Η Γερμανία εξοπλίζει με υπερσύγχρονα υποβρύχια την Τουρκία για να απειλεί Ελλάδα και Κύπρο 

 
Η Γερμανία εξοπλίζει με υπερσύγχρονα υποβρύχια στην Τουρκία για να απειλεί Ελλάδα και Κύπρο 

Ενημερώθηκε: 09/07/21 - 02:19

Του Μιχάλη Ψύλου

«Η Γερμανία δίνει το προβάδισμα στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας» ,γράφει σε κύριο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό Economist, σχολιάζοντας την ναυπήγηση έξι υπερσύγχρονων γερμανικών υποβρυχίων U-214 στα ναυπηγεία Γκολτσούκ της Κωνσταντινούπολης.

«Ενας θρίαμβος για το ναυτικό της Τουρκίας - και πονοκέφαλος για την Ελλάδα» ,σημειώνει το βρετανικό περιοδικό ,εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει «την Ανατολική Μεσόγειο λιγότερο σταθερή».
Τα έξι υποβρύχια ναυπηγούνται από την γερμανική Thyssen Krupp για λογαριασμό του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, μετά από συμφωνία ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ,που έκλεισε τον Ιούνιο του 2011.

Ηδη το πρώτο -με ονομασία Piri Reis -είναι σχεδόν έτοιμο και θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο τον επόμενο χρόνο, γράφει ο Economist. Τα υπόλοιπα πέντε θα ενταχθούν σταδιακά ως το 2027 - το Hızır Reis το 2023, το Murat Reis το 2024, το Aydın Reis το 2025, το Seydi Ali Reis το 2026 και το Selman Reis το 2027.

«Τα υποβρύχια αυτά θα δίνουν φόβο στον εχθρό και αυτοπεποίθηση στους φίλους» όπως γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Ο καθηγητής στο λονδρέζικο King`s College, Εμμανουήλ Καραγιάννης, επισημαίνει το αυτονόητο : «Τα νέα γερμανικά υποβρύχια που αποκτά η Τουρκία θα αλλάξουν τη ναυτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και προσθέτει: Τα υποβρύχια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σε «αμφισβητούμενα» νερά, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας γύρω από τα υποθαλάσσια καλώδια που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα για να φτάσει στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τα υποβρύχια μπορεί να είναι οπλισμένα με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να «εξουδετερώσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου», προσθέτει ο κ. Καραγιάννης.

Για την ιστορία, τέσσερα τέτοια υποβρύχια διαθέτει και η Ελλάδα .Είναι γνωστά ως «κλάσης Παπανικολής» .Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τα υποβρύχια αυτά επιτρέπουν προς το παρόν στην Ελλάδα να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια θα πάψει να υπάρχει από τη στιγμή που και η Τουρκία θα διαθέτει έξι από αυτά! Αλλωστε, όταν η χώρα μας έκλεινε τη συμφωνία με την Thyssen Krup για τα υποβρύχια, ουδείς πρωθυπουργός ή υπουργός Αμυνας νοιάστηκε να βάλει ρήτρα μη πώλησής τους και στην Τουρκία. Αλλά ,δυστυχώς, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

Μια άλλη κυβέρνηση στη Γερμανία;

«Είτε η καγκελάριος Μέρκελ , είτε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας , συνεχίζουν να παραδίδουν όπλα στην Τουρκία δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούν τη λέξη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» , τόνισε η βουλευτίνα της Γερμανικής Αριστεράς , Σέβιμ Νταγκντελέν.
Αλλά και οι Πράσινοι έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι προμήθειες υλικών σε σχέση με την κατασκευή των υποβρυχίων U-214.

Η βουλευτίνα των Πρασίνων Κάτια Κειλ που μετέχει στην Επιτροπή Άμυνας της Γερμανικής Bundestag , χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία. Αν προκύψει λοιπόν στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα μετέχουν οι Χριστιανοδημοκρατες, ισως αλλάξει στάση το Βερολίνο . Οπως γράφει το Γερμανικό περιοδικό Cisero ,υπάρχουν και άλλες επιλογές για την «αποτροπή της διάθεσης αυτού του επικίνδυνου όπλου στα χέρια του Ερντογάν».

Σύμφωνα με ειδικούς, μετά την ολοκλήρωση των νέων υποβρυχίων, "θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία. Αλλά αυτό μόνο εάν λάβουν τη συνήθη και απαραίτητη εκπαιδευτική υποστήριξη από την ThyssenKrupp Marine Systems, η οποία μπορεί να απαιτήσει άδεια» από την Τουρκία.

Ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας

Δεν πρέπει βέβαια να αγνοούμε οτι η Τουρκία ήταν ο Νο 1 παραλήπτης των γερμανικών εξαγωγών όπλων το 2018 και 2019 -για δύο συνεχόμενες χρονιές. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, η Τουρκία έλαβε το 2018 από τη Γερμανία όπλα αξίας 344,6 εκατομμυρίων ευρώ (σε σύνολο γερμανικών εξαγωγών 771 εκατομμυρίων ευρώ) και τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 οπλικά συστήματα ύψους 242,8 εκατομμυρίων( σε σύνολο 832 εκατομμυρίων ευρώ). Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών όπλων της Γερμανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στην Τουρκία, παρέχοντας το 60% των συνολικών εισαγωγών μεταξύ 2014 και 2018.

Την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ,φέρεται να ζήτησε δειλά- δειλά τον περασμένο Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση σε συνόδους κορυφής της ΕΕ τον περασμένο χρόνο, αλλά έπεσε σε Γερμανικό…τοίχο.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Καρενμπάουερ απάντησε με ενα κοφτό «nein» στον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτοπουλο,όταν της ζήτησε να σταματήσει η παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία.

Όπως λέει ο Γερμανός αριστερός βουλευτής Ντίτμαρ Μπάρτς ,συν-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke στην Bundestag, «από το 2000 έως το 2019 , η ​​γερμανική βιομηχανία όπλων είχε εξάγει στην Τουρκία οπλικά συστήματα αξίας άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ». Ο Γερμανός βουλευτής τονίζει ότι «μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ,η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε μια απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Αλλά οι συμφωνίες για εξαγωγή όπλων που έχουν ήδη εγκριθεί ,εξακολουθούν να εκτελούνται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρενέβη ακόμη και για να αποτρέψει ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία» σημειώνει ο Ντίτμαρ Μπαρτς.

Είναι αλήθεια ότι μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας επέβαλε μερική απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας και όχι για τα υποβρύχια που θα στρέφονται κατά της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που αντιστρατεύονται την τουρκική επιθετική πολιτική …

ΠΗΓΗ: newscenter.gr