A. Γεωργιάδης: Το πρώτο οκτάμηνο του 2024, 100 γιατροί συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 με 422 φάρμακα

 
gewrgiadis ad

Ενημερώθηκε: 16/10/24 - 13:34

Όταν γίνεται σπατάλη και κλοπή αυτά τα χρήματα λείπουν από τους ασθενείς τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης.

«Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστήσαμε κατά της απάτης προσφέρουν έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων για οποιαδήποτε συνταγή αλλά και οποιονδήποτε ασθενή. Έχουμε στοιχεία για τη συνταγή, την επαναληψιμότητα της, τις ημερομηνίες καταχώρησης και εκτέλεσης, την κατάσταση της συνταγής, το ΑΜΚΑ, το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία του γιατρού που έχει κάνει αυτές τις συνταγογραφήσεις, τα στοιχεία του φαρμακείου που έχουν εκτελεστεί, αυτές συνταγογράφησης […]

»Δεν δίνω κατευθείαν κατηγορία στο φαρμακείο γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει την ηλεκτρονική συνταγή, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί […] Τα φαρμακεία, αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι κάποιος γιατρός γράφει υπερβολικά πολλά σκευάσματα στον ίδιο ασθενή και εκτελεί τον ίδιο μήνα, ξαφνικά εκατοντάδες τεμάχια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να του κινήσει το ενδιαφέρον. Θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ για αυτή την την πρακτική» επεσήμανε.

Δεν ειναι τιμωρητική η διάθεσή μου αλλά να μπει μια τάξη, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να αποτελέσει και ένα είδος ανοιχτού καρνέ επιταγών.

Ακόμα αποκάλυψε ότι 100 νέοι γιατροί το πρώτο 8μηνο συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 – 422 φάρμακα. Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους, υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

«[…]είμαστε εδώ για να σας πω τα πρώτα στοιχεία από τον εντοπισμό 100 νέων περιπτώσεων ιατρών που φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Το πρώτο οκτάμηνο του έτους μιλάμε πάντα για το 2024. Αυτοί οι 100 για συνταγογραφήσεις μεταξύ 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή το τονίζω. Δηλαδή ο κάθε ασθενής από αυτούς τους 100 γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1630 τεμάχια φαρμάκων. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει ανθρώπινος οργανισμός που μπορεί να πάρει αυτές τις ποσότητες φαρμάκων και να μην χαιρετήσει γρήγορα το μάταιο τούτο κόσμο. Άρα προφανώς δεν υπάρχει καμία ιατρική ειδικότητα ή αναγκαιότητα που μπορεί να δικαιολογήσει αυτούς τους αριθμούς. Και θέλω να πω στους γιατρούς που παρακολουθούν και να στείλω ένα μήνυμα. Είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν αυτό οι γιατροί σήμερα με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον στην διάθεση του υπουργείου Υγείας και το ελληνικό κράτος κάποτε, όταν αυτά γράφονταν σε βιβλιάρια ασθενών και σε διαφορετικά ταμεία και ο έλεγχος θα προϋπέθετε τρομακτικές δυνατότητες».

Οι 10 πιο τρανταχτές περιπτώσεις

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας και αφορούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταγογράφησης είναι, ενδεικτικά:

Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε στη μητέρα της 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της, αλλά και στον εαυτό της.

Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε σε δύο αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.

Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.

Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς.

Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.

Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.

Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.

Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.

Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Είναι αυτονόητο, είπε ο υπουργός Υγείας, ότι αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ