Τις ημέρες των εορτών αξιοποιούν στο ΣΥΡΙΖΑ και δη ο Σωκράτης Φάμελλος προκειμένου να εγκαινιάσουν την πολιτική τους εξόρμηση σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών.
Παραλλήλως, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα εκκινήσει εντός του 2025 θα δώσουν τις κατάλληλες αφορμές ώστε να αποδειχθεί ποιος πραγματικά επιθυμεί και ποιος όχι τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου.
Ο αριθμός βουλευτών που εξασφαλίζει την αξιωματικη αντιπολίτευση
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν με νόημα πως αν, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στηρίξει την υποψηφιότητα που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή την Αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει αφήσει στο ΣΥΡΙΖΑ την ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, ανεξαρτήτως αν αυτό γίνει και τυπικά μέσω της επιστροφής κάποιων έστω βουλευτών της Νέας Αριστεράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θεωρούν πως μόνο αν φτάσουν τον αριθμό «35» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- σήμερα αριθμούν 26- θα μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν θα απωλέσουν εκ νέου το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης από νέες ανεξαρτητοποιήσεις ή από προσχωρήσεις στο ΠΑΣΟΚ.
Κίνημα Δημοκρατίας: Οι «σίγουροι» και το πρόσωπο - έκπληξη
Την ίδια ώρα, η προαναγγελία από τον Στέφανο Κασσελάκη πως το Κίνημα Δημοκρατίας θα αποκτήσει τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα στις αρχές του 2025 ανακατεύει ακόμα περισσότερο την πολιτική τράπουλα.
Ποιοι μπορεί να την αποτελέσουν, πέρα από τους πέντε που ήδη λειτουργούν ως άτυπη Κ.Ο., δηλαδή τους Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Αλέκο Αυλωνίτη;
Σχεδόν σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθώντας να βρει κι ένα modus vivendi με τον διευθυντή του γραφείου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι οι Γιάννης Σαρακιώτης και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας Αρετή Παπαΐωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης (μητέρα και γιος).
Από εκεί και πέρα τίποτα δεν αποκλείεται για τον Βασίλη Κόκκαλη και την Νίνα Κασιμάτη, μολονότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ κι ο βουλευτής Λαρίσης, μάλιστα, έχει αναλάβει τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στον Ταύρο, επίσης, δεν αποκλείουν, κάθε άλλο, την έλευση και των Ράνιας Θρασκιά και Πέτρου Παππά.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνει και η έκπληξη με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από τη ΝΔ, Μάριο Σαλμά η δημόσια ρητορική του οποίου το τελευταίο χρονικό διάστημα συμπίπτει με αυτή του κ. Κασσελάκη.
Η Μάχη της Θεσσαλονίκης
Ένα πρώτο, άτυπο ντιμπέιτ ανάμεσα στον νυν Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλο και τον προκάτοχό του, Στέφανο Κασσελάκη έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας μια πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν μετά τις γιορτές.
Κινούμενοι παράλληλα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι δύο πολιτικοί δεν βρήκαν κανένα σημείο επαφής, ενώ καθένας συνοδευόταν από τοπικούς βουλευτές του κόμματός του. Συγκεκριμένα, στο πλευρό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκαν οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης, ενώ τον Πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας συνόδευσαν οι Θεοδώρα Τζάκρη και Κυριακή Μάλαμα, με τις απουσίες των ανεξάρτητων βουλευτών, Ράνιας Θρασκιά και Πέτρου Παππά να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις πληροφορίες που τους θέλουν να μελετούν προσεκτικά τα επόμενα πολιτικά τους βήματα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτά να εκβάλουν στο ΠΑΣΟΚ.
Από πλευράς του, ο Σωκράτης Φάμελλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης για το προσκλητήριο που έχει απευθύνει πως «εγώ δεν αναφέρομαι μόνο στη Νέα Αριστερά, αναφέρομαι σε μια περίοδο των τελευταίων ίσως τριών - τεσσάρων χρόνων που εγώ τους/τις έχω δει σε εκδηλώσεις, έχουν έρθει δηλαδή σε συζητήσεις δημόσιες». «Προσπαθώ να προστατεύσω τη δεοντολογία αυτού του προσκλητηρίου. Δεν θέλουμε να προσβάλλουμε κανέναν, αλλά πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας» συνέχισε ο κ. Φάμελλος, συμπληρώνοντας πως «αυτό έχει κατατεθεί δημόσια, χωρίς ανταλλάγματα ή προϋποθέσεις με έναν μόνο όρο: ότι είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Τα υπόλοιπα νομίζω θα τα λύσουμε στην πορεία».
Στο τραπέζι Δραγασάκης - Κατσέλη
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τοποθέτησε το Συνέδριο του κόμματος πριν από το Πάσχα, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να είναι το συνέδριο της άνοιξης», ώστε «να είναι και μια εσωτερική άνοιξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, να πάνε καλά τα πράγματα», όπως είπε, ενώ απέκλεισε εμμέσως το ενδεχόμενο η Κουμουνδούρου να υποστηρίξει εκ νέου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Θέλουμε ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπηρετεί και να αντανακλά στη λειτουργία, στην προσωπικότητα, αυτά που ζητάει το Σύνταγμά μας. Γιατί το λέω αυτό; Δυστυχώς την τελευταία περίοδο είχαμε σοβαρότατα προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος. Και είναι μεγάλα τα ερωτήματα ακόμα που είναι ανοικτά στην ελληνική κοινωνία για τα θέματα του κράτους δικαίου. Θα πρέπει να συνδυάσουμε λοιπόν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θωρακίζοντας το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να προετοιμάζεται για μια διαφορετική επιλογή, τον επόμενο μήνα, με τα ονόματα των Γιάννη Δραγασάκη και Λούκας Κατσέλη να παραμένουν στο τραπέζι.
Ζήτημα η ορατότητα
Παρά την εορταστική ανάπαυλα, ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν εμφανίζονται βέβαια ότι η «τάση φυγής» προς το Κίνημα Δημοκρατίας ή την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων στη Βουλή έχει πλέον ολοκληρωθεί, αναμένοντας τις πρώτες κινήσεις του νέου έτους. Στη λογική της Κουμουνδούρου, άλλωστε, οι χαμηλοί τόνοι έχουν αρχίσει να αποδίδουν δημοσκοπικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στερώντας του, ωστόσο, τη δυναμική της ορατότητας στην καθημερινή δράση. Υπό αυτό το πρίσμα, ερμηνεύουν ορισμένα στελέχη το υψηλό ποσοστό (7,3%) που συγκέντρωσε η Πλεύση Ελευθερίας υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τελευταία μέτρηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, εκτιμώντας ότι και η παγίωση του ΚΚΕ σε ποσοστό άνω του 9% απηχεί την ίδια ανάγκη για «μαχητική αντιπολίτευση» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.