Εξοπλιστικά προγράμματα 1,6 δισ. ευρώ των Ενόπλων Δυνάμεων πέρασαν από την Βουλή

 
αναβαθμίσεως των 18 συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS Μ270 του Ελληνικού Πυροβολικού

Ενημερώθηκε: 23/10/23 - 20:55

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ, συζητήθηκαν σήμερα το απόγευμα και πέρασαν, από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, που συνεδρίασε σε ειδική κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή της, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ.Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ως εκπροσώπου της κυβερνήσεως και των αρχηγών με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. 

Συνολικώς και συμφώνως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «πέρασαν» σήμερα από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής επτά συμβάσεις αναβαθμίσεως και προμηθείας ανταλλακτικών υπαρχόντων εν ενεργεία οπλικών συστημάτων, ύψους 1,6 δις ευρώ! 

Μεταξύ των προαναφερθέντων επτά οπλικών συστημάτων, περιλαμβάνονται, πάντα συμφώνως με δημοσιογραφικές πληροφορίες καθότι η Επιτροπή συνεδρίασε «κεκλεισμένων των θυρών», τα πιο σημαντικά προγράμματα:

--- Της αναβαθμίσεως των 18 συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS Μ270 του Ελληνικού Πυροβολικού, πρόγραμμα παλαιό μεν, ύψους 1,081 δις ευρώ, το οποίο ωστόσο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί!

--- Των ανταλλακτικών των επιθετικών ελικοπτέρων Apache της Αεροπορίας Στρατού.    

Από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μέρος των προγραμμάτων, διατυπώνοντας ενστάσεις για τις συμβάσεις που αφορούσαν τα Apache και τα MLRS. 

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ήταν θετικό σε όλες τις συμβάσεις καθώς κάτι τέτοιο είχε ζητήσει και η παριστάμενη στη συνεδρίαση στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ. Ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις, κυρίως για το θέμα των ανταλλακτικών για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει  να έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και να μην προχωρά σε αποσπασματικές κινήσεις. 

Τέλος, όλα τα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα του Στεφανοβικείου, και του μεγέθους της καταστροφής που έχει υποστεί το αεροδρόμιο και γενικότερα οι εκεί εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού, από τις πρόσφατες καταστρεπτικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, σε σχέση με την επιχειρησιακή λειτουργία του, καταγγέλλοντας πως δεν υπήρξαν επαρκείς απαντήσεις για το θέμα από πλευράς της κυβερνήσεως. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα των Μ270 ΠΕΠ MLRS εντάχθηκε στο Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού το 1995, όταν παρελήφθησαν τα πρώτα 9 από τα 36 συστήματα και με αυτά συγκροτήθηκε η πρώτη Μοίρα MLRS του ΕΣ, η 193η Μοίρα ΠΕΠ MLRS, που παρέλαβε τα πρώτα 18 συστήματα μέχρι το 1997. Αργότερα, το 1998, παραγγέλθηκαν και άλλα 18 συστήματα MLRS, που όταν παραλήφθηκαν συγκροτήθηκε και η δεύτερη Μοίρα, η 194η Μοίρα ΠΕΠ MLRS. Λίγα χρόνια αργότερα, το Ελληνικό Πυροβολικό απέκτησε και ενέταξε στη δύναμη των δύο προαναφερθεισών Μοιρών και τα αναβαθμισμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων βλήματα ATACMS, που έχουν δυνατότητα να πλήξουν χερσαίους στόχους σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από ότι οι «απλοί» πύραυλοι των MLRS! 

Τότε οι δύο αυτές Μοίρες MLRS συγκρότησαν το 1ο Σύνταγμα Πυροβολικού MLPRS, με έδρα της Δράμα, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του ’10, άλλαξε η οργάνωση και το προαναφερθέν Σύνταγμα Πυροβολικού ανέστειλε τη λειτουργία του, και έκτοτε οι δύο Μοίρες, 1η και 2η Μοίρα MLRS, ανήκουν στη Διοίκηση Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς, εδρεύοντας στην Ελευθερούπολη και στο Λαγκαδά. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ