Ξεκίνησε κλινική δοκιμή πειραματικού εμβολίου για τον κοροναϊό στις ΗΠΑ

 
Ξεκίνησε κλινική δοκιμή πειραματικού εμβολίου για τον κοροναϊό στις ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 16/03/20 - 21:38

Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ξεκίνησε στο Σιάτλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σε αυτήν την «ανοιχτή κλινική δοκιμή», θα συμμετάσχουν 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

«Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε το πειραματικό εμβόλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Φυσικά, το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και έτσι οι εθελοντές δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν.

Στόχος των επιστημόνων είναι να διερευνηθούν ενδεχόμενες ανησυχητικές παρενέργειες. Σε περίπτωση που οι ερευνητές κρίνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, τότε θα διενεργηθούν και μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Η αμερικανική ομάδα δεν είναι η μόνη που αναζητά εμβόλιο για τον COVID – 19. Δεκάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν το εμβόλιο που θα καταπολεμήσει τη νέα αυτή πανδημία, που έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα απαιτηθούν 12 έως 18 μήνες για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο αυτό.
«Ακόμη και αν οι πρώτες δοκιμές ασφαλείας πάνε καλά, μιλάμε για ένα ή ενάμιση χρόνο πριν το εμβόλιο αυτό είναι έτοιμο για ευρεία χρήση» λέει ο Δρ. Άντονι Φαουτσί, διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών.

Και πάλι, όμως, θα πρόκειται για χρόνο - ρεκόρ, καθώς απαιτούνται χιλιάδες εθελοντές και δεκάδες μελέτες για να διασφαλιστεί ότι όντως το εμβόλιο προστατεύει από τον ιό και δεν έχει κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει την επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τον σχεδιασμό των εμβολίων.
«Προχωράνε γρήγορα» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δει ένα εμβόλιο «σχετικά γρήγορα».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Επιστήμονες από την Κίνα χρησιμοποιούν αντιρετροϊκά φάρμακα για να πολεμήσουν τον ιό, σε συνδυασμό με ένα φάρμακο που δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει τον ιό έμπολα.