Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από ευρωπαϊκές χώρες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν μέλος της ρωσικής αποστολής στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αμπράμοβιτς εμφανίστηκε απρόσμενα στις συνομιλίες της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που δόθηκε από την προεδρία, ο Αμπράμοβιτς φαίνεται να κάθεται μεταξύ των παρατηρητών παρά στο κεντρικό τραπέζι των δύο διαπραγματευτικών ομάδων.
«Ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Αντί να κοιτάμε ποιος ήταν στο τραπέζι, θα πρέπει να κοιτάμε εκ μέρους ποιου ήταν εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Εάν η Ρωσία και ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προτίμησαν να βάλουν τον Αμπράμοβιτς στην αποστολή τους, αυτό σημαίνει ότι πιστεύουν σε αυτόν και τον εμπιστεύονται», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο δίκτυο A Haber ότι ο Αμπράμοβιτς λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ Κιέβου και Μόσχας από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και εργάζεται «ειλικρινώς» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
«Φυσικά, οι επίσημες συνομιλίες είναι σημαντικές, οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές, αλλά η δημόσια γνώμη είναι ευαίσθητη, όλοι θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους και υπάρχουν κανάλια που θα πρέπει να μείνουν ανοικτά μεταξύ ηγετών και χωρών. Σε αυτό, ο Αμπράμοβιτς διαδραματίζει χρήσιμο ρόλο», δήλωσε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει πει ότι ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν επίσημο μέλος της ρωσικής αποστολής, αλλά παραδέχθηκε την παρουσία του για να «καταστούν δυνατές ορισμένες επαφές».
Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη, επί της αρχής, να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα για την Ουκρανία, αλλά οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα πρέπει να καθοριστούν, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε μερική αποκλιμάκωση των επιχειρήσεών της κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «πραγματικά σημαντική».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση από το Ουζμπεκιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Ουκρανία επέδωσε στη Ρωσία γραπτες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, έδωσαν «σημαντική ώθηση» στη διαδικασία.
«Στο θέμα της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας, μπορούμε να είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, είμαστε έτοιμοι για αυτό επί της αρχής, αλλά φυσικά χρειάζεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το δίκτυο NTV, αναφερόμενος στην προσφορά της Ουκρανίας προς αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να λειτουργήσουν ως εγγυητές ασφαλείας.