Ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες υποχρεώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χτες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη.
Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος θα μετέβαινε στη Γρανάδα όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) – με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δε θα ταξιδέψει για Ισπανία με επίσημε δικαιολογία «αδιαθεσία».
Η EPC είναι πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και φέρνει κοντά τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. με τους ηγέτες 20 ακόμη ευρωπαϊκών χωρών μέχρι τον Καύκασο, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί μια ενωμένη Ευρώπη απέναντι στην Ρωσία και στις νέες προκλήσεις.
Τη συμμέτοχή του ακύρωσε και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ -ενοχλημένος από την ευρωπαϊκή στήριξη στην Αρμενία- με την πολυαναμενόμενη συζήτηση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ να ακυρώνεται. Και πιθανό εδώ βρίσκεται και η αιτία της απουσίας Ερντογάν και όχι στην ξαφνική «αδιαθεσία».
Η απουσία του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν πισωγύρισμα για το φόρουμ, ένας από τους βασικούς στόχους του οποίου είναι να προσφέρει ένα άτυπο πλαίσιο για την άμβλυνση των περιφερειακών εντάσεων.
Αυτό που εξόργισε την τουρκική πλευρά και την οδήγησε στο «σαμποτάρισμα» της διάσκεψης ήταν ότι με πρωτοβουλία και της Γαλλίας απορρίφθηκε η απαίτηση του Αζερμπαϊτζάν στην ειρηνευτική συνάντηση που θα γινόταν στην Γρανάδα με την συμμετοχή της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ε.Ε. να πάρει μέρος και η Τουρκία, ενώ αντιθέτως προσκλήθηκαν η Γαλλία και η Γερμανία. Για την Τουρκία αυτό εκλήφθηκε ως προσπάθεια περιθωριοποίησής της από τις εξελίξεις στον Καύκασο ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Τούρκου προέδρου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι αμέσως μετά την κατάρρευση του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν που έσπευσε στην περιοχή για να συγχαρεί τον Αζέρο ηγέτη Αλίεφ και να διεκδικήσει μερίδιο της νίκης λόγω και της στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης που προσέφερε στο Μπακού. Ο κ. Ερντογάν θεωρούσε την υπόθεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ σχεδόν εθνική υπόθεση και θέμα γοήτρου γι' αυτό που ονομάζει «Τουρκικό κόσμο». Και φυσικά δεν θα μπορούσε να ανεχθεί να βρεθεί εκτος πλαισίου μιας συνάντησης που θα δρομολογούσε ίσως μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ερεβάν και Μπακού. Για την ίδια την Τουρκία η διάλυση του Αρτσάχ έχει και γεωπολιτική σημασία και άνοιξε την «όρεξη» για την δημιουργία χερσαίου διαδρόμου που θα συνδέει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν που θα διέρχεται όμως από μια στενή λωρίδα της Αρμενίας. Πρόσφατα μάλιστα ο Αζέρος πρόεδρος είχε απειλήσει ότι αυτός ο διάδρομος θα ανοίξει «είτε το θέλει η Αρμενία είτε όχι»…
Όμως αυτό που ερέθισε ακόμη περισσότερο την τουρκική ηγεσία είναι ότι διείδαν πίσω από αυτές τις κινήσεις γαλλικό «δάκτυλο», καθώς το Παρίσι σταθερά είχε ταχθεί στο πλευρό της Αρμενίας και μάλιστα μόλις προχθές η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την Αρμενία για την ενίσχυσή της με την παροχή εξοπλισμών.
Επίσης η Άγκυρα θεωρεί ότι οι ισχυρότερες πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. για τα ευρωτουρκικά προέρχονται από την Γαλλία, καθώς η συνάντηση που είχαν πριν μερικούς μήνες ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν δεν μπόρεσαν να καλύψουν την βαθιά καχυποψία, ούτε τις στρατηγικές διαφορές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Γαλλία αναπτύσσει στενή συμμαχική σχέση με την Ελλάδα.