινού με την Thales και την MBDA, ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πακέτο σχεδιασμένο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα διαθέτει τις καλύτερες δυνατότητες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο και με βελτιστοποιημένο κόστος που περιλαμβάνει:
-4 FDI HN – με κατασκευή 3 πλοίων, στην Ελλάδα. Η πρώτη θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2025, ενώ ως ενδιάμεση λύση, θα δοθούν 2 φρεγάτες (άλλου τύπου) που θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2022.
-Tον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα
-Mια ισχυρή Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή (ΗΙΡ)
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Pierre Eric Pommellet, παρουσίασε τη φρεγάτα FDI και τις εξαιρετικές δυνατότητες της. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «χάρις στους πυραύλους Aster 30 που διαθέτει στη βασική διαμόρφωση το πλοίο μας, η FDI HN είναι η μόνη φρεγάτα που προσφέρεται στο ΠΝ με δυνατότητες αποτελεσματικής προστασίας στόχων υψηλής αξίας ή θαλάσσιων περιοχών, παράκτιων εγκαταστάσεων, πόλεων και ελληνικών νησιών.
Σημείωσε ακόμη ότι «το γαλλικό πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη με το πρώτο πλοίο του τύπου να βρίσκεται σε παραγωγή στις εγκαταστάσεις μας στο Lorient, με χρόνο παράδοσης στις αρχές του 2024. Επειδή η φρεγάτα FDI βρίσκεται ήδη σε παραγωγή, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ένα πολύ σύντομο χρόνο παράδοσης στην Ελλάδα με την πρώτη FDI HN να εισέρχεται σε υπηρεσία το 2025.»
Επιπροσθέτως, παρουσίασε στοιχεία για το ισχυρό σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής που προτείνεται από τη Naval Group. Ο όμιλος έχει ήδη αναπτύξει μια μόνιμη ομάδα έμπειρων εξειδικευμένων στελεχών στην Ελλάδα, με κύρια αποστολή τον εντοπισμό και τις επαφές με τις ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φρεγατών ή σε άλλα προγράμματα με τη Naval Group.
«Έχουμε εντοπίσει σχεδόν 100 εταιρείες, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με περισσότερες από 70, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΜΕΤΚΑ, ΑΚΜΩΝ, STELMA, MILTECH, PRISMA, THALES Hellas, Terra Spatium, Hydrus Engineering. Τώρα είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στη επόμενη φάση, απευθύνοντας τους αιτήσεις υποβολής πρότασης (RFP)»
Όσον αφορά στις ναυπηγικές μονάδες, δήλωσε: «Η Naval Group, έχει δεσμευθεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση των ελληνικών ναυπηγείων και έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, με την υποστήριξη μας, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν αυτή την τελευταίας γενιάς φρεγάτα εδώ στην Ελλάδα. Η Naval Group διαθέτει σημαντική και ισχυρή εμπειρία σε τοπικές κατασκευές, σε όλο το κόσμο. Η ενεργός συμμετοχή τοπικών εταίρων και η μεταφορά των τεχνολογιών μας βρίσκεται στο DNA μας».
Η Naval Group έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008 και θέλει να αναπτύξει και να ισχυροποιήσει το αποτύπωμά της στη χώρα με το πρόγραμμα φρεγατών αλλά και περαιτέρω. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Pierre-Eric Pommellet, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για το πρόγραμμα φρεγατών θα διαποτίσουν το Ελληνικό οικοσύστημα, θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο αριστείας του τομέα συνολικά, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης θέσεων εργασίας και οικονομικών οφελών πέραν της εγχώριας κατασκευής και συντήρησης των φρεγατών FDI HN.
Οι Έλληνες εταίροι της Naval Group θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας και να συμμετέχουν και σε άλλα προγράμματα. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Naval Group θα πραγματοποιήσει “R&D partners days” στις 22 και 23 Ιουνίου στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με βιομηχανικούς εταίρους, και στις 24 και 25 Ιουνίου στο Ηράκλειο Κρήτης για συναντήσεις με ακαδημαïκούς φορείς.
Επίσης, θα διοργανωθεί ένα webinar την εβδομάδα μετά για εταιρείες που δεν μπόρεσαν να παραστούν και επιθυμούν να συμμετέχουν τα προγράμματα R&D. Οι εκδηλώσεις αυτές θα προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για συναντήσεις με υφιστάμενους αλλά και νέους εταίρους, και συζητήσεις για εν εξελίξει και μελλοντικά προγράμματα, σε τομείς αιχμής όπως η κατασκευή πρόσθετων, η προγνωστική συντήρηση, drones ή συστήματα ναυτικών αποστολών.
Τέλος η Naval Group, έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας–Hellas (FORTH). Παράλληλα συνεργάζεται ήδη για θέματα κυβερνοασφάλειας εφαρμοσμένα για το ναυτικό και ναυτιλιακό τομέα με Έλληνες εταίρους στο πλαίσιο διαφόρων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το CYBERMAR, το PESCO Pandora και το H2020.