Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μετά τη διάψευση των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα και αφορά την πυρόσφαιρα.
Με τις 14 ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς.
Με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟιΠ) ξεκίνησε η ενημέρωση των πολιτικών συτνακτών από τον Παύλο Μαρινάκη ο οποίος δέχτηκε ερωτήσεις κυρίως με αφορμή τις αποκαλύψεις για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και επανέλαβε τις επικρίσεις ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποίησε την τραγωδία στα Τέμπη.
Συνεδριάζει νωρίς το πρωί η προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη, προκειμένου να εγκριθεί το πόρισμα της πλειοψηφίας για παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου σε φυσικό δικαστή.
Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο προτείνει το πόρισμα που υπέβαλαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής.
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ζητά ο πατέρας των διδύμων που σκοτώθηκαν στα Τέμπη, Νίκος Πλακιάς, και αφορά τον πραγματογνώμονα Κώστα Λακαφώση.
Με κρίσιμες καταθέσεις επιβατών του Intercity συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να απολογηθούν στον Εφέτη Ανακριτή τα δύο στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για την πολύνεκρη σύγκρουση.
Σε περιβάλλον ανταλλαγής εκατέρωθεν πυρών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 και την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής συνεχίζει να πορεύεται το πολιτικό σκηνικό.
Με την ανάγνωση του πορίσματος του ελεγχόμενου Χρήστου Τριαντόπουλου και μετά τη διεξαγωγή ψηφοφορίας από την οποία απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής.
Στο υπόμνημά του ο κύριος Τριαντόπουλος διατρανώνει για άλλη μια φορά ότι είναι αθώος, ότι δεν έχει τελέσει καμία αξιόποινη πράξη, ούτε αυτή της παράβασης καθήκοντος και βεβαίως ζητά να οδηγηθεί στο φυσικό του δικαστή.
Κατέθεσε το υπόμνημα με τις θέσεις του ο Χρήστος Τριαντόπουλος στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (αρ. 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-2-2023 και 6-3-2023 σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του για τις παρεμβάσεις στον χώρο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Νέα εξώδικη δήλωση προς τον Πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, Παναγή Καππάτο, απέστειλε η Μαρία Καρυστιανού, με την οποία δηλώνει «στήριξη της κατηγορίας κατά τα άρθρα 63, 67 επ. και 82 επ. ΚΠΔ κατά του υπόπτου Χρήστου Τριαντόπουλου και των συμμετοχών αυτού».
Με την ανάγνωση του Υπομνήματος που κατέθεσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος άρχισαν οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής που διερευνά την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (αρ. 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3ης και 6 Μαρτίου του 2023 σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του για τις παρεμβάσεις στον χώρο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Στις 10:00 συνεδριάζει εκ νέου η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και θα εξεταστεί ο πρώην υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη η εποπτεία της υπόθεσης των Τεμπών μέχρι το πέρας της ανάκρισης, ανατίθεται στον αντεισαγγελέα Εφετών Λάρισας, Λάμπρο Τσόγκα.
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου καλείται να προσέλθει στην προανακριτική επιτροπή, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, μετά το σχετικό αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αίτημα, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και την αποχώρηση από την ψηφοφορία των βουλευτών ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης, Νέας Αριστεράς και Νίκης.