Οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζουν την υπομονή της Τουρκίας όσο εξακολουθούν να διατηρούν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Παρά τις φήμες για απόσυρση από την Ουκρανία και τις Βαλτικές χώρες, η Ουάσιγκτον δείχνει να μην εγκαταλείπει τις βάσεις της στη νότια Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στους εθνικιστικούς κύκλους που στόχος τους παραμένει η Ελλάδα: αφού τελειώνει ο πόλεμος, γιατί οι ΗΠΑ είναι ακόμα εδώ;
«Οι ΗΠΑ το 2021 άφησαν ξεκρέμαστα τα πιόνια τους στο Αφγανιστάν και το 2025 στην Ουκρανία. Ενω πλέον στο Πεντάγωνο συζητείται η απόσυρση των στρατευμαύτων απο τις χώρες της Βαλτικής, δεν εγκαταλείπεται η στρατιωτική ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που υποτίθεται ότι είναι εναντίον της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείπει έναν προς έναν τους συμμάχους της. Ο Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ζελέρνσκι στην Ουκρανία ως έναν αστείο δικτάτορα και τον απομάκρυνε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τα στρατεύματα του από τις χώρες της Βαλτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος θέλει να αποσύρει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία και επιθυμεί να μειώσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ευρώπη. Ωστόσο, ενώ διεξάγονται όλες αυτές οι συζητήσεις, αυτό που κεντρίζει την προσοχή είναι πως δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό σχέδιο η κάποια άποψη σχετικά με τη στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο η την Ανατολικά Μεσόγειο παρόλο που η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχά τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με τη ρωσική επιθετικότητα’», αναφέρει η εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ σε άρθρο της.
Η Αλεξανδρούπολη ως σημείο τριβής
Η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ δεν φαίνεται να μειώνεται, προκαλώντας νέα ανησυχία στην Άγκυρα.
«Τα προηγούμενα χρόνια, οι ΗΠΑ υπό το πρόσχημα της ρωσικής απειλής κατασκεύασαν ακριβώς εννέα στρατιωτικές βάσεις στις ελληνικές ακτές. Οι βάσεις στο Αιγαίο, που εκτείνονται βόρεια από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη στα νότια, έχουν γεμίσει με στρατεύματα και όπλα», συνεχίζει η Αϊντινλίκ.
Ενεργειακά συμφέροντα Τραμπ
Η τουρκική ανάλυση δεν περιορίζεται μόνο στη στρατιωτική διάσταση, αλλά επισημαίνει και τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι απλώς στρατιωτικό προπύργιο, αλλά κόμβος ενεργειακής πολιτικής.
«Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να κάνουν νέες επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και υπάρχουν σχέδια για την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αλεξανδρούπολης. Δεν αναφέρεται καμία εξέλιξη σχετικά με την τύχη των αρμάτων μάχης και των ελικοπτέρων στην περιοχή».
Στρατιωτική επέκταση στην Κύπρο
Αντί για αποχώρηση, οι ΗΠΑ φαίνεται να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία και στην Κύπρο, αναβαθμίζοντας τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», υπογραμμίζει η τουρκική ανάλυση.
«Δεν διαφέρει ούτε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο νησί της Κύπρου. Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υποχωρεί στα μέτωπα της Ταιβάν και της Ουκρανίας, αυξάνει τη στρατιωτική της ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τραμπ και η ομάδα του, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει την κυβέρνηση Μπάιντεν στην υποστήριξη του Ισραήλ και την καταστροφή της Παλαιστίνης, επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου.
Ο Τραμπ, ο οποίος με το που ανέλαβε καθήκοντα ακύρωσε πολλά διατάγματα από την περίοδο του Μπάιντεν, δεν άγγιξε την οδηγία που επιτρέπει τις πωλήσεις όπλων στη Νότια Κύπρο. Μόλις 4 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου, μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που μετέβη στη Νότια Κύπρο από τη Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εργάζεται για να φέρει την αεροπορική βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ στα δυτικαά πρότυπα. Για το σκοπό αυτό, εκτός από την επέκταση των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης, η βάση θα εξοπλιστεί και τεχνικά. Μετά από 18 μήνες εργασιών, η βάση θα φθάσει σε επίπεδο που θα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί από τις δυτικές χώρες σε περιφερειακές εντάσεις», αναφέρει η Αϊντινλίκ, δείχνοντας τη στρατιωτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδιαίτερα όταν αυτή πραγματοποιείται με αμερικανική υποστήριξη.
Πηγή: ethnos.gr