Το κινεζικό σεληνιακό όχημα Chang'e προσγειώθηκε την Τρίτη στη βόρεια κινεζική περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη που έφερε στη Γη δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
Η κάψουλα επανεισόδου προσγειώθηκε στις 2:07 μ.μ. ώρα Πεκίνου (09:07 ώρα Ελλάδας/Κύπρου), σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, μεταφέροντας σεληνιακό έδαφος που συγκεντρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από το σεληνιακό όχημα μετά την επιτυχημένη προσγείωσή του στο Νότιο Πόλο-Λεκάνη Άιτκεν της Σελήνης, ένα κρατήρα πρόσκρουσης στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης.
Λίγο μετά την προσγείωση της κάψουλας, ο Ζανγκ Κετζιάν, επικεφαλής της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της σεληνιακής αποστολής Chang'e-6. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η ολοκλήρωση της αποστολής συνιστά ένα «επίτευγμα-ορόσημο» στην επιδίωξη της Κίνας να γίνει μια διαστημική και επιστημονική δύναμη.
Ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν τα 2 κιλά των δειγμάτων, που σχεδιαζόταν να μεταφερθούν πίσω στη Γη, μεταφέρθηκαν επιτυχώς, όποια κι αν είναι η ποσότητά τους τα δείγματα θα αναλυθούν εμπεριστατωμένα από κινέζους και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα αποκαλύψουν νέες λεπτομέρειες για το σχηματισμό της Γης, της Σελήνης και του ηλιακού συστήματος.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις γεωγραφικές διαφορές στις δύο πλευρές του φεγγαριού.
Ενώ προηγούμενες αποστολές των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης είχαν συλλέξει δείγματα από την κοντινή πλευρά της σελήνης, η κινεζική αποστολή ήταν η πρώτη που πήρε δείγματα από την άλλη πλευρά.
Η κοντινή πλευρά είναι αυτή που φαίνεται από τη Γη, ενώ η μακρινή πλευρά βλέπει στο διάστημα.
Η μακρινή πλευρά είναι επίσης γνωστό ότι έχει βουνά και κρατήρες, σε αντίθεση με τις σχετικά επίπεδες εκτάσεις που είναι ορατές στην κοντινή πλευρά.
'Θεμελιώδη ερωτήματα'
Το σεληνιακό σκάφος έφυγε από τη Γη στις 3 Μαΐου και το ταξίδι του διήρκεσε 53 ημέρες. Έχει τρυπήσει τον πυρήνα και έχει συλλέξει πετρώματα από την επιφάνεια.
Τα δείγματα "αναμένεται να απαντήσουν σε ένα από τα πιο θεμελιώδη επιστημονικά ερωτήματα στην έρευνα της σεληνιακής επιστήμης: ποια γεωλογική δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών;", δήλωσε ο Zongyu Yue, γεωλόγος στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Innovation Monday, ένα περιοδικό που εκδίδεται σε συνεργασία με την ακαδημία.
Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξεύσει πολλές επιτυχημένες αποστολές στο φεγγάρι, συλλέγοντας δείγματα από την κοντινή πλευρά του φεγγαριού με το σκάφος Chang'e 5 στο παρελθόν.
Ελπίζουν επίσης ότι το σκάφος θα επιστρέψει με υλικό που φέρει ίχνη από χτυπήματα μετεωριτών από το παρελθόν της σελήνης.