Τι δεν είπε ο κ. Σημίτης

 
Τι δεν είπε ο κ. Σημίτης

Ενημερώθηκε: 29/03/17 - 14:52

Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως «Νέστορας» της πολιτικής ζωής ο κ. Σημίτης μίλησε χτες βράδυ στον SKAI εφ' όλης της ύλης. Μίλησε για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, αναφέρθηκε όμως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις (2004-2015) αλλά και στα πεπραγμένα των δικών του κυβερνήσεων (1996-2004).

Ήταν η πρώτη του συνέντευξη μετά την λήξη της πρωθυπουργίας του το 2004.

Ό κ. Σημίτης προσπάθησε να απαλλάξει τις κυβερνήσεις του από τις ευθύνες για το χρέος και την κρίση. Χαρακτήρισε ψέμα ότι η κρίση οφείλεται στην οικονομική πολιτική της δικής του οκταετούς διακυβέρνησης, αλλά προήλθε από τη οικονομική διαχείριση της ΝΔ 2004-2009.

Παρότι οι υπουργοί του έκαναν «πάρτι» διασπάθισης δημοσίου χρήματος και σήμερα είτε είναι υπόδικοι είτε έχουν καταδικαστεί), ο κ. Σημίτης δεν ανέλαβε καμία ευθύνη. Κι όμως οι Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Τσουκάτος, Παπαντωνίου ήταν υπουργοί δικών κυβερνήσεων.

 έγραψε πρόσφατα στο thepressroom.gr ο Γ. Κουρής

Όμως ο κ. Σημίτης διέστρεψε και την ίδια την πραγματικότητα προκειμένου να απαλλάξει τον εαυτό του και τις κυβερνήσεις του για το χρέος. Συγκεκριμένα, όπως, «όταν ήλθε στην εξουσία η Ν.Δ., έπρεπε να πληρώνει τους τόκους του δημόσιου χρέους που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το κράτος έχει συνέχεια, και όταν τόκοι για το δημόσιο χρέος τότε έτρεχαν με έναν ετήσιο ρυθμό της τάξης των 9 δισ., αναγκαστικά τα δάνεια πληρώνονται. Το δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η τότε κυβέρνηση ήταν σε ομόλογα σταθερού επιτοκίου (κατά 93%) και είχε μέση διάρκεια ζωής 6,2 έτη. Δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια των 5,5 ετών διακυβέρνησης της Ν.Δ. έπρεπε να πληρωθούν τόκοι σχεδόν 50 δισ. (για την ακρίβεια, 49,8 δισ.). Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά του χρέους μεταξύ των ετών 2004-2009, που, όταν αφαιρέσουμε τα τρίμηνα στην αρχή και στο τέλος, ήταν 109,6 δισ., μετά την αφαίρεση των δαπανών για τόκους του δημόσιου χρέους που κληρονομήθηκε μειώνεται σε 59,8 δισ.

ΕΔΩ

Την άνοιξη του 2004 η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. βρήκε στα αρχεία του ΓΛΚ δάνεια προηγούμενων ετών που δεν είχαν καταχωριστεί στο δημόσιο χρέος. Αυτά κυρίως ήταν μη καταγραμμένα δάνεια για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ένα ομόλογο «βόμβα» με 18 swaps του υφυπουργού Δρυ, που αύξανε ανεξέλεγκτα το χρέος, σημαντικότατες οφειλές του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τα αποθεματικά της Αγροτικής Τράπεζας, και καταπτώσεις εγγυήσεων που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, όταν έφυγε από την εξουσία η Ν.Δ. στις 4 Οκτωβρίου του 2009, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φούσκωσε παράλογα το έλλειμμα και το χρέος του 2009 για τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς» (Σχετικά δείτε και ).

Τέλος, αξέχαστες έμειναν οι δημιουργικές λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησής.

Ό κ. Σημίτης υπερασπίστηκε των ενεργειών του το 2001 να αποσύρει την πρόταση του Τ. Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι θα προκαλούσε ζημιά στη χώρα αν επέμενε, παρά τον κοινωνικό ξεσηκωμό, αφού έτρεχαν η είσοδος στο ευρώ και η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι όμως ο κ. Σημίτης που υποχώρησε στο μόνο διαρθρωτικό μέτρο που επιχείρησε η κυβέρνησή του, άσκησε κριτική τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενς κυβερνήσεις για έλλειψη αποφασιστικότητας!!!

Ο κ. Σημίτης συνέστησε προσοχή για να αποφευχθεί η ένταση με την πολεμοχαρή, όπως τη χαρακτήρισε, εμφάνιση Ερντογάν και αποκάλυψε ότι η κρίση των Ιμίων αποσοβήθηκε έπειτα από τηλεφώνημα που δέχθηκε ο ίδιος και ο Τούρκος πρόεδρος από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον. «Τώρα με τον Τράμπ μπορεί να μην γίνει κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Ξέχασε να πει όμως ότι εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησής του στα Ίμια άνοιξε η ιστορία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Ξέχασε επίσης ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Θεόδωρος Πάγκαλος, τη νύχτα των Ιμίων ζήτησε από τους Έλληνες καταδρομείς να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα κι όταν οι Έλληνες στρατιωτικοί του είπαν ότι αυτό δεν γίνεται και θα είναι ντροπή να μάθει ο ελληνικό λαός κάτι τέτοιο, ο κ. Πάγκαλος είπε το αμίμητο: «Θα πούμε ότι ο αέρας πήρε την ελληνική σημαία και τη χάσαμε»!

Ξέχασε επίσης ο κ. Σημίτης ότι ο ίδιος και ο αντιπρόεδρός του Θ. Πάγκαλος (ως μέγας τραγουδιστής) παρέδωσαν τον Οτσαλάν στους Τούρκους. Ιστορική θα μείνει η εντολή - προτροπή του κ. Πάγκαλου προς την πρεσβεία μας στην Κένυα, να πετάξουν τον Οτσαλάν έξω από την πρεσβεία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 29/3/2017: Τοπικές βροχές στα κεντρικά και νότια

Κ. Σημίτης: Μόνη λύση οι εκλογές - Φοβάμαι ατύχημα στη διαπραγμάτευση

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit