Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έλαβε υποσχέσεις ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων για τον προϋπολογισμό του 2025-2028 σε εκδήλωση στο Βερολίνο τη Δευτέρα, επιπλέον των 300 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ήδη υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή και η Αφρικανική Ένωση.
«Η πανδημία COVID-19 απέδειξε ότι όταν η υγεία κινδυνεύει, όλα κινδυνεύουν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους στην εκδήλωση. «Επομένως, οι επενδύσεις στον ΠΟΥ είναι επενδύσεις όχι μόνο στην προστασία και την προαγωγή της υγείας, αλλά και σε πιο δίκαιες, πιο σταθερές και πιο ασφαλείς κοινωνίες και οικονομίες».
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ΠΟΥ για τον εθισμό εφήβων στα κοινωνικά δίκτυα
Η Γερμανία δήλωσε ότι θα διαθέσει τουλάχιστον 360 εκατομμύρια ευρώ (392,47 εκατομμύρια δολάρια). Η ίδια και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μεγαλύτερες χώρες-χορηγοί του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.«Πρόσφατα, μόνο μια χούφτα χώρες παρείχαν μεγάλα ποσά χρηματοδότησης», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Θα ήταν καλύτερο για εμάς να μοιράσουμε την ευθύνη σε πολλούς περισσότερους ώμους».
«Κάθε συνεισφορά μετράει – όσο μικρή κι αν είναι». Τα μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν πριν από δύο χρόνια να αναθεωρήσουν το μοντέλο χρηματοδότησής του, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «θεμελιωδώς σαθρό» λόγω της υπερβολικής εξάρτησής του από τα καπρίτσια των δωρητών.
Τι σημαίνει η συμφωνία και τι αποστολή έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Η συμφωνία σημαίνει ότι τα υποχρεωτικά τέλη θα πρέπει να αυξηθούν έως και στο 50% του προϋπολογισμού έως το 2030-2031 από μόλις 16% τα τελευταία χρόνια.
Εκπροσωπώντας 194 χώρες, ο ΠΟΥ έχει μοναδική εμβέλεια και εντολή να λειτουργεί ως η κατευθυντήρια δύναμη στην παγκόσμια υγεία, συγκαλώντας την επιστημονική γνώση και πρωτοπορία, τους εθνικούς φορείς λήψης αποφάσεων και τους εταίρους στον τομέα της υγείας.
Αλλά για να επιτύχει, ο ΠΟΥ πρέπει να είναι εξοπλισμένος ώστε να είναι ευέλικτος, αξιόπιστος και αποτελεσματικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κράτη μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν να επενδύσουν στον οργανισμό και να υποστηρίξουν τον ιστορικό πρώτο επενδυτικό γύρο του ΠΟΥ. Το έργο του ΠΟΥ αναμένεται να σώσει περισσότερες από 40 εκατ. ζωές. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο του εμβολιασμού παιδιών στη Γάζα εναντίον της πολιομυελίτιδας.
Πηγές: Reuters, ΠΟΥ