Για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και τις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην εποχή μας μίλησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) κ. Αναστάσιος Ροζολής αναφέρθηκε για το μέλλον τις εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και τις προκλήσεις που αυτή καλείται να αντιμετωπίσει, αμφότεροι, στο πλαίσιο της σημερινής ημερίδος στο DEFEA Conference- Current Strategies for a Challenging World.
Πιο συγκεκριμένα.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, τόνισε ότι ο αριθμός των ανά την υφήλιο ενόπλων συρράξεων που μαίνονται επί του παρόντος, ανέρχεται σε 55, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύθραυστη ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «Αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα ότι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων, συνιστά εκ των ων ουκ άνευ δεσμευτική προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής μας».
Ο ίδιος σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του επισήμανε ότι στο νέο περιβάλλον απειλών που διαμορφώνει η ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας ότι «η χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων αλλά και των μεθόδων αντιμετώπισης, συγκεραστικά με την πολυεπίπεδη αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα εν συνόλω, αποτελεί τον καταλυτικό και κυριαρχικό παράγοντα απόκτησης στρατηγικού πλεονεκτήματος και επικράτησης στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον».
Αναφορικώς με τον κυβερνοπόλεμο που «κυριαρχεί» στις σύγχρονες απειλές, ο Στρατηγός Χούπης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στον κυβερνοχώρο. «Πρόκειται κατά κανόνα για υβριδικές απειλές» προσθέτοντας εμφαντικώς ότι «τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ απέκρουσε πάνω από 5 εκατομμύρια περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων διαφόρων μορφών, που είχαν ως στόχο τις ιστοσελίδες και υποδομές πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων»!
Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε και στη συγκρότηση στο ΓΕΕΘΑ ειδικού Κλάδου για τα ζητήματα Μετεξελίξεως, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας, διευκρινίζοντας ότι «αποσκοπεί στην παρακολούθηση των νέων τεχνολογικών συστημάτων και εξοπλισμών και τη δυνατότητα ταχείας ενσωμάτωσής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Τέλος, ο Στρατηγός Χούπης προέβη σε ειδική αναφορά για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων: «Χωρίς αμφιβολία, οποιαδήποτε επένδυση στην άμυνα δεν νοείται χωρίς την αντίστοιχη αναβάθμιση της εκπαίδευσης του έμψυχου δυναμικού (μονίμου και εφέδρου) ξεκινώντας από τις Παραγωγικές Σχολές μας, οι οποίες, σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εντάσσονται με ερευνητικά προγράμματα στον ανωτέρω σχεδιασμό πιο δυναμικά και αποτελεσματικά στο νέο οικοσύστημα καινοτομίας».
Ροζολής: Για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ κ. Τ.Ροζολής, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ίδια εκδήλωση, αναφέρθηκε στο διαρκώς εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο και τις πολύπλοκες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας καθώς και στη δυναμική της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στον παγκόσμιο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Επισήμανε ακόμη, τις στρατηγικές συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες όπως η Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, καθώς και τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές συμμαχίες.
Αναφερόμενος στη δυναμική της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το 2023 ήταν ένα ελπιδοφόρο έτος για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF). Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός συμμετοχών των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα EDF21 και EDF22 καταγράφηκε ως αριθμός και ως ποσοστό στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών», αναδεικνύοντας έτσι τη συνεισφορά των ελληνικών εταιρειών σε έργα που σχετίζονται με το EDF και την επίδρασή τους στην εθνική οικονομία.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Βιομηχανίας Αμύνης (EDIS) και το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανίας Αμύνης (EDIP), υπογράμμισε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τομέας άμυνας, ενώ ακολούθως δεν παρέλειψε να παραθέσει τις προτάσεις του ΣΕΚΠΥ για τη στρατηγική της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, εστιάζοντας στη δημιουργία Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, τη διεύρυνση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα και τη διάθεση εθνικών πόρων για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.