Στη σημαντικότατη δήλωση ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, μετά την ανακοίνωση της νέας μεγάλης δωρεάς της Εκκλησίας της Κύπρου υπέρ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ότι «…είναι μείζον σφάλμα να ταυτίζεται ο Ελληνισμός με τα γεωγραφικά όρια του νέου ελληνικού κράτους. Είμεθα ευρύτεροι αυτού.» προέβη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, από τις Σέρρες, ενώ αργότερα σε άλλη εκδήλωση εφέδρων αξιωματικών αυτή τη φορά, στο ίδιο μέρος, έκανε λόγο για «ριζική μεταρρύθμιση» της εφεδρείας.
Μία δήλωση για τα γεωγραφικά όρια του Ελληνισμού, που έρχεται την ίδια μέρα της επισήμου επισκέψεως του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ.Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και των συνομιλιών που είχε με τον προσκαλούντα αυτόν Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά και τη γνώση ότι ακριβώς τη μέρα αυτή της παρουσίας του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα, η Άγκυρα επέλεξε – και ασφαλώς όχι συμπτωματικώς – να πραγματοποιήσει 14 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚΕ) του FIR Αθηνών από 10 μεμονωμένα αεροσκάφη (4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη ναυτικής επιτηρήσεως και ηλεκτρονικού πολέμου ATR-72, 1 αεροσκάφος CN-235 και 1 UAV), δημιουργώντας έτσι νέος αρνητικό ρεκόρ για φέτος που γενικώς ήταν πολύ ήσυχα τα πράγματα στο Αιγαίο στον τομέα αυτό.
Ασφαλώς, όλα αυτά λοιπόν, συνέτειναν καθοριστικώς στο να προβεί στην (αυτονόητη μεν, αλλά πολύ καλώς που ακούγεται δημοσίως, ειδικώς αυτήν την περίοδο) δήλωση ο κ. Δένδιας ότι ο είναι μείζον σφάλμα ο Ελληνισμός να ταυτίζεται με τα γεωγραφικά όρια του νέου Ελληνικού κράτους αλλά είναι ευρύτερα αυτού.
Επιπροσθέτως δε η αναφορά του, σε άλλο σημείο της ίδιας δηλώσεως, ότι «Όταν λοιπόν, οι νέες ελληνικές φρεγάτες, η πρώτη, ο «Κίμωνας» - ο οποίος έχει και λόγο να βρίσκεται Μακαριώτατε στα κυπριακά νερά - αράξει στην Κύπρο, πιθανότατα στο Μαρί, τότε νομίζω ότι και εσείς θα αισθανθείτε για τους Έλληνες αξιωματικούς που θα υπηρετούν σε αυτό το πλοίο, υπερήφανος γι’ αυτό που η Εκκλησία της Κύπρου έκανε για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Όλα αυτά τα πολύ σημαντικά ελέχθησαν από τον κ. Δένδια σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου από τη Δήμαρχο Σερρών κυρία Βαρβάρα Μητλιάγκα και στο οποίο ήταν επίσης παρόντες ο Ευρωβουλευτής κ. Φρέντης Μπελέρης, οι Βουλευτές Σερρών κ.κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Φωτεινή Αραμπατζή και Κώστας Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, καθώς και οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, Σύρου Δωρόθεος Β’, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιος, Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του γεύματος ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής: «…Θα μου επιτρέψετε να πω Σεβασμιώτατε οικοδεσπότα μας, ότι είναι μείζον σφάλμα να ταυτίζεται ο Ελληνισμός με τα γεωγραφικά όρια του νέου ελληνικού κράτους. Είμεθα ευρύτεροι αυτού. Η Κύπρος είναι τμήμα του Ελληνισμού. Και ο Αρχιεπίσκοπος το αισθάνεται και το εκφράζει και εκφράζει και την αγωνία που εκπηγάζει από ακριβώς αυτήν την «γωνία» με την οποία παρατηρεί τον Ελληνισμό. Από τη Λευκωσία. Η Λευκωσία, θυμίζω, το γνωρίζετε όλοι, είναι η τελευταία διχασμένη πρωτεύουσα σε αυτόν τον πλανήτη. Θα ήθελα λοιπόν να διατυπώσω τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκεται εδώ σήμερα. Θα ήθελα δε να πω και κάτι, που ο ίδιος με τη σεμνότητα του δεν διατυπώνει…»
Αναφορικώς με τη μεγάλη δωρεά της Εκκλησίας της Κύπρου, ο ΥΕΘΑ τόνισε τα εξής: «…Για να το έχουμε όμως αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση που τώρα βιώνουν οι Στρατιωτικές μας Σχολές. Και είδατε ίσως ότι πάρα πολύ λιγότεροι από όσους θα θέλαμε επέλεξαν τη Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Σχολή Ικάρων, στις προτιμήσεις τους για την ανώτατη εκπαίδευση. Εάν αυτό ως τάση συνεχιστεί και δεν αναστραφεί ο Ελληνισμός έχει πρόβλημα.
Εκπονήσαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης βελτιώνοντας και τις αποδοχές των σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές, βελτιώνοντας και την καριέρα τους - αυτά θα τα ανακοινώσουμε στο μέλλον - αλλά βελτιώνοντας και τις εγκαταστάσεις τους και στις τρεις αυτές Σχολές.
Προσέτρεξα, λοιπόν, ειδικά για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και ο Αρχιεπίσκοπος από το υστέρημα της Εκκλησίας της Κύπρου κατέθεσε άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Όταν λοιπόν, οι νέες ελληνικές φρεγάτες, η πρώτη, ο «Κίμωνας» - ο οποίος έχει και λόγο να βρίσκεται Μακαριώτατε στα κυπριακά νερά - αράξει στην Κύπρο, πιθανότατα στο Μαρί, τότε νομίζω ότι και εσείς θα αισθανθείτε για τους Έλληνες αξιωματικούς που θα υπηρετούν σε αυτό το πλοίο, υπερήφανος γι’ αυτό που η Εκκλησία της Κύπρου έκανε για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σας ευχαριστώ από καρδιάς.»
Στη συνέχεια, την ίδια μέρα ο κ. Δένδιας παρέστη στο Μουσείου Εφέδρων Αξιωματικών του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών (ΣΕΑΝ) Σερρών, που είχε εγκαινιαστεί νωρίτερα χθες από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο. Πρόκειται για το μοναδικό πολεμικό μουσείο της Ελλάδος το οποίο επιχειρεί να αναδείξει τη συμμετοχή των εφέδρων αξιωματικών στους αγώνες του Έθνους, με τα εκθέματά του να αφορούν τη διαχρονική εξέλιξη του θεσμού, καθώς και σημαντικές πτυχές της στρατιωτικής Ιστορίας.
Μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο, ο κ. Δένδιας αφού επισήμανε ότι το Μουσείο αυτό υλοποιήθηκε με ιδιωτικές δωρεές και με πρωτοβουλία των εφέδρων αξιωματικών του νομού Σερρών, τόνισε ότι κοιτάζοντας στο μέλλον «Αυτό που πρόκειται να γίνει το 2025, με την «Ατζέντα 2030» και με τη συνεργασία όλων των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών, είναι να μεταρρυθμίσουμε την εφεδρεία. Να δώσουμε ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στον Έλληνα Έφεδρο, στην επανεκπαίδευσή του, στην δυνατότητα προσφοράς του στην Πατρίδα.»