Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι η καταστροφή που έχει συγκλονίσει την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες πρόκειται να επηρεάσει πολύ αρνητικά τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ενόψει των εκλογών.
"Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ήδη κατηγορήσει τον Ερντογάν πως απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για μία τέτοια καταστροφή, αλλά και πως κατασπατάλησε σε άλλους τομείς τον κρατικό προϋπολογισμό που προβλεπόταν για την προετοιμασία των υποδομών σε περιπτώσεις σεισμών" αναφέρει η Handelsblatt.
"Η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική προς τον Ερντογάν αναφορικά με την αναποτελεσματική διαχείριση καταστροφών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν πώς μονάδες της πυροσβεστικής από τους αντιπολιτευόμενους δήμους Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας σώζουν παιδιά, επισκευάζουν λιμάνια και διαδρόμους κατεστραμμένων αεροδρομίων. Την Τετάρτη, οι λειτουργίες του twitter περιορίστηκαν δραστικά - και όσοι γνωρίζουν την τουρκική πολιτική σκηνή υποθέτουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τη στροφή της κοινής γνώμης κατά του Ερντογάν" σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα.
H Süddeutsche Zeitung εκθειάζει τη συμμετοχή Ελλήνων διασωστών στις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών στην Τουρκία, κάνοντας ειδική μνεία στον Κωνσταντίνο Νίκα, ο οποίος "φαίνεται σε μία φωτογραφία, σοβαρός κι εξαντλημένος, να μεταφέρει μαζί με έναν Τούρκο διασώστη με παραλλαγή ένα εξάχρονο κορίτσι σε φορείο, το οποίο έχει μόλις βγάλει από τα ερείπια. Μια τέτοια φωτογραφία από μόνη της αποτελεί καλό οιωνό σε καιρούς πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Και είναι μία από τις ιστορίες εκείνες, που στις μεγαλύτερες καταστροφές, δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση".
Ο Ζελένσκι στη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
"Την Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, με ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και συνάντηση με τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής" σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. "Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες είναι μια ευκαιρία για τον Ουκρανό πρόεδρο να ευχαριστήσει την ΕΕ και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους για τη βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ στον αγώνα κατά των Ρώσων εισβολέων. Ήταν επομένως αναμενόμενο ότι ο Ζελένσκι θα ερχόταν κάποια στιγμή στις Βρυξέλλες. Πέρα από μια εμφάνιση στο Κοινοβούλιο της ΕΕ, ο Ζελένσκι μάλλον δεν θα μπορέσει να πάρει πολλά από τις Βρυξέλλες. Η ταχεία ένταξη στην ΕΕ έως το 2024 δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ επιπλέον η ΕΕ είναι διχασμένη αναφορικά με δύο άλλα αιτήματα του Κιέβου, για τα οποία η ταχεία πρόοδος είναι επίσης απίθανη.
Το πρώτο αφορά τη δέσμευση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε λογαριασμούς της ΕΕ και τη χρησιμοποίησή τους είτε προς την αποκατάσταση των ουκρανικών υποδομών είτε προς την περίθαλψη των προσφύγων. Ωστόσο, αρκετά κράτη της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας- έχουν σημαντικές πολιτικές και νομικές επιφυλάξεις ως προς αυτό. Η απαλλοτρίωση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων και η παραχώρησή τους στην Ουκρανία θα ερχόταν σε αντίθεση με την αρχή της κρατικής ασυλίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. […] Το δεύτερο σημείο διαφωνίας αφορά τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει τους υπαίτιους για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία". Το γερμανικό μέσο καταλήγει πως, λαμβάνοντας υπόψιν πως η Ένωση αρκείται σε τυπικές διατυπώσεις προς το παρόν, "δεν θα αποτελούσε έκπληξη, εάν ο Ζελένσκι φύγει από τις Βρυξέλλες μάλλον δυσαρεστημένος."
Νέα ευρωπαϊκή αποτυχία στο μεταναστευτικό;
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής ο γερμανικός Τύπος δράττεται της ευκαιρίας να επικρίνει την πολιτική ηγεσία της Ένωσης και στο μεταναστευτικό. "Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι η Σύνοδος Κορυφής θα βρει λύσεις. Η δίκαιη κατανομή αιτούντων ασύλου και των προσφύγων στην Ευρώπη δεν έχει επιτυχία. Η τελευταία προσπάθεια, ένας "μηχανισμός αλληλεγγύης", απέτυχε παταγωδώς. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;" διερωτάται η FAZ. "Θα καταλήξουν να παρουσιάσουν μια λύση που δεν θα αποτελεί λύση. Θα αποτύχουν, για άλλη μια φορά", σχολιάζει καυστικά η Süddeutsche Zeitung. "Η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου μοιάζει με βαμπίρ που ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναδύεται από τον τάφο, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη δύναμη και τη θέληση να την αποτελειώσουν οριστικά.
[…] Η λύση της καταγραφής των αιτούντων άσυλο στα εξωτερικά σύνορα και της δίκαιης κατανομής τους σε όλη την ΕΕ έχει δυστυχώς απαξιωθεί προ πολλού. Και επειδή δεν λειτούργησε ποτέ, παρ’ ότι προτάθηκε πολλές φορές, αλλά και επειδή πολλά κράτη, όπως η Ουγγαρία, την απορρίπτουν. Ωστόσο, η εναλλακτική λύση της κατασκευής φραχτών αποτελεί μια βαθιά αντιευρωπαϊκή πολιτική". Καταληκτικά, το γερμανικό μέσο εκτιμά πως "σε αυτό το τοξικό ζήτημα μπορεί να υπάρξει μόνο μικρή πρόοδος και αυτό μονάχα εάν η ΕΕ στρέψει την προσοχή της προς τα έξω, στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων, επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ώστε, μαζί με τη συνδρομή του ΟΗΕ, να μπει μια τάξη σε αυτό το χάος".
Πηγή: DW