Η κόρη του Ερντογάν, με αφορμή την διαφαινόμενη τότε επικράτησή του στις εκλογές της 14ης Μαΐου2023 σε μήνυμά της ανέφερε, λίγο έμεινε ώστε η ισλαμική ημισέλινος να σπάσει τον σταυρό της Δύσης.
Στην τελευταία έκτακτη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Τούρκος Υπουργός Χ. Φιντάνμεταξύ των άλλων δήλωσε, Μετά τα τελευταία γεγονότα ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να σκέφτεται, να μιλάει και να ενεργεί από κοινού.
Το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς της 7ηςΟκτωβρίου, δεν ήταν εναντίον στρατιωτικών αλλά πολιτικών στόχων, αμάχων, ηλικιωμένων, παιδιών κλπ. Ο σκοπός ήταν η πρόκληση μιας τυφλής, άμεσης και εκδικητικής αντίδρασης των Ισραηλινών προκαλώντας νεκρούς αμάχους, προκειμένου να παρασύρει την συμπάθεια όχι μόνο του αραβικού αλλά και όλου του μουσουλμανικού κόσμου διευρύνοντας έτσι το αντιϊσραηλινό μέτωπο. Η αποτυχία του τελευταίου σκέλους, αφού το Ισραήλ αποφάσισε να καταφύγει σε οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση παρατείνοντας τον χρόνο προετοιμασίας αντιλαμβανόμενο την παγίδα της Χαμάς και δίνοντας χρόνο στην εκκένωση αμάχων, αποκάλυψε την αμηχανία και ανησυχία της τρομοκρατικής οργάνωσης, αφού ενώ είχε προετοιμαστεί για απάντηση απέναντι σε μία άμεση επίθεση του ισραηλινού στρατού, αντιλήφθηκε ότι η χρονική παράταση της χερσαίας επιχείρησης δεν ευνοεί τα σχέδιά της.
Ο μουσουλμανικός κόσμος παρουσίασε πρωτοβουλίες ενοποίησης του μετώπου στον τομέα της επικοινωνίας αλλά και δράσεων, με πρωταγωνιστές την Τουρκία και το Ιράν. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο τρόπος αντίδρασης των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία σύσσωμα από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης θυματοποίησαν την Χαμάς στο όνομα του παλαιστινιακού λαού και επιτέθηκαν στο Ισραήλ ακόμη και από τα αρχικά στάδια της εμφάνισης των εικόνων των νεκρών αμάχων στην ισραηλινή επικράτεια. Το λάθος της Άγκυρας στην επιλογή της ξεκάθαρης προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας και εναντίον κάθε αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή, όχι μόνο δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί η Δύση, αλλά δείχνει αμήχανη να αντιδράσει.
Η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη την τρομοκρατική επίθεση στην Χαμάς, επιχειρεί να απενεχοποιήσειτις πρακτικές του ακραίου Ισλάμ αφού το χρησιμοποίησε και συνεχίζει να το χρησιμοποιεί, συμπαρασύροντας στην τακτική αυτή και άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Η ενότητα των προσπαθειών του ισλαμικού κόσμου η οποία εκδηλώθηκε πιθανότατα και ως οργανωμένο σχέδιο με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, έχει καταγραφεί και από την ταυτόχρονη μαζική κινητοποίηση μουσουλμάνων με εκδηλώσεις συμπαράστασης σε πολλές πόλεις της Ευρώπης αλλά και μουσουλμανικών χωρών, εξυπηρετώντας το σχέδιο της Χαμάς.
Στο επιχειρησιακό πεδίο, η κατάσταση μοιάζει περισσότερο επικίνδυνη από αυτήν των πολέμων του 1967 και του 1973, καθώς τότε οι αντίπαλοι για το Ισραήλ ήταν οι στρατοί αραβικών χωρών εκτός συνόρων, ενώ τώρα η τρομοκρατική Χαμάς έδειξε δυνατότητες όχι μόνο μεταφοράς του πολέμου στην επικράτεια του Ισραήλ, αλλά και κινητοποίησης μηχανισμών για παρακίνηση σε συμπόρευση όλου του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, με θύμα τον παλαιστινιακό λαό και με τις πλάτες της Τουρκίας, του Κατάρ και του Ιράν. Το Ισραήλ θεωρεί ότι μπορεί να καταφέρει μία στρατιωτική νίκη εναντίον της Χαμάς, απευχόμενο μία εξωτερική εμπλοκή και επιχειρησιακή συμπόρευση της Χεζμπολάχ, του Ιράν και άλλων παραγόντων, λόγος για τον οποίο εμφανίστηκαν τα 2 αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή.
Η ταχύτητα και η προετοιμασμένη διαχείριση της επικοινωνίας από τους υποστηρικτές της οργάνωσης, τα χαμηλού κόστους πυραυλικά συστήματα, τα εξοπλισμένα ΜΕΑ – Drones, η υπόγεια οργάνωση του εδάφους – θέσεων της Χαμάς στην έδρα της και η δυνατότητα εργαλειοποίησης των αμάχων, προσέδωσε υβριδικά χαρακτηριστικά στην πολύ καλά μελετημένη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η Ευρώπη, έχοντας εφαρμόσει μία πολιτική ανοιχτών συνόρων απέναντι στις οργανωμένες ροές των προσφύγων - μεταναστών τις οποίες προωθούσε η Τουρκία με την χρηματοδότηση του Κατάρ, δείχνει παραδομένη και αδύναμη να επιδείξει ένα σχέδιο αντίστασης απέναντι στην λαίλαπα του ακραίου ισλαμισμού, αφού πολύ αργά αντιλήφθηκε ότι, «ο εχθρός πλέον βρίσκεται εντός των πυλών».
Ήδη με αφορμή τις εξελίξεις σε Ισραήλ – Γάζα, φαίνεται ότι δημιουργείται ένας αντιδυτικός συνασπισμός με χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, ο οποίος απειλεί την Ευρώπη ενεργειακά, οικονομικά και πληθυσμιακά.
Η Δύση και η ΕΕ έναντι του ακραίου σκοταδιστικού Ισλάμ οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε:
Νέα πολιτική με αυστηρότερους ελέγχους, ώστε η μετανάστευση να μην εμπεριέχει υβριδική δυναμική του ακραίου ισλαμισμού ο οποίος χρησιμοποιείται από την τυχοδιωκτική πολιτική μουσουλμανικών χωρών απειλώντας τις δυτικές κοινωνίες και αξίες.
Κατάρτιση σχεδίου αναχαίτισης του εξτρεμιστικού Ισλάμ, το οποίο πλέον υποστηρίζεται ανοιχτά από χώρες οι οποίες αποσκοπούν στηνοικονομική και ενεργειακή χειραγώγηση -ι ομηρία της Δύσης.
Δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού καταπολέμησης της Χαμάς πολιτικά και στρατιωτικά, στα πρότυπα του αντίστοιχου καταπολέμησης της ISIS σε Συρία και Ιράκ.
Διακοπή κάθε διαδικασίας ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και εφαρμογή εμπάργκο προμήθειας αμυντικού υλικού στην Τουρκία, αφού τα περισσότερα αμυντικά της προγράμματα βασίζονται σε συστήματα δυτικών χωρών.
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του ΠαντείουΠανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.