Μετράμε αντίστροφα για τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και το thepressroom.gr, σας δίνει μια γεύση από τους ομίλους της διοργάνωσης. Ξεκινάμε από τον Α', στον οποίο βρίσκονται η Ολλανδία, η Σενεγάλη, το Κατάρ και το Εκουαδόρ.
Η Ολλανδία «με μία ματιά»:
Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο: 11η εμφάνιση. Καλύτερα αποτελέσματα: Φιναλίστ το 1974, 1978, 2010, τρίτη το 2014, τέταρτη το 1998
EURO : 10 συμμετοχές. Καλύτερο αποτέλεσμα: Νικήτρια το 1988
Κατάταξη Fifa : 8η
Προσωνύμιο : «Oranje»
Βασικοί σύλλογοι : Αγιαξ, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ
Πρόκριση : Η Ολλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση στον προκριματικό όμιλο στην ευρωπαϊκή ζώνη
Προπονητής : Ο 71χρονος Λουϊς Φαν Γκάαλ, ανέλαβε τους «οράνιε» τον Αύγουστο του 2021 και διανύει την τρίτη θητεία του ως επικεφαλής της εθνικής Ολλανδίας. Διετέλεσε προπονητής από το 2000 έως το 2001 και από το 2012 έως το 2014. Εχει το προσωνύμιο «ο πελεκάνος κι έχει οδηγήσει την Ολλανδία στην τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην Βραζιλία. Από την επιστροφή του το φθινόπωρο του 2021, ο έμπειρος προπονητής παραμένει… αήττητος (δέκα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες). Ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ θα είναι το τελευταίο του μεγάλο τουρνουά, καθώς στο τέλος της διοργάνωσης θα αποσυρθεί και θα αντικατασταθεί από τον συμπατριώτη του, Ρόναλντ Κούμαν.
Ο πρωταγωνιστής: Ο 31χρονος, Βέρτζιλ Φαν Ντάϊκ, ο «βράχος του Λίβερπουλ», είναι το σύμβολο της αμυντικής σταθερότητας της ολλανδικής ομάδας του Φαν Γκάαλ. Αφού έχασε το Euro-2020 μετά από τραυματισμό στο γόνατο, ο αρχηγός των «οράνιε» θα παίξει την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση στο Κατάρ. «Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, πιθανότατα θα γίνει η καλύτερη μου εμπειρία στην εθνική ομάδα», σχολίασε ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος έχει κατακτήσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο με την Λίβερπουλ (Champions League, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας).
Η πιθανή 11άδα: Πασβεερ, Τίμπερ, Φαν Ντάϊκ, Ντε Φράϊ, Ντάμφρις, Ντε Γιονγκ, Μπέργκχουϊς, Μπλιντ, Ακέ, Ντεπάϊ, Μπέργκγβαϊν.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Τζάστιν Μπίλοου (Φέγενορντ), Άντρις Νόπερτ (Χέρενφεν), Ρέμκο Πασβέερ (Άγιαξ)
Αμυντικοί : Νέιθαν Άκε (Μάντσεστερ Σίτι), Ντάλεϊ Μπλιντ (Άγιαξ), Βέρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Ντένζελ Ντάμφρις (Ίντερ), Τζέρεμι Φλίμπονγκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Ματάις ντε Λιχτ (Μπάγερν Μονάχου), Τίρελ Μαλάσια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γιούριεν Τίμπερ (Άγιαξ), Στεφάν ντε Φράι (Ίντερ)
Μέσοι: Στίβεν Μπέργκχουις (Άγιαξ), Φρένκι ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Ντάβι Κλάασεν (Άγιαξ, Τέουν Κουπμάινερς (Αταλάντα), Μάρτεν ντε Ρουν (Αταλάντα), Τσάβι Σίμονς (Αϊντχόφεν), Κένετ Τέιλορ (Άγιαξ)
Επιθετικοί: Στίβεν Μπεργκβάιν (Άγιαξ), Μέμφις Ντεπάι (Μπαρτσελόνα), Κόντι Γκάκπο (Αϊντχόφεν), Βίνσεντ Γιάνσεν (Αντβέρπ), Λουκ ντε Γιονγκ (Αϊντχόφεν), Νόα Λανγκ (Μπριζ), Βουτ Βέγκχορστ (Μπεσίκτας).
Η Σενεγάλη «με μία ματιά»
Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο: Τρίτη συμμετοχή. Καλύτερο αποτέλεσμα: Προημιτελικός το 2002
Κύπελλο Αφρικής : 16 συμμετοχές. Καλύτερο αποτέλεσμα: Νικήτρια το 2022
Κατάταξη FIFA : 18η
Προσωνύμιο : «The Lions»
Κύριοι σύλλογοι : Τζαραάφ Ντακάρ, Ζαν Ντ' Αρκ Ντακάρ, Γκορέ
Πρόκριση : Η Σενεγάλη νίκησε την Αίγυπτο στα πλέι οφ της ζώνης της Αφρικής (0-1, 1-0, 3-1 στα πέναλτι)
Προπονητής : Από τον Μάρτιο του 2015 στην θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, ο Αλιού Σισέ, καταρρίπτει το ρεκόρ… μακροημέρευσης. Μόνο ο Γάλλος, Ντιντιέ Ντεσάμπ, έχει μεγαλύτερη προϋπηρεσία από τον Σισέ σε πάγκο εθνικής ομάδας, απ' αυτές που συμμετέχουν στην διοργάνωση του Κατάρ. Αυτή η σπάνια σταθερότητα, του επέτρεψε να «κτίσει» την ομάδα του, με διαρκή εξέλιξη: Προημιτελικός στο Κόπα Αφρικα 2017, φιναλίστ το 2019 και τελικά νικητής το 2022, για τον πρώτο τίτλο της Σενεγάλης, που είχε χάσει επίσης έναν τελικό το 2002. Ο Αλιού Σισέ, ο οποίος είναι άνετος ενώπιον των ΜΜΕ, έφθασε σε ηλικία εννέα ετών από την Σενεγάλη στην περιοχή Ιλ Ντε Φρανς, έχει εξελιχθεί σημαντικά σε τακτικό επίπεδο.
Ο πρωταγωνιστής: Μετά το ισχυρό σοκ που υπέστη η Εθνική Σενεγάλης με την απόσυρση του ηγέτη της Σαντιό Μανέ, τέσσερις ημέρες πριν την πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το βάρος πέφτει στον Καλιντού Κουλιμπαλί της Τσέλσι, ο οποίος καλείται να ηγηθεί των «Λιονταριών» στην τρίτη συμμετοχή τους σε Μουντιάλ.
Η πιθανή 11άδα: Ε. Μεντί, Ναμέ, Αμπ. Ντιαλό, Κουλιμπαλί, Μπαλό-Τουρέ, Π. Γκεγέ, Π. Μ. Σαρ, Ν. Μεντί, Ισ. Σαρ, Ντιένγκ, Ντιατά.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Εντουάρ Μεντί (Τσέλσι), Αλφρέντ Γκομίς (Ρεν), Σενί Ντιένγκ (ΚΠΡ).
Αμυντικοί: Καλιντού Κουλιμπαλί (Τσέλσι), Αμπντού Ντιαλό (Λειψία), Γιουσούφ Σαμπαλί (Μπέτις), Παπέ Αμπου Σισέ (Ολυμπιακός), Ισμαΐλ Τζέικομπς (Μονακό), Φορμόζ Μεντί (Αμιάν), Φοντέ Μπαλό-Τουρέ (Μίλαν).
Μέσοι: Ιντρισά Γκεγέ (Έβερτον), Σεϊκού Κουγιατέ (Νότιγχαμ Φόρεστ), Ναμπαλίς Μεντί (Λέστερ), Παπέ Γκεγέ (Μαρσέιγ), Παπέ Ματάρ Σαρ (Τότεναμ), Μουσταφά Ναμέ (Πάφος), Μαμαντού Λουμ (Ρέντινγκ), Πατέ Σις (Ράγιο Βαγεκάνο).
Επιθετικοί: Σαντιό Μανέ (Μπάγερν)*, Ισμαΐλα Σαρ (Γουότφορντ), Μπουλαγέ Ντιά (Σαλερνιτάνα), Κρεπέν Ντιατά (Μονακό), Μπαμπά Ντιένγκ (Μαρσέιγ), Φαμαρά Ντιεντιού (Αλανιασπορ), Νικολάς Τζάκσον (Βιγιαρεάλ), Ιλιμάν Εντιαγέ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ).
**Ο Σαντιό Μανέ τέθηκε νοκ άουτ και ακόμα δεν έχει κληθεί ο αντικαταστάτης του στην τελική 26άδα.
Το Εκουαδόρ «με μία ματιά»
Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο: Τέταρτη εμφάνιση. Καλύτερο αποτέλεσμα: Φάση των 16, το 2006.
Κόπα Αμέρικα : 29 συμμετοχές. Καλύτερο αποτέλεσμα: 4ος το 1959 και το 1993
Κατάταξη FIFA : 44η
Προσωνύμιο : «Tricolor»
Κύριοι σύλλογοι : Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε, Λίγκα Ντε Κίτο, Μπαρτσελόνα, Εμελεκ
Πρόκριση : Ο Ισημερινός κατέλαβε την 4η θέση στην προκριματική ζώνη της Νότιας Αμερικής
Προπονητής : Ο 60χρονος Αργεντινός, Γκουστάβο Αλφάρο, «επιστρατεύθηκε» τον Αύγουστο του 2020 για να αντικαταστήσει τον Ολλανδό, Ζόρντι Κρόιφ, γιο του θρυλικού Γιόχαν, ο οποίος παρέμεινε μόνο έξι μήνες στην θέση του, χωρίς να μπορέσει να οδηγήσει ούτε έναν αγώνα για την εθνική ομάδα λόγω της Covid-19. Με τον Αλφάρο, ο Ισημερινός έφθασε στους προημιτελικούς του Κόπα Αμέρικα του 2021, όπου ηττήθηκε με 3-0 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια, Αργεντινή.
«Κανείς δεν πίστεψε στον Ισημερινό, και σήμερα ο Ισημερινός είναι εδώ. Στο Κατάρ, θα πολεμήσουμε μέχρι θανάτου», δήλωσε ο Αλφάρο, τον Μάρτιο του 2022, μετά την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ.
Ο πρωταγωνιστής : Ο Ενερ «Superman» Βαλέντσια, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την εθνική ομάδα του Ισημερινού, με 35 γκολ, αγωνίζεται στην Φενερμπαχτσέ, ενώ παλαιότερα, έπαιξε στην Γουέστ Χαμ και στην Εβερτον και έχει λάβει μέρος σε τέσσερα Κόπα Αμέρικα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην Βραζιλία, σημείωσε τα τρία γκολ του Ισημερινού, ωστόσο η «Αχίλλειος πτέρνα» του, παραμένουν τα πέναλτι.
Πιθανή 11άδα: Γκαλιντέζ, Εστουπινιάν, Χινκαπιέ, Πορόθο, Καστίγιο, Καϊσέδο, Τσιφουέντες, Ιμπάρα, Μένα, Εστράδα, Βαλέντσια.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μόϊσες Ραμίρες (Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε), Αλεξάντερ Ντομίνγκες (Λίγκα Ντε Κϊτο), Ερνάν Γκαλιντέζ (Αουκας).
Αμυντικοί: Πιέρο Χινκαπιέ (Λεβερκούζεν), Ρόμπερτ Αρμπολέδα (Σάο Πάουλο), Πέρβις Εστουπινιάν (Μπράϊτον), Αντζελο Πρεσιάδο (Γκενκ), Τζάκσον Πορόζο (Τρουά), Χαβιέ Αρεάγκα (Σιάτλ Σάουντερς), Ντιέγκο Παλάσιος (Λος Άντζελες), Φέλιξ Τόρες (Σάντος Λαγκούνα), Γουίλιαμ Πάτσο (Αντβέρπ)
Μέσοι: Κάρλος Γκρουέζο (Αουγκσμπουργκ), Χοσέ Τσιφουέντες (Λος Αντζελες FC), Αλαν Φράνκο (Ταγιέρες), Μόϊσες Καϊσέδο, Τζέρεμι Σαρμιέντο (Μπράϊτον), Ανχελ Μένα (Λεόν), Τζέγκσον Μέντεζ (Λος Αντζελες), Αϊρτον Πρεσιάδο (Σάντος Λαγκούνα), Γκονσάλο Πλάτα (Βαγιαδολίδ), Ρομάριο Ιμπάρα (Πατσούκα)
Επιθετικοί: Τζορκάεφ Ρεάσκο (Νιούελς Ολντ Μπόις), Κέβιν Ροντρίγκεζ (Ιμπαμπούρα), Μάικλ Εστράδα (Κρουζ Αζούλ), Ενερ Βαλέντσια (Φενερμπαχτσέ)
Το Κατάρ «με μία ματιά»
Προσωνύμιο : «Al-Annabi»
Κύριοι σύλλογοι : Αλ Σαντ, Αλ Ντουχαϊλ, Αλ Ραγιάν
Πρόκριση : Ως διοργανώτρια χώρα, το Κατάρ προκρίθηκε απευθείας για να συμμετάσχει στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ιστορία του.
Ο προπονητής: Ο Ισπανός, Φέλις Σάντσες Μπας, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο εμιράτο από το 2006, είναι επικεφαλής της εθνικής ομάδας από τον Ιούλιο του 2017. Μετά από δέκα χρόνια με τους «μικρούς» της Μπαρτσελόνα, πήγε ως προπονητής στην Academy Aspire, που εκπαιδεύει τους Καταριανούς αθλητές του μέλλοντος. Εργάσθηκε στις εθνικές ομάδες κάτω των 19, 20 και 23 ετών. Με τον Σάντσες, ο οποίος γίνεται 47 ετών στις 13 Δεκεμβρίου, το Κατάρ κατέκτησε το Ασιατικό Πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών το 2014 και το Κύπελλο Εθνών Ασίας το 2019.
«Μας περιμένουν δύσκολα ματς κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Θα αντιμετωπίσουμε πολύ δυνατές ομάδες, που είναι συνηθισμένες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά πιστεύω ότι, εάν δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Θα δουλέψουμε στην τακτική για να φθάσουμε στο καλύτερό μας επίπεδο σε αυτούς τους αγώνες» δήλωσε τον Οκτώβριο του 2022, ο Ισπανός τεχνικός.
Ο καλύτερος παίκτης: Ο επιθετικός, Άκραμ Αφίφ μπορεί να παίξει τόσο στα άκρα όσο και ως σέντερ φορ. Ο 26χρονος άσος, γεννήθηκε στην Ντόχα από Τανζανό πατέρα σομαλικής καταγωγής, ποδοσφαιριστή τότε και μητέρα από την Υεμένη. Αγωνίσθηκε στην Ευρώπη, με τις Εουπεν, Βιγιαρεάλ και Χιχόν, ενώ τώρα, παίζει στην Αλ Σαντ, πρωταθλήτρια Κατάρ, το 2021 και το 2022.
Η πιθανή 11άδα: Μπαρσάμ, Αλ Ραβί, Κουκί, Χασάν, Μιγκέλ, Χατέμ, Χαϊντός, Μπουντιάφ, Αχμέντ, Αλί και Αφίφ.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Σαάντ Αλσίμπ (Αλ Σαντ), Μεσάλ Μπαρσάμ (Αλ Σαντ), Γιουσέφ Χασάν (Αλ Γκαράφα)
Αμυντικοί: Πέδρο Μιγκέλ (Αλ Σαντ), Ισμαέλ Μοχαμάντ (Αλ Ντουχαΐλ), Μουσάαμπ Κιντίρ (Αλ Σαντ), Τάρεκ Σαλμάν (Αλ Σαντ), Μπασάμ Αλ-Ραουΐ (Αλ Ντουχαΐλ), Μπουαλέμ Κούκι (Αλ Σαντ), Αμπντελκαρίμ Χασάν (Αλ Σαντ), Χομάν Αχμέντ (Αλ Γκαράφα), Γιασέμ Γκαμπέρ (Αλ Αραμπί)
Μέσοι: Αλί Ασάντ (Αλ Σαντ), Ασίμ Μοντίμπο (Αλ Ντουχαΐλ), Μοχάμεντ Ουαάντ (Αλ Σαντ), Σαλέμ Αλ-Χαϊρί (Αλ Σαντ), Μουσταφά Ταρέκ (Αλ Σαντ), Καρίμ Μπουντιάφ (Αλ Ντουχαΐλ), Αμπντελαζίζ Χατίμ (Αλ Ραγιάν), Ισμάιλ Μοχαμάντ (Αλ Ντουχαΐλ)
Επιθετικοί: Ναΐφ Αλχαντραμί (Αλ Ραγιάν), Αχμέντ Αλααελντίν (Αλ Γκαράφα), Χασάν Αλ-Χαϊντος (Αλ Σαντ), Καλίντ Μουνεέρ (Αλ Ουάκρα), Ακραμ Αφίφ (Αλ Σαντ), Αλμοέζ Αλί (Αλ Ντουχαΐλ), Μοχάμεντ Μουντάρι (Αλ Ντουχαΐλ)