Από πολλά (όχι από δύο) χωριάτες έγιναν στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε τουλάχιστον τέσσερα κομμάτια βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ η αυλαία της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής
Ο Στ. Κασσελάκης άναψε το φυτίλι (με την ανακοίνωση δημοψηφίσματος για τις διαγραφές) και όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησαν εκρήξεις οι οποίες τραυμάτισαν σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομπρέλα και Στέφανος Τζουμάκας αποχώρησαν ενώ τρεις ομάδες («προεδρικοί, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας) αποτελούμενες από προβεβλημένα στελέχη μπορεί να παραμένουν στο κόμμα, αλλά με δηλώσεις τους σε πολύ επικριτικό ύφος ξεκαθάρισαν πως δεν δίνουν «λευκή επιταγή» στον νέο πρόεδρο.
Από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης -σα να είναι στο δικό του κόσμο- θεωρεί ότι με το τέλος της ΚΕ άρχισε η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, προσκλητήριο ενότητας προς τα στελέχη που παραμένουν στο κόμμα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ο ίδιος -αν και η διαδικασία μετάλλαξής του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη- και η κρίση εξακολουθεί να μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και η πόρτα εξόδου είναι ανοιχτή. Το αν και ποιος θα την περάσει θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις τακτικής τόσο του προέδρου Κασσελάκη και των συν αυτώ όσο και από το πώς θα επιλέξουν να κινηθούν οι ομάδες Αχτσιόγλου - Τεμπονέρα.
Η Έφη Αχτσιόχλου και άλλα 10 στελέχη (μεταξύ των οποίων επτά βουλευτές) υπογράφουν ένα κείμενο σφοδρής επίθεσης προς τον Στέφανο Κασσελάκη παρότι επιλέγουν να παραμείνουν -για την ώρα τουλάχιστον- στο κόμμα. Ανάμεσα σε άλλα τον κατηγορούν ότι «επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του “εσωτερικού εχθρού”» και ότι «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου».
Του καταλογίζουν ακόμα «μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε», καθώς και ότι παρέκαμψε τα όργανα του κόμματος.
Αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας και μέλη της ομάδας του σημείωσαν ότι παραμένουν «στο κόμμα αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή», φράση που υποδηλώνει ότι θα σταθούν κριτικά απέναντι στη ηγεσία του κόμματος, καθώς όπως σημειώνουν η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή ήταν «αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια».
Στις εξελίξεις παρενέβη με ανάρτηση του ο Γιάννης Δραγασάκης. «O νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές… Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς» σημειώνει μεταξύ άλλων.
Ο νέος «μισός ΣΥΡΙΖΑ» και βαθιά διχασμένος βάζει πλέον τον Στέφανο Κασσελάκη στη δύσκολη θέση από τη Δευτέρα να μπει στην επίπονη διαδικασία να «ξαναμαζέψει» τα διασκορπισμένα κομμάτια του. Πολλά απογοητευμένα στελέχη μιλούν για διάλυση του κόμματος.
Πρώτος στόχος του είναι να περιορίσει τις διαρροές, αλλά κυρίως να αποφύγει το μοιραίο: να βρεθεί αυτομάτως στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, κάτω από το ΠΑΣΟΚ.
Ενα κόμμα που καταρρέει δημοσκοπικά πόσο αξιόπιστος και αξιόμαχος πόλος θα είναι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία;