Προσοχή! Οι 7 αριθμοί που πρέπει να γνωρίζετε για την καρδιά σας

 
Προσοχή! Οι 7 αριθμοί που πρέπει να γνωρίζετε για την καρδιά σας

Ενημερώθηκε: 20/09/17 - 15:08

Η γνώση είναι δύναμη όταν ο στόχος είναι να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων, όπως είναι ένα έμφραγμα.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς, η γνώση επτά δεικτών μπορεί να μας υποδείξει αν βρισκόμαστε σε ασφαλή επίπεδα ή αν πρέπει να κάνουμε άμεσα αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.

Παρακάτω θα δείτε ποιοι είναι οι αριθμοί που πρέπει να γνωρίζετε και ποια είναι τα επιθυμητά όρια για καθέναν από αυτούς.

1. Ολική χοληστερόλη: Υπολογίζεται προσθέτοντας την «καλή» HDL, την «κακή» LDL και το 20% των τριγλυκεριδίων. Η ολική χοληστερόλη που δεν ξεπερνά τα 200 mg/dL θεωρείται φυσιολογική, η τιμή 200-239 θεωρείται οριακή, ενώ από 240 mg/dL η ολική χοληστερόλη θεωρείται υψηλή.

2. HDL χοληστερόλη: Θεωρείται «καλή» επειδή απομακρύνει την LDL από τις αρτηρίες. Στόχος είναι τα επίπεδα της HDL να βρίσκονται πάνω από 60 mg/dL. Η τιμή 41-59 mg/dL θεωρείται οριακή, ενώ από 40 mg/dL και κάτω επικίνδυνη.

3. LDL χοληστερόλη: Η LDL δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 mg/dL, ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι καρδιοπαθείς και οι διαβητικοί το επίπεδο-στόχος είναι τα 70 mg/dL. Για τα άτομα που δεν παρουσιάζουν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια η LDL μπορεί να βρίσκεται μεταξύ 100 και 129 mg/dL, ενώ από 130 mg/dL και άνω (και ιδιαίτερα από 160 mg/dL και άνω) θεωρείται υψηλή.

4. Τριγλυκερίδια: Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια του αίματος που συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια. Στόχος είναι τα τριγλυκερίδια να μην ξεπερνούν τα 150 mg/dL. Οριακά υψηλή θεωρείται η τιμή 150-199 mg/dL και υψηλή η τιμή 200-499 mg/dL.

5. Αρτηριακή πίεση: Όταν η πίεση είναι ανεβασμένη, η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία καταπονούνται για να διοχετεύσουν το αίμα σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Φυσιολογική θεωρείται η πίεση που δεν ξεπερνά το όριο 120/80 –συστολική/διαστολική ή «μεγάλη» και «μικρή», όπως είναι ευρύτερα γνωστή.

6. Σάκχαρο: Το αυξημένο σάκχαρο και η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τις παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων. Για τους περισσότερους ενήλικες, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά το σάκχαρο νηστείας να μην ξεπερνά τα 100 mg/dL.

7. Δείκτης μάζας σώματος: Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται με βάση το ύψος και τα κιλά (κιλά/ύψος2). Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (από 25 και άνω) θεωρείται βασικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιοπάθεια.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις και να υπολογίσετε τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως το οικογενειακό σας ιστορικό ή τα επίπεδα της σωματικής σας δραστηριότητας.

Onmed

Πηγή: