Ο Ερντογάν έχει νεύρα και το δείχνει…

 
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ενημερώθηκε: 08/01/22 - 08:29

Ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην αεροπορική βάση της Λήμνου, οι Τούρκοι δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό τους.

Σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε μπαράζ υπερπτήσεων σε 3 ελληνικά νησιά του Αιγαίου δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων..

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, σήμερα, δήλωσε έντονα την παρουσία της στο ελληνικό εναέριο χώρο.

Στη 13:05 τέσσερα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες σε υψόμετρο 24.000ποδών. Λίγο αργότερα, στις 14:41 ζεύγος τουρκικών F16 πέταξε πάνω από τη νήσο Ρω, δηλαδή στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου στα 27.000 πόδια. Οι τουρκικές παραβιάσεις δεν έμειναν μόνο εκεί.. Το ίδιο ζεύγος στις 15:16 κινήθηκε βόρεια πραγματοποιώντας νέες υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Παναγιά στα 29.000 πόδια. Ακολούθησαν αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά, που αναχαίτισαν τα τουρκικά κατά την πάγια τακτική.

Τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική αεροπορία επιμένει με υπερπτήσεις και ταυτόχρονη παρουσία αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου όσο και μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV, επιχειρώντας να ανεβάσει την ένταση στον ουρανό του Αιγαίου.

Στρατιωτικές πηγές σχολιάζουν στο www.thepressroom.gr ότι "Η Τουρκία εκνευρίζεται κάθε φορά που Έλληνας αξιωματούχος επισκέπτεται τα ελληνικά ακριτικά νησιά. Θέλουμε επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία, όμως το μήνυμα της Ελλάδας είναι ξεκάθαρο: Kάθε Ελληνας πολιτικός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επισκέπτεται κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας ανα πάσα στιγμη".

Η εποχή των Rafale και τα όνειρα του Ερντογάν για το εθνικό μαχητικό

Και ενώ η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για την έλευση των πρώτων 6 μαχητικών Rafale, ο Τ. Ερντογάν έχοντας χάσει το παιχνίδι με τα F35, καλλιεργεί τώρα το αφήγημα περί ισχυρής τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ανακοινώνοντας ότι το 2023 θα είναι έτοιμο το νέο εθνικό μαχητικό.

«Το 2023 το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος μας θα το βγάλουμε από το υπόστεγο και θα το δείξουμε στον κόσμο. Δεν θα καθυστερήσουμε ιδιαίτερα την πρώτη του πτήση και αυτό το βήμα μας προχωράει γρήγορα, Η πρώτη πτήση του σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2025 και θα πάρει τη θέση του στους ουρανούς το 2029, ως η δύναμη κρούσης της πολεμικής μας αεροπορίας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες και όσο πλησιάζει η 19η Ιανουαρίου, δηλαδή η μεγάλη μέρα που τα μαχητικά Rafale θα προσγειωθούν στην 114 πτέρυγα μάχης στη Τανάγρα, η Τουρκία θα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο.

Νέα επικοινωνία του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογό του

Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που Ελλάδα-Γαλλία ενισχύουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις. Σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος επικοινώνησε εκ νέου με τον Γάλλο ομόλογο του Thierry Burkhard για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για το θέμα που αποτελεί την καρδιά της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, δηλαδή την αμοιβαία αμυντική συνδρομή.

Το περασμένο μήνα επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ταξίδεψαν στο Παρίσι και συναντήθηκαν με τη γαλλική πλευρά με σκοπό να συγκεκριμενοποιήσουν το σύνολο των κοινών δράσεων των δύο χωρών σε αμυντικό επίπεδο. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Διευθυντής του ΄Δ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ.

Πηγές από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι Ελλάδα-Γαλλία έχουν καταλήξει σε ένα «πολύ δυνατό» προσχέδιο κειμένου το οποίο περιέχει τις κατευθύνσεις των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται δράσεις συνεργασίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, Γενικών Επιτελείων, Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά και κοινών επιχειρήσεων ακόμα και μετασταθμεύσεις γαλλικών μαχητικών και ελλιμενισμός πλοίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού σε ελληνικές βάσεις.

Οι υπογραφές στο τελικό κείμενο θα πέσουν, όπως έχει συμφωνηθεί, στην επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Αρχηγού Άμυνας στην Αθήνα, η οποία αναμένεται πολύ σύντομα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας -Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια παίρνει σάρκα και οστά.

Όπως τονίζουν Στρατιωτικές πηγές στο www.thepressroom.gr, η άριστη σχέση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών εγγυάται το αποτέλεσμα της στρατιωτικής συνεργασίας και μέσα στο 2022 θα το δούμε και στη πράξη.

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν ωστόσο και για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία άλλωστε, με κάθε ευκαιρία δηλώνει την πρόθεση της για διαρκή και μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τη στήριξη προς τη Λευκωσία με συχνές επισκέψεις του γαλλικού ναυτικού, όπως έγινε πρόσφατα με τη φρεγάτα «Auvergne» στο λιμάνι της Λάρνακας.