Ν.Δένδιας: «Η παρουσία σας λοιπόν εδώ (της ΕΛΔΥΚ) συνιστά μήνυμα αποτροπής, θα μου επιτρέψετε να πω, ισχυρό μήνυμα αποτροπής» - «Έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν»

 
Ν.Δένδιας: «Η παρουσία σας λοιπόν εδώ (της ΕΛΔΥΚ) συνιστά μήνυμα αποτροπής, θα μου επιτρέψετε να πω, ισχυρό μήνυμα αποτροπής» - «Έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν»

Ενημερώθηκε: 06/07/23 - 21:21

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Με δύο ισχυρά «μηνύματα» προς κάθε κατεύθυνση, το ένα μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του και το δεύτερο μιλώντας προς το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ στο στρατόπεδό τους στην περιοχή της Λευκωσίας, ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη με τη νέα του υψηλή ιδιότητα στη Μεγαλόνησο, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κώστα Φλώρο.

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό της ιστορικής Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Η παρουσία σας λοιπόν εδώ συνιστά μήνυμα αποτροπής, θα μου επιτρέψετε να πω, ισχυρό μήνυμα αποτροπής», ενώ στις κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Γιωργάλλα, μετά το πέρας της μεταξύ τους συναντήσεως, τόνισε εμφαντικώς ότι «Έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν»

Μετά τη συνάντηση του Ν.Δένδια με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (και πρώην ΥΠΕΞ) Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, στις κοινές τους δηλώσεις, ο Έλλην ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Όπως πολύ καλά είπες υπάρχει μία μακρά συνεργασία. Η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος υπήρξαν πάντοτε δυνάμεις σταθερότητας, δυνάμεις που προσπαθούν για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Στις Διεθνείς Σχέσεις έχουν την ίδια αντίληψη των πραγμάτων. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στο ουκρανικό, που πραγματικά τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας, του καταστατικού χάρτη των ΗΕ. Βρεθήκαμε και οι δύο χώρες, όπως ήταν αυτονόητο, βέβαια, στην ορθή πλευρά του επιχειρήματος».

Από την πλευρά του ο κ.Χριστοδουλίδης στις προηγηθείσες δηλώσεις του είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «…Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, και αυτό ήταν το μήνυμα που στέλναμε και οι δύο, μέσα από τις ενέργειες μας και τις πράξεις μας, όταν ήμασταν Υπουργοί Εξωτερικών. Θα συνεχιστεί και τώρα. Οι βασικές μας προσπάθειες στο τομέα της άμυνας, ειδικότερα να μιλήσω για την Κύπρο, είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος. Δεν θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε επεκτατικές ενέργειες λύνουν προβλήματα, αντίθετα, δημιουργούν προβλήματα. Και μέσα από την διαχρονική μας συμπεριφορά, αποδεικνύουμε ότι δεν πιστεύουμε σε τέτοιου είδους λύσεις…»

Στις κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Μ.Γιωργάλλα, ο Ν.Δένδιας, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την προ ημερών απώλεια του Κύπριου Ευέλπιδος, επισήμανε ότι «…Οι συνομιλίες μας σήμερα επιβεβαίωσαν ένα πράγμα: Την ισχυρή μας βούληση να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τον συντονισμό μας τόσο σε επίπεδο διμερές, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο συμμάχων και φίλων μας.

Συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε και επίσης συζητήσαμε πώς μπορεί να διευρυνθεί η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και τις τριμερείς συνεργασίες μας με άλλες φίλες χώρες. Θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να πω κάτι που λέω πάντα, ανεξαρτήτως θέσεως, ότι οι τριμερείς και οι τετραμερείς συνεργασίες της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε, δεν είναι εργαλεία εναντίον κάποιας άλλης χώρας. Αντιθέτως, είναι ανοιχτά σχήματα που είναι καλοδεχούμενα να συμμετάσχουν υπό όρους διεθνούς δικαίου και άλλα κράτη.

Θα ήθελα να πω επίσης ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, τεράστιας στρατηγικής σημασίας, την Ανατολική Μεσόγειο.

Ανταλλάξαμε απόψεις και θα συζητήσουμε και στο γεύμα γι΄ αυτό, ότι εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχουν διδάγματα από αυτή τη σύγκρουση, πέραν όλων των άλλων.

Βεβαίως, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, άλλωστε πάνω σε αυτή τη βάση, του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, έχουμε δομήσει την αμυντική μας συνεργασία.

Θα ήθελα επίσης να πω, ως μία γενική παρατήρηση, ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καλοδεχούμενη κι ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Αλλά όλα αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να εδράζονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να υπάρχει απόλυτη καταδίκη της απειλής χρήσης βίας και βεβαίως της ίδιας της χρήσης βίας».

Και ο ΥΕΘΑ κατέληξε λέγων: «…Και θα ήθελα να υπενθυμίσω την πάγια θέση μας, ότι για εμάς λύση δύο κρατών δεν υφίσταται. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων. Κι εγώ ο ίδιος έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν».

Τέλος, αλλά όχι έσχατο, ο ΥΕΘΑ Ν.Δένδιας μιλώντας προς το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…Θέλω να σας πω κάτι που γνωρίζετε καλά, ότι η χώρα μας επιζητεί ειρήνη και σταθερότητα. Ακριβώς όμως για να επιτύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα πρέπει να έχει καταστήσει φανερό ότι θα προασπίσει με απόλυτη αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η παρουσία σας λοιπόν εδώ συνιστά μήνυμα αποτροπής, θα μου επιτρέψετε να πω, ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Άλλωστε αυτό απεδείχθη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο διάστημα των τελευταίων ετών και όχι μόνο…». Και πρόσθεσε: «…Θέλω επίσης να σας πω ότι η ΕΛΔΥΚ πέραν της ουσίας συνιστά και έναν επιπλέον πρόδηλο συμβολισμό. Την αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία…».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ