Εσείς πόσες ώρες κοιμάστε;

 
Εσείς πόσες ώρες κοιμάστε;

Ενημερώθηκε: 07/05/16 - 19:10

Το πως και το πόσο κοιμούνται οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο κατάφεραν να "χαρογραφήσουν" οι επιστήμονες αναλύοντας στοιχεία που συνέλεξαν, χάρη σε μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Ολλανδοί κοιμούνται μια ώρα παραπάνω από τους κατοίκους της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances δείχνει επίσης πως οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο από τους άντρες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της "παγκόσμιας κρίσης ύπνου".

Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δημιούργησε την εφαρμογή Entrain για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπερνούν το "jetlag". Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούσαν να μοιράζονται στοιχεία με τους ερευνητές για τις συνήθιες του ύπνου τους. Ετσι προέκυψε η μελέτη.

Οι Ιάπωνες και οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης κοιμούνται κατά μέσο όρο 7 ώρες και 24 λεπτά, ενώ οι Ολλανδοί 8 ώρες και 12 λεπτά. Οι Βρετανοί περίπου 8 ώρες, λίγο λιγότερο από τους Γάλλους.

Ο μέσος όρος που οι κάτοικοι μιας χώρας πάνε για ύπνο επηρεάζει το πόσες ώρες κοιμούνται. Οσο πιο πολύ μια χώρα...ξενυχτάει, τόσες λιγότερες ώρες κοιμάται. Γιατί δεν αναπληρώνει τον ύπνο το πρωί.

Ο καθηγητής Ντάνιελ Φόρτζερ διευκρινίζει πως καθημερινά δίνεται μια μάχη ανάμεσα στο μυαλό μας που μας λέει να κοιμηθούμε όσο πιο αργά γίνεται και στο σώμα μας που μας ωθεί να ξυπνήσουμε το πρωί.

"Η κοινωνία μας αναγκάζει να ξενυχτάμε, το σώμα μας μας πιέζει να ξυπνήσουμε και αυτό που καταφέρνουμε είναι να θυσιάζουμε τον ύπνο μας", τόνισε στο BBC. "Αυτό θα οδηγήσει στην παγκόσμια κρίση ύπνου", πρόσθεσε.

Οι γυναίκες κοιμούνται κατά μέσο όρο μισή ώρα περισσότερο από τους άντρες και ανάμεσα στους νέους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συνήθειες ύπνου. Μεγαλώντας τα πραγματα μπαίνουν σε μια σειρά.

"Το βιολογικό μας ρολόι είναι προγραμματισμένο για κάποιες λειτουργίες που εμείς αρνούμαστε στο οργανισμό μας εξαιτίας της κοινωνικής μας δραστηριότητες", υπογραμμίζουν οι επιστήμονες και καταλήγουν πως οι επιπτώσεις της "μάχης" αυτής θα φανούν μακροπρόθεσμα.