Κορυφαίους καθηγητές Εθνικής Ασφάλειας και Στρατηγικής, αναφέρουν στις αναλύσεις τους, ότι οι σύγχρονες μορφές επιχειρήσεων, σήμερα εξελίσσονται ταυτόχρονα και στους πέντε επιχειρησιακούς τομείς, την θάλασσα, την ξηρά, τον αέρα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο.
Η Ελλάδα λοιπόν δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έρχεται να καλύψει αυτό το κενό ανακοινώνοντας πρόσφατα τη δημιουργία νέας Διεύθυνσης Διαστήματος. Πίσω από αυτό το εγχείρημα είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος, που με πρωτοβουλία του οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν σε νέα εποχή για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας.
Η Διεύθυνση Διαστήματος αποτελεί πλέον τον αρμόδιο επιτελικό φορέα για θέματα, που αφορούν στο διάστημα και συνιστά, όπως εξηγεί το ΓΕΕΘΑ, το συμβουλευτικό όργανο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων και ασκήσεων σε εθνικό, συμμαχικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε αυτό το πεδίο.
Η δημιουργία της Διεύθυνσης Διαστήματος, έγινε σύμφωνα με τα συμμαχικά και ευρωπαϊκά πρότυπα. Ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν συγκροτήσει και Διοίκηση Διαστήματος.
Μάλιστα, η Διοίκηση Επιχειρήσεων Διαστήματος των ΗΠΑ, που συστάθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, έχει ως αποστολή της: την αποτροπή, η άμυνα, την απόκτηση αποτελεσματικής δυνατότητας διεξαγωγής μαχών στο διάστημα και την εκπαίδευση αυτών που πιθανόν θα εμπλακούν στον δυνητικό πόλεμο στο διάστημα, όπως έχει ανακοινώσει το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γαλλία πραγματοποίησε την πρώτη της διαστημική άσκηση πριν ένα χρόνο, προκειμένου να εκτιμήσει τις δυνατότητες προστασίας των δορυφόρων της. Πρόκειται για την άσκηση «AsterX 1», το όνομα της οποίας παραπέμπει στον πρώτο γαλλικό δορυφόρο που εκτοξεύτηκε 1965. Τότε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλί, είχε δηλώσει ότι: «Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι μας στρατιωτικοποιούν το διάστημα και για αυτό πρέπει να δράσουμε». Η δήλωση αυτή δεν ήταν τυχαία καθώς το 2017, ένας ρωσικός «κατασκοπευτικός δορυφόρος» προσπάθησε να προσεγγίσει έναν γαλλο-ιταλικό, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από το Παρίσι ως «πράξη κατασκοπείας».
ΕΛΛΑΔΑ – ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας εφαρμόζεται και στο… διάστημα. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, Έλληνας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στην φετινή άσκηση του γαλλικού στρατού «AsterX 2», έτσι ώστε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να μπουν στο νόημα αυτών των ασκήσεων. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι «Η ελληνική συμμετοχή στη διαστημική άσκηση της Γαλλίας δείχνει την επιθυμία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κων/νου Φλώρου, να οδηγήσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εκπαιδευτούν και σε αυτό το νέο πεδίο, που θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον». Επόμενος στόχος του ΓΕΕΘΑ είναι η δημιουργία Διοίκησης Διαστήματος εφόσον υπάρχουν τα μέσα.
ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Πριν ακριβώς από ένα χρόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, επιχειρώντας να εισέλθει και στο χώρο του διαστήματος-που όπως είπε-θα δώσει στην Τουρκία νέα προστιθέμενη αξία, από τις μεταφορές και τις επικοινωνίες μέχρι τα οπλικά συστήματα. Για πολλούς τότε είχε ακουστεί ως ανέκδοτο και είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Τότε ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας διαμορφώνεται ως εξής: το ξεκίνημα, η διαστημική εταιρία, το τουρκικό GPS, το διαστημικό κέντρο, μετεωρολογία, αστρονομικό παρατηρητήριο, βιομηχανία διαστήματος, διαστημικό κέντρο, εκπαίδευση αστροναυτών και την αποστολή αστροναύτη το 2031.
Από όλα αυτά σε στρατιωτικό επίπεδο ξεχωρίζουμε τη δημιουργία του τουρκικού GPS, καθώς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις θα δίνει σημαντικές πληροφορίες στην Άγκυρα. Από τα προαναφερθέντα βήματα, τα δύο πρώτα έχουν γίνει.
Ο Ερντογάν από τότε προωθεί συνεχώς στο τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα και ψάχνει να βρεί συμμάχους. Πρόσφατα στην επίσκεψη του στα Ηνωμένα Εμιράτα ενώπιον του Εμιρατινού ομολόγου του του δήλωσε ότι «Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αναπτύξουμε γρήγορα τις κοινές μας προσπάθειες με τα ΗΑΕ σε τομείς όπως το διάστημα, η τεχνολογία, οι start up εταιρείες και η επιστημονική συνεργασία. Θα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον οι διαστημικές μας υπηρεσίες να συνεργαστούν αποτελεσματικά και να μοιραστούν εμπειρίες την επόμενη περίοδο».
Αυτές οι κινήσεις αποδεικνύουν ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει νέο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Συνεπώς, η δημιουργία της Διεύθυνσης Διαστήματος από το ΓΕΕΘΑ ήταν απαραίτητη σε μια εποχή που το διάστημα τείνει να γίνει «τα μάτια και τα αυτιά» των στρατιωτικών δυνάμεων του πλανήτη, είτε των μεσαίων, είτε των μεγάλων.