Σοβαρές δυσκολίες στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που εγκρίνονται στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Παρά τη συνεχόμενη ανάπτυξη της καινοτομίας και της παραγωγής εξελιγμένων θεραπειών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, το «ασφυκτικό», όπως το χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, πλαίσιο στον τομέα του φαρμάκου στην Ελλάδα, δυσκολεύει τη γρήγορη πρόσβαση.
Τα προβληματικά σημεία που εμποδίζουν τα καινοτόμα φάρμακα να έρθουν στην Ελλάδα τέθηκαν αρκετές φορές στο πλαίσιο των συζητήσεων χθες στο πρώτο συνέδριο που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο Μέγαρο Αθηνών. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αποτύπωσε το πρόβλημα σε νούμερα, τα οποία προκύπτουν από μελέτη του Συνδέσμου βασιζόμενη σε δηλώσεις από τις εταιρείες – μέλη του.
Όπως επεσήμανε, από τα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την τελευταία τριετία, μόλις 2 στα 10 είναι διαθέσιμα στη χώρα μας, 5 στα 10 δεν φαίνεται να έρχονται τουλάχιστον σε έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα, ενώ για 3 στα 10 οι εταιρείες εξετάζουν εάν θα τα φέρουν υπό τις σημερινές συνθήκες, καθώς και με ποιον τρόπο. Τα… ύψη των αυτόματων επιστροφών (clawbacks και rebates) που πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία δημιουργούν ένα αποτρεπτικό περιβάλλον για να φέρουν οι εταιρείες νέα φάρμακα στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται να προστεθούν στην τελευταία έρευνα για την εκτίμηση του δείκτη W.A.I.T. (Waiting to Access Innovative Therapies), η οποία διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA). Σύμφωνα με αυτή, οι ασθενείς στην Ελλάδα περιμένουν 587 ημέρες, προκειμένου να πάρουν, εφόσον τους αφορά, μια νέα θεραπεία.
Ο χρόνος αυτός απέχει περίπου δύο μήνες σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο χρόνο, αναδεικνύοντας τις ανισότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση για τους ασθενείς στη χώρα μας, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στο χθεσινό συνέδριο του ΣΦΕΕ, η αναμονή έχει μειωθεί ελαφρώς συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο το ποσοστό των φαρμάκων που έρχονται σε σχέση με αυτά που εγκρίνονται από τον ΕΜΑ είναι σημαντικά μικρότερο.
«Πιστεύω ότι η κοινωνία πια καταλαβαίνει ότι για να επιβιώσει το σύστημα χρειάζεται να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Η πρώτη δύσκολη απόφαση είναι ότι απαντάμε θετικά στο να εισάγουμε καινοτόμες θεραπείες αλλά υπό προϋποθέσεις: κάθε καινοτόμος θεραπεία που θα εισάγεται στην Ελλάδα θα εισάγεται με κάποιους κανόνες, όπως ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμένος αριθμός ασθενών που το προφίλ του πληθυσμού μας δικαιολογεί για να έρχονται συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων και όχι υπερβολικά περισσότερες.
Για αυτό, έχει την ευθύνη και η βιομηχανία», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΣΦΕΕ, εκφράζοντας τον προβληματισμό της επάρκειας των πόρων.
Σημείωσε δε ότι οι πρακτικές του παρελθόντος που γιατροί συνταγογραφούσαν ελεύθερα κάθε καινοτόμο θεραπεία, «δεν υπάρχουν πλέον». «Θεσπίσαμε, από την 1η Ιουνίου 2024, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά πλέον, τον τρόπο να έχει η ΗΔΙΚΑ τις εξετάσεις πάνω στον φάκελο, ώστε να κόβονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αυτόματα, όταν ο γιατρός παραβιάζει το πρωτόκολλο. Ο γιατρός πρέπει να αιτιολογήσει εάν ζητήσει εξαίρεση του πρωτοκόλλου. Αυτό γίνεται για να έχουμε πλήρως τη βεβαιότητα ότι ο κάθε ασθενής παίρνει το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε τη δημιουργία Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, παρόμοιο με αυτό που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Με το μνημόνιο θα είναι δυνατό ένα περισσότερο μακροπρόθεσμο πλάνο (3ετές ή 4ετές) σε σχέση με τη δέσμευση της ελληνικής πολιτείας για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει.
Σύμφωνος με την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ωστόσο διαφορές στον χρονισμό κάποιων πραγμάτων. Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, τόνισε, αναφέροντας πως η φαρμακοβιομηχανία είναι πρωτίστως υπόλογη. «Πρέπει να υπάρξει ισορροπία χρηματοδότησης και κατανάλωσης», τόνισε, καλωσορίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
Πηγή:ygeiamou.gr