Ο Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τερματισμού της διελκυστίνδας των δασμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που είχε προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές. Επίσης, ανέφερε ότι η συμφωνία για το TikTok μάλλον θα καθυστερήσει.
«Δεν θέλω να αυξήσω (τους δασμούς) άλλο γιατί, από ένα σημείο και μετά, οι άνθρωποι σταματούν να αγοράζουν», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«Μπορεί να μην θέλω να τους αυξήσω ή να μην θέλω καν να τους φτάσω σε εκείνο το επίπεδο. Μπορεί να θέλω να τους μειώσω, γιατί, ξέρετε, θέλεις οι άνθρωποι να αγοράζουν, και όταν το παρακάνεις, σταματούν να αγοράζουν.»
Ο Τραμπ με τις νέες του δηλώσεις δεν δείχνει έντονη διάθεση για δραστική αύξηση των δασμών σε πολλές χώρες, μετά την αρνητική αντίδραση των αγορών, όταν τα μέτρα εφαρμόστηκαν στις 2 Απριλίου.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε επιβάλει δασμούς 10% στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά ανέβαλε την εφαρμογή υψηλότερων δασμών εν αναμονή διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, αύξησε σημαντικά τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, με το συνολικό ποσοστό να φτάνει το 145%, ως απάντηση στα αντίμετρα του Πεκίνου.
Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «δεν θα απαντήσει» με βάση ένα «παιχνίδι αριθμών» στους δασμούς, στέλνοντας και εκείνη σήμα ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τους δικούς της δασμούς.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι η Κίνα επικοινώνησε μετά την επιβολή των δασμών και εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία.
To TikTok μπορεί να περιμένει
Αν και οι ΗΠΑ με την Κίνα έχουν κάποια επικοινωνία, δεν υπάρχουν σοβαρές ή επίσημες συνομιλίες που να δείχνουν ότι πλησιάζουν σε συμφωνία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ αρνήθηκε επανειλημμένα να αποκαλύψει τη φύση των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών ή αν περιλαμβάνουν άμεσα τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Ο Τραμπ έχει παρατείνει πολλές φορές την προθεσμία που είχε δοθεί νομικά στην κινεζική εταιρεία ByteDance, ιδιοκτήτρια της TikTok, να πουλήσει τα αμερικανικά της περιουσιακά στοιχεία. Η εφαρμογή βίντεο χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Την Πέμπτη, δήλωσε ότι η συμφωνία για την TikTok πιθανότατα θα καθυστερήσει μέχρι να διευθετηθεί το εμπορικό ζήτημα. «Έχουμε μια συμφωνία για το TikTok, αλλά εξαρτάται από την Κίνα, οπότε θα την αφήσουμε για αργότερα, μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει», τόνισε ο Τραμπ.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα
Οι ιδιοκτήτες ή εφοπλιστές πλοίων κατασκευασμένων στην Κίνα θα υποχρεούνται να πληρώνουν νέα κόστη όταν τα σκάφη τους ελλιμενίζονται σε αμερικανικά λιμάνια, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ σε 180 ημέρες με τα ποσά να αυξάνονται προοδευτικά, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο της αμερικανικής προεδρίας (USTR).
Το μέτρο αφορά επίσης ιδιοκτήτες και Kινέζους εφοπλιστές πλοίων που δεν έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.
Τα τέλη αυτά θα χρεώνονται κατά επίσκεψη στις ΗΠΑ —όχι σε κάθε αμερικανικό λιμάνι όπου δένουν— ως και πέντε φορές ανά πλοίο τον χρόνο.
Ακόμη, ο USTR προβλέπει την επιβολή συγκεκριμένων τελών για πλοία που μεταφέρουν οχήματα, που θα τεθούν επίσης σε ισχύ σε 180 ημέρες, και για αυτά που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι χρεώσεις θα αρχίσουν σε τρία χρόνια και θα αυξάνονται κατά στάδια για 22 χρόνια.
«Ο USTR αναλαμβάνει στοχευμένη δράση για να αποκαταστήσει τα αμερικανικά ναυπηγεία και για να αντιδράσει στις παράλογες ενέργειες, πολιτικές και πρακτικές της Κίνας για να κυριαρχήσει στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, του εφοδιασμού και της ναυπηγικής βιομηχανίας», αναφέρει η ανακοίνωση
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αναθέσει στον USTR να διενεργήσει έρευνα για τις «αθέμιτες πρακτικές της Κίνας στους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας, των θαλάσσιων μεταφορών και του εφοδιασμού».
Η έρευνα αυτή συνεχίστηκε επί των ημερών του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε εξάλλου στις αρχές Μαρτίου τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για την ενίσχυση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας στον Λευκό Οίκο.
Κυρίαρχη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η αμερικανική ναυτική βιομηχανία άρχισε σιγά-σιγά να συρρικνώνεται και πλέον δεν αποτελεί παρά το 0,1% της ναυπηγικής βιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα: πλέον κυριαρχεί η Ασία, ιδίως η Κίνα, που κατασκευάζει περίπου τα μισά πλοία τα οποία καθελκύονται, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Αυτές οι τρεις ασιατικές χώρες ναυπηγούν πάνω από 95% των πλοίων που κατασκευάζονται, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά).
Η Κίνα σταματά να αγοράζει LNG από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, την Παρασκευή, η Κίνα «παγώνει εντελώς» την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.
Την Τρίτη ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μόσχα δήλωσε ότι το Πεκίνο φέτος σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος από τη Ρωσία.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia-2 από τη Ρωσία στην Κίνα είναι υπό συζήτηση, αλλά η διαδρομή δεν έχει ακόμη καθοριστεί.