Τα 5 εφιαλτικά σενάρια που απεργάζεται το Μαξίμου

 
Τα 5 εφιαλτικά σενάρια που απεργάζεται το Μαξίμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 19/04/16 - 10:37

Του Ειδικού συνεργάτη

Το γεγονός ότι η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, έφερε συμφωνία μεταξύ των δανειστών ως προς τα μέτρα που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση, αλλά δεν λέει κουβέντα για την ελάφρυνση του χρέους, μοιάζει με θηλιά που σφίγγει στο λαιμό της.

Εκτιμάται, άλλωστε, πως ακόμα κι αν μπορούσε να αντέξει τη ρεζέρβα των επιπλέον μέτρων, είναι αδύνατο να σταθεί χωρίς μια κάποια λύση – ή έστω υπόσχεση λύσης – στο ζήτημα του χρέους. Οι διαβουλεύσεις παίρνουν νέα τροπή και η κυβέρνηση επανεξετάζει σειρά σεναρίων, που συζητούνται από καιρό.

Το πρώτο από τα σενάρια αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων.
Εναρμονίζεται με τις διαβεβαιώσεις της ότι αποκλείονται εκλογές και ανταποκρίνεται στη βούλησή της να κρατηθεί πάση θυσία στην εξουσία.
Σ΄ αυτό το σενάριο εντάσσεται και η απόπειρά της να δραματοποιήσει τα πράγματα, προκειμένου να δικαιολογήσει άλλον ένα επώδυνο συμβιβασμό. Όπως και το γεγονός ότι στελέχη της κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να στήσουν ένα νέο κομματικό καθεστώς, να ελέγξουν, αλλά και να τρομοκρατήσουν τα ΜΜΕ.
Στο ίδιο σενάριο εντάσσονται και οι προσπάθειες παραγόντων της Ε.Ε. να γίνουν προξενητές μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς ήδη εντοπίζονται κίνδυνοι καταψήφισης των νέων μέτρων από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο συνδέεται με ευρύτατο ανασχηματισμό, η έκταση του οποίου θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

Το δεύτερο σενάριο αφορά σχέδιο απόδρασης του Αλ. Τσίπρα, ακόμη και με τεχνητή κυβερνητική κρίση, που θα φέρει πρόωρες εκλογές, όχι για να τις κερδίσει, αλλά για να παραδώσει την εξουσία στον Κ. Μητσοτάκη.
Το σενάριο επισείεται από τον ίδιο σε κορυφαίους της Ε.Ε., σαν εκβιασμός για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά εξετάζεται και σαν επιλογή ιδιαίτερης κομματικής σκοπιμότητας. Ενστερνίζεται την άποψη ότι είναι καλύτερα να φύγουν πριν πάρουν δρόμο χωρίς επιστροφή, έτσι ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ''κόμμα εξουσίας'' και να έχει ως αυριανή αντιπολίτευση, επαρκείς προφάσεις αντίστασης σε οτιδήποτε επιχειρήσει μια νέα κυβέρνηση.

Το τρίτο σενάριο αφορά παραίτηση της κυβέρνησης και πρόκληση άμεσων εκλογών, κόντρα στη βούλησή της.
Θα ήταν μια αναπόφευκτη εξέλιξη σε περίπτωση που θα συνέτρεχαν αφενός αδυναμία ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων από τους βουλευτές της και αφετέρου αδυναμία συγκρότησης ευρύτερου συνασπισμού.
Θα αποτελούσε δεινή ήττα της κυβέρνησης, που αφενός θα ταυτιζόταν με σκληρές μνημονιακές πολιτικές και αφετέρου θα σερνόταν σε εκλογές κάτω από τους χειρότερους όρους. Γι' αυτό ακριβώς εξετάζεται κάθε μεθόδευση που θα μπορούσε να το αποτρέψει.

Το τέταρτο σενάριο - προέκταση του προηγούμενου - αφορά στην παραίτηση της κυβέρνησης, με δική της πρωτοβουλία, όταν η χώρα θα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και δεν θα έχει περιθώρια για εκλογές.
Αφορά στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας επιδιώξει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή με το ΣΥΡΙΖA να έχei το πάνω χέρι. Ο ίδιος πάντως αποκλείει την επανάληψη του πειράματος Παπαδήμου, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν αφήνει κανένα περιθώριο συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ. Θα επαφίεται έτσι στη βούληση του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κέντρου, που αποκλείουν ωστόσο τη συνύπαρξή τους με τους ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για σενάριο υψηλού ρίσκου, με εμφανή τον κίνδυνο πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου.

Το πέμπτο σενάριο - ακόμη πιο εφιαλτικό - αφορά σε ένα νέο δημοψήφισμα, που θα κρίνει τη συνέχιση του προγράμματος και κατ' επέκταση την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Το σενάριο αναβιώνει σε συνάρτηση με το δημοψήφισμα (στις 23 Ιουνίου) για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να συνδέεται άμεσα με τις προβλέψεις για την έκβασή του.
Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση μπορεί να σταθεί στον ισχυρισμό πως έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά οι δανειστές - ζητώντας μέτρα πέρα από τα συμφωνηθέντα και αρνούμενοι τις δεσμεύσεις τους για το χρέος - επιλέγουν δρόμους που δεν αντέχει η χώρα. Θα πρόκειται ουσιαστικά για υιοθέτηση της πρότασης Σόιμπλε, αλλά - όπως διδάσκει η περσυνή εμπειρία - τίποτε δεν μπορεί να αποκλείεται.
Ούτε καν η επιλογή μιας νέας εθνικής περιπέτειας.

Με ευρω-τρόικα αντί κουαρτέτου ξαναρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις στον απόηχο των πρόσθετων μέτρων

Σχετικά θέματα:

Απειλή Δραγασάκη: Με νέα μέτρα θα έχουμε πολιτικό πρόβλημα

Το θυελλώδες παρασκήνιο από την παραίτηση Παπαμιμίκου και την διαγραφή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ