Τουρκάλα αρθρογράφος της Cumhuriyet κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για προδοσία σε Αιγαίο και Κύπρο, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.
«Είναι έτοιμοι να δώσουν την Κύπρο, από τα νησιά που στρατιωτικοποιήθηκαν στρέφουν τις κάννες τους προς την Τουρκία» γράφει η διακεκριμένη αρθρογράφος - Μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης
Τη λογική με την οποία προσεγγίζει η Τουρκία τα θέματα στο Αιγαίο και τις βλέψεις της Άγκυρας για το μέλλον στην περιοχή, ανέλυσε σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Σε κατηγορηματική απόρριψη της φιλολογίας ότι δήθεν η Αθήνα προτίθεται να αποδεχθεί χωρικά ύδατα στα έξι μίλια παντού προβαίνει αρμόδια ανώτατη κυβερνητική πηγή
Ξεκάθαρη προειδοποίηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έστειλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το νομικό καθεστώς της αμυντικής θωράκισης των Ελληνικών Νησιών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τις διατάξεις του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου
Με μπαρουταποθήκη μοιάζει η φαινομενικά ήρεμη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, με την Τουρκία στον ρόλο του μπουρλοτιέρη έτοιμη να βάλει φωτιά και να τινάξει στον αέρα τα πάντα, αν δεν γίνει το δικό της, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων
Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα στο Αιγαίο, ένα τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροόχημα (Unmanned Aerial Vehicle/UAV), πραγματοποίησε 2 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Το Ράλλυ Αιγαίου αποτελεί έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα – θεσμό που φέτος συνέπεσε με τα γεγονότα που προκλήθηκαν από την τουρκική προκλητικότητα, εξαιτίας των νομίμων ερευνών που πραγματοποιούσε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος για λογαριασμό της Ελλάδος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.
Διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση από ελληνικής πλευράς» στο πρόσφατο επεισόδιο της Κάσου, παρείχε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Στο περιστατικό της Κάσου αναδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των χωρικών μας υδάτων, σε δική μας ΑΟΖ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης.
Παρά την αποκλιμάκωση δεν αναιρείται το γεγονός ότι η Τουρκία εμμένει στις αξιώσεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, και ενώ έχει υπογραφεί η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.
Μία ανάσα πριν την δημιουργία νέου σκηνικού έντασης βρίσκεται η Άγκυρα, η οποία έστειλε 5 πολεμικά πλοία στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Καρπάθου και νότια της Κάσου.