Οι χώροι πρασίνου στις πόλεις δεν είναι απλώς ωραίοι στην όψη - μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που καλύπτει επτά χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στοπεριοδικό BMJ Open , συγκέντρωσε τα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη από 12 μελέτες στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, την Πορτογαλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ.
Διαπίστωσε ότι οι περιοχές με περισσότερο πράσινο είχαν χαμηλότερα ποσοστά προβλημάτων υγείας και θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη σε σύγκριση με τις περιοχές με λίγο πράσινο.
Η παρουσία δέντρων, θάμνων και άλλων φυτών στις πόλεις φάνηκε επίσης να ενισχύει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με την έκθεση, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως τον αντίκτυπο των υψηλών θερμοκρασιών στην ευημερία των ανθρώπων.
"Το πράσινο βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, κάτι που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τη διάρκεια των καύσωνων στις αστικές περιοχές", δήλωσε στο Euronews Health η Ahsana Nazish, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
"Πέρα από τη σωματική υγεία, η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου ενισχύει την ψυχική ευεξία, μετριάζοντας περαιτέρω τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία", πρόσθεσε η Nazish.
Η ακραία ζέστη μπορεί να επιδεινώσει χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και το άσθμα, να προκαλέσει ιατρικά επείγοντα περιστατικά όπως η θερμοπληξία και να επιτρέψει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 47.000 Ευρωπαίοι θα πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη το 2023.
Ο ρόλος του πρασίνου στην υγεία
Ο χώρος πρασίνου παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία των ανθρώπων πέρα από το να προσφέρει απλώς ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι αστικοί χώροι πρασίνου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος, να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ασκούνται και να περιορίσουν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο. Έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα παιδιά που ζουν σε πιο πράσινες γειτονιές έχουν επίσης ισχυρότερους πνεύμονες.
Σύμφωνα με τον Mark Nieuwenhuijsen, διευθυντή της πρωτοβουλίας για τον αστικό σχεδιασμό, το περιβάλλον και την υγεία του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και επικεφαλής του προγράμματος για το κλίμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη φύση και την αστική υγεία, ο κανόνας για ένα καλό επίπεδο πρασίνου είναι να μπορείς να δεις τρία δέντρα από το παράθυρό σου, να ζεις σε μια περιοχή με 30% κάλυψη από δέντρα και να ζεις σε απόσταση 300 μέτρων από χώρο πρασίνου, όπως ένα πάρκο ή μια παιδική χαρά.
Ο Nieuwenhuijsen, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, δημοσίευσε έρευνα στο 2021 αναλύοντας τη σχέση μεταξύ της έλλειψης χώρων πρασίνου και των πρόωρων θανάτων σε 946 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
Εάν όλες αυτές οι πόλεις πληρούσαν τις διεθνείς συστάσεις για την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, θα μπορούσαν να αποτραπούν σχεδόν 43.000 θάνατοι κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Μεταξύ των πρωτευουσών, η Αθήνα, οι Βρυξέλλες, η Βουδαπέστη, η Κοπεγχάγη και η Ρίγα είχαν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που συνδέονται με την έλλειψη πρασίνου.
Βήματα για την αύξηση του πρασίνου
«Πολλές πόλεις θέλουν να κάνουν περισσότερο πράσινο [αλλά] ο δημόσιος χώρος είναι πολύ σπάνιος στις πόλεις», με τον ανταγωνισμό από τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες, δήλωσε ο Nieuwenhuijsen.
Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να φυτέψει τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια δέντρα μέχρι το 2030, με το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πορτογαλία να πρωτοστατούν μέχρι στιγμής.
Όμως δεν επιβιώνουν όλα τα νεοφυτευμένα δέντρα και μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να ωριμάσουν, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν η ΕΕ εκπληρώσει την υπόσχεσή της, οι άνθρωποι δεν θα αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη για την υγεία τους για τα επόμενα χρόνια.
Ο Nazish δήλωσε ότι οι πολιτικές για τη βελτίωση της πρόσβασης σε χώρους πρασίνου μπορούν να έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με πιο ευάλωτους ανθρώπους.
"Περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές αστικού πρασίνου είναι απαραίτητες για την προσαρμογή των πόλεων στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τη δημόσια υγεία", δήλωσε ο Nazish.