Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ωρών, από το Σάββατο έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20 Απριλίου, με αφορμή το ορθόδοξο Πάσχα.
Για το Κρεμλίνο οι επόμενες τρεις μέρες είναι κρίσιμες προκειμένου να διαφανεί εάν το Κίεβο διαθέτει «ειλικρινή θέληση» για ενδεχόμενη «συμμετοχή στη διαδικασία ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης στην Ουκρανία». Ήδη το ρωσικό υπ. Άμυνας έχει στείλει εντολή προς τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία να κατεβάσουν τα όπλα.
Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση «πανηγυρικές».
O ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Κυριακής, κατήγγειλε ότι ο ρωσικός στρατός «προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση» μιας κατάπαυσης του πυρός, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέγραψαν 59 επεισόδια βομβαρδισμών και πέντε απόπειρες προώθησης των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου την Κυριακή του Πάσχα.
Ο Ζελένσκι πρότεινε την παράταση της κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες μετά το Πάσχα, δηλώνοντας ότι η πρόταση παραμένει ανοιχτή.
Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου, στις 22:13, σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο, προειδοποίηση για «πυραυλική απειλή», ωστόσο δεν αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί.
Στο μεταξύ, το πρωί του Μ. Σαββάτου, Κίεβο και Μόσχα είχαν προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου: 246 Ρώσοι στρατιώτες έναντι 246 Ουκρανών.
DLF: Η Ρωσία αναφέρει εδαφικές νίκες
Την ίδια ώρα η γερμανική ραδιοφωνία DLF μεταδίδει ότι σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας κλίνει πλέον υπέρ της Ρωσίας.Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Μόσχας.
Εν αντιθέσει με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί πριν από έναν χρόνο, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τη μεθόριο του Κουρσκ, πλέον η Μόσχα έχει ανακαταλάβει αυτή την κρίσιμη, διαφιλονικούμενη περιοχή που θεωρείται «σημείο καμπή» για την έκβαση του πολέμου.
CNN: απόδειξη του κυνισμού
Ως απόδειξη του κυνισμού με τον οποίο αντιμετωπίζει την ειρήνη η Μόσχα χαρακτηρίζει την αιφνιδιαστική και μικρής διάρκειας εκεχειρία για το Πάσχα που ανακοίνωσε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ο Ρώσος Πρόεδρος, ανάλυση του CNN.
Σύμφωνα με την προσέγγιση του CNN, η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν ότι χρειάζονται και περιμένουν ένα σημάδι από το Κρεμλίνο που να αποδεικνύει τη σοβαρότητα των προθέσεών του για την ειρήνη.
Για τους υποστηρικτές της Ρωσίας, η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο μοιάζει με ένα νεύμα στον Τραμπ -αλλά η ξαφνική δήλωση είναι τόσο ασαφής πρακτικά, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Πούτιν για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι το Κίεβο δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος.
Για την Ουκρανία θα είναι υλικοτεχνικός εφιάλτης το να πρέπει να σταματήσουν να πολεμούν κατ’ εντολή του Πούτιν. Ορισμένες θέσεις πρώτης γραμμής μπορεί να βρίσκονται στη μέση σκληρών συγκρούσεων όταν θα φτάσει η διαταγή, ενώ μια παύση αυτού του είδους απαιτεί μέρες προετοιμασίας και ετοιμότητας.
Η παραπληροφόρηση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σύγχυση στα στρατεύματα σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας, τον τρόπο αναφοράς ή αντίδρασης σε παραβιάσεις, αλλά ακόμη και τι πρέπει να κάνουν όταν λήξει.
Παρότι είναι πιθανό η εκεχειρία αυτή να αποδείξει ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να σταματήσουν τη βία για σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό οι δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν τις παραβιάσεις και τη σύγχυση για να ισχυριστούν ότι ο αντίπαλός τους δεν είναι αξιόπιστος. Ήδη υπάρχουν αναφορές από Ουκρανούς αξιωματούχους που δηλώνουν ότι τα ρωσικά πλήγματα συνεχίστηκαν σε περιοχές της πρώτης γραμμής, ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του.
Η συνεχιζόμενη εκεχειρία 30 ημερών που περιορίζεται στις ενεργειακές υποδομές γεννήθηκε σε συνθήκες πλήρους χάους. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «η ενέργεια και οι υποδομές» καλύπτονταν, το Κρεμλίνο είπε ότι θα σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις σε «ενεργειακές υποδομές» και η Ουκρανία είπε ότι η εκεχειρία ξεκίνησε μια εβδομάδα αργότερα από ό,τι υποστήριζε το Κρεμλίνο. Η εκεχειρία αυτή χαρακτηρίζεται επίσης από την αμοιβαία δυσπιστία και τις κατηγορίες για παραβιάσεις.
Η Μόσχα είχε κάνει μια παρόμοια με την χθεσινή μονομερή δήλωση τον Ιανουάριο του 2023, καλώντας σε μια ημέρα ειρήνης για να επιτρέψουν στους Ορθόδοξους Χριστιανούς να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα -μια κίνηση που το Κίεβο και οι δυτικοί ηγέτες απέρριψαν τότε ως στρατηγική κίνηση που εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς της Μόσχας.
Μια γνήσια εκεχειρία απαιτεί διαπραγμάτευση και προετοιμασίες για να πραγματοποιηθεί. Η αιφνιδιαστική εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Πούτιν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να κατευνάσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου και να στείλει στον Τραμπ το σημάδι προθυμίας που περίμενε από την Ρωσία. Επιπλέον πιθανότατα θα ενισχύσει τις κατά καιρούς φιλο-ρωσικές τοποθετήσεις του Τραμπ όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Επίσης ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ακόμη «επιχείρημα» για την Ουάσιγκτον, όταν θα την κατηγορεί ότι δεν σεβάστηκε τη χειρονομία καλής θέλησης από τη Μόσχα.
Τα παραπάνω, όπως υποστηρίζει το CNN, υποδηλώνουν ότι αυτή η αιφνιδιαστική, σύντομη και πιθανώς εντελώς θεωρητική, διακοπή του τριετούς πολέμου είναι πιθανό να βλάψει περισσότερο τον ρόλο της διπλωματίας τους επόμενους μήνες, παρά να τον υποστηρίξει.