Από τις πρώτες ημέρες της επικράτησης των τζιχαντιστών στη Συρία και την ανατροπή του δικτάτορα Άσαντ, απ’ αυτή τη στήλη το έχουμε τονίσει: Ο άμεσος κίνδυνος για τα συμφέροντα Ελλάδος και Κύπρου είναι το νέο καθεστώς της Δαμασκού να προχωρήσει στην υπογραφή ενός μνημονίου οριοθέτησης ΑΟΖ, είτε με την Τουρκία, είτε με τα Κατεχόμενα, είτε και με τους δύο! Ένα μνημόνιο αντίστοιχο με το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.
Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι άμεσος, αλλά είναι υπαρκτός. Δεν είναι άμεσος γιατί, αφενός το καθεστώς των τζιχαντιστών στη Δαμασκό, αυτή τη στιγμή, δεν έχει διεθνή αναγνώριση, αλλά και αφετέρου ούτε και το ψευδοκράτος είναι αναγνωρισμένο.
Βέβαια, η Τουρκία προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» το νέο καθεστώς και λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σ΄αυτό και στη Δύση, προσπαθώντας να πείσει Ευρώπη και ΗΠΑ, ότι αυτοί, που ανέτρεψαν τον Άσαντ, είναι καλοί τζιχαντιστές και πρέπει να τους αναγνωρίσουμε..!
Ήδη στην Τουρκία έχουν αρχίσει να θεωρούν δεδομένο, ότι οι τζιχαντιστές θα υπογράψουν αυτό το μνημόνιο και μάλιστα προεξοφλούν, ότι θα είναι αντίστοιχο του παράνομου Τούρκο-Λιβυκού. Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάντ Γιαΐτζι, από τους αρχιτέκτονες της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» και με σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου, δήλωσε ότι «αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει μια τουρκική ασπίδα στα ανατολικά, όπως ακριβώς έγινε στα δυτικά με τη Λιβύη»! Μάλιστα προσπάθησε να δώσει και ένα… «τυράκι» στους τζιχαντιστές της Δαμασκού, λέγοντας, ότι «από τη συμφωνία αυτή θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου“ (Κυπριακή Δημοκρατία)».
Και φαίνεται, ότι τα σενάρια αυτά έχουν γίνει επικοινωνιακό… «ρουλεμάν» από την τουρκική «μονταζιέρα» μιας και τα ίδια επιχειρήματα αναπαράγονται από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της γείτονος. Μάλιστα αναλυτές της εφημερίδας Milliyet, σημείωναν, ότι αυτή η κίνηση της Άγκυρας, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και μια συμφωνία με τη Δαμασκό θα μπορεί να φέρει κέρδη και για τις δύο χώρες, εις βάρος φυσικά Λευκωσίας και Αθήνας!
Όμως, η Τουρκία δεν φαίνεται ότι θα μείνει μόνο στην επιδίωξη να υπογράψει μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ… α λα τούρκα μόνο με την Δαμασκό. Τώρα που προβάλει ως μεγάλη περιφερειακή δύναμΗ, θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί και για την περίπτωση του Λιβάνου. Με τη «χώρα των Κέδρων» η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ από το 2007, η οποία όμως εκκρεμεί ακόμα προς επικύρωση από την Βουλή του Λιβάνου. Ο λόγος που δεν έχει επικυρωθεί σχετίζεται, κυρίως με την παρέμβαση της Τουρκίας σε βουλευτές, που πρόσκεινται στην Χεζμπολάχ και δευτερευόντως στην μη υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης με το Ισραήλ.
Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώτου δυτικοευρωπαίου ηγέτη, μετά την πτώση του καθεστώτος των Άσαντ, πριν λίγα 24ωρα, στο Λίβανο.
Αλλά και ο Ερντογάν δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Το βράδυ της προπερασμένης Τετάρτης υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίπ Μικάτι και σε ομιλία του ανέφερε ότι «ως έθνος, δεν μπορούμε να περιορίσουμε τους ορίζοντές μας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την αποστολή, που μας έχει αναθέσει η Ιστορία, να την αποδεχτούμε και να πράξουμε αναλόγως».
Ο Ερντογάν έριξε την πρώτη τροχιοδεικτική βολή για το θέμα… Χρειάζεται επαγρύπνηση!
ΠΗΓΗ: tomanifesto.gr