Ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε ξεκάθαρος και αιχμηρός σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Συμφωνεί με το ρόλο του, τον υποστηρίζει, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο θα πρέπει να εμπλέκεται σε ένα ευρωπαικό θέμα (σσ εννοώντας το ελληνικό πρόβλημα).
«Δε νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε. Η αξιοπιστία και η εθνική κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει. Και αυτό βασίζεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαικών κρατών, μεταξύ των ευρωπαικών θεσμών και των κρατών», υποστήριξε ο κ. Μακρόν.
Ειδικά από τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος, πάντα σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα, έθεσε τρεις προϋποθέσεις «για να τελειώνει». Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει και να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις, δεύτερον.το ΔΝΤ (πάλι) να μην προβάλει νέους όρους, για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τρίτον, το Eurogroup να αναλάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Κι όλα αυτά, να γίνουν μέσα στο 2018.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «κατ' αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι πάσχει η ευρωπαϊκή κυριαρχία». Και πού κατά την άποψη του οφείλεται; «Στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και των εθνικών αρχών». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο…
«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».
Αφήνοντας αιχμές για τις προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο Μακρόν τόνισε ότι «δεν πρέπει να κουράζουμε τους υπουργούς με ξενύχτια για να προσπαθούμε να βρούμε ποια θα είναι η ανάπτυξη της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει ποια θα είναι η ανάπτυξη της Γαλλίας μετά από τρία χρόνια.
Ελπίζω από το 2018 να βρεθεί τρόπος να ενδυναμωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να συνεχισθεί η αλληλεγγύη να λειτουργεί, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία σε ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, εννοώντας εμμέσως και κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος.