Στους προβληματισμούς των ξένων επενδυτών απέναντι στην Τουρκία και τις ανησυχίες τους ότι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων μπορεί να μεταβληθεί μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της διοικητού της κεντρικής τράπεζας, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι Financial Times στο κύριο άρθρο τους.
Επισημαίνεται ειδικότερα ότι η απότομη παραίτηση της διοικητού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αυτόν τον μήνα θα ήταν λογικό να προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές ότι το βραχύβιο πείραμα της χώρας με τη νομισματική ορθοδοξία τελείωσε. Το ότι η αντίδραση των αγορών υπήρξε όμως τόσο υποτονική δείχνει ότι η πραγματική δύναμη στην οικονομική ηγεσία της χώρας ανήκει πλέον στον υπουργό Οικονομικών, Mehmet Şimşek.
Η Hafize Gaye Erkan παραιτήθηκε λιγότερο από ένα χρόνο από τη θητεία της στην κεντρική τράπεζα, επικαλούμενη μια εκστρατεία εναντίον της στον Τύπο. Αυτό ήταν ένα πλήγμα, καθώς η μορφωμένη στις ΗΠΑ Erkan – στα 44 της, η πρώτη γυναίκα διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας – είχε υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι στην πάλαι ποτέ χαλαρή νομισματική πολιτική της χώρας.
- Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan διόρισε την Erkan τον περασμένο Ιούνιο. Φαινομενικά με τις ευλογίες του, αυτή ξεκίνησε αμέσως μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου υψηλού πληθωρισμού. Συνολικά, πέτυχε περίπου 36,5 ποσοστιαίες μονάδες σε αυξήσεις επιτοκίων – ένα εργαλείο που ο Erdoğan είχε προηγουμένως καταγγείλει ως «κακό».
Η παραίτησή της έμοιαζε για λίγο σαν μια επιστροφή στις παλιές κακές μέρες, όταν ο Erdoğan εκπαραθύρωνε μια σειρά από κυβερνήτες που δεν συμμερίζονταν τις μάλλον εκκεντρικές απόψεις του για τα επιτόκια. Διόρισε επίσης τον γαμπρό του Berat Albayrak ως υπουργό Οικονομικών ενώ ήταν ελάχιστα κατάλληλος για τη θέση. Οι ξένοι επενδυτές τρόμαξαν με τον γρήγορο κύκλο εργασιών των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών από το 2016 και τη συχνή απροθυμία τους να αψηφήσουν τον Erdoğan και να αυξήσουν τα επιτόκια. Ακολούθησαν καταστροφές σε επίπεδο κρίσης στα ομόλογα και το νόμισμα της Τουρκίας. Για πολλούς, η χώρα έμοιαζε με παράδειγμα προς αποφυγήν.
Σε αντίθεση με προηγούμενες αντιδράσεις, ωστόσο, η αποχώρηση της Erkan δεν προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αντικαταστάτης της και πρώην αναπληρωτής της Fatih Karahan δεν προκαλεί φόβο, έχοντας περάσει από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και την Amazon. Αναλυτές όπως εκείνοι της Goldman Sachs τον περιέγραψαν ως «σεβαστό πρόσωπο» και σημείωσαν ότι η αποχώρηση της Erkan δεν είχε τις ρίζες του σε διαφωνίες πολιτικής. Αυτό δείχνει μια πιθανή συνέχεια.
Αλλά το πραγματικό κλειδί για τον ήρεμο τόνο στις αγορές είναι η καθησυχαστική παρουσία του Şimşek, του πρώην τραπεζίτη της Merrill Lynch που άφησε μια 11ετή θητεία σε κορυφαίες οικονομικές θέσεις στην κυβέρνηση του Erdoğan κάτω από δύσκολες συνθήκες το 2018 και επανήλθε στο μαντρί μετά τις περσινές εκλογές.
- Ο Şimşek, γνωρίζει ότι οι αγορές έχουν σημασία για την Τουρκία, η οποία χρειάζεται ξένους επενδυτές για να αγοράσουν τα ομόλογά της. Η εποχή της εχθρικής απεικόνισης από την πλευρά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, των «απαίσιων και συνωμοτικών» ξένων επενδυτών, ευτυχώς, έχει παρέλθει
Η κεντρική τράπεζα απέχει ακόμα παρασάγγας από το να το πετύχει τους στόχους της – ο ετήσιος πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει κοντά στο 65%. Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων εμπιστεύονται τον Şimşek,να ηγηθεί αυτής της δουλειάς και, πολύ σημαντικό, να κρατήσει τον Erdoğan υπό έλεγχο, και έχουν αποδειχθεί πρόθυμοι να βουτήξουν ξανά στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Ο Karahan είναι η επιλογή του Şimşek για την κεντρική τράπεζα και για τους αναλυτές και τους επενδυτές της Wall Street, αυτό από μόνο του αποτελεί εγγύηση.
Η σημερινή κατάσταση συνιστά μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με αυτήν που επικρατούσε πριν από πέντε χρόνια. Αλλά και πάλι δεν είναι φυσικά ιδανική. Το βάρος στους ώμους του Şimşek είναι δυσβάσταχτο και είναι ασύμφορο για τους επενδυτές να αναλαμβάνουν ένα τόσο υψηλό ρίσκο.
Για το λόγο αυτό, ένα ευρύτερο σύνολο αξιοσέβαστων προσωπικοτήτων στα ανώτερα κλιμάκια του οικονομικού μηχανισμού της Τουρκίας θα ήταν πολύ επιθυμητό ως απόδειξη ότι η μεταστροφή του στην ορθοδοξία είναι βαθιά ριζωμένη. Προς το παρόν, η αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ του προέδρου Erdoğan και των δυτικών διαχειριστών κεφαλαίων εξακολουθεί να σιγοβράζει.
Οι επενδυτές πιστεύουν πολύ στον Şimşek ως τον κρίσιμο διαμεσολαβητή μεταξύ τους, καταλήγει η εφημερίδα.
Πηγή: Financial Times via hellasjournal.com