Συνεδριάζει σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με θέμα ημερησίας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής - Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν».
Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου περί τροποποιήσεων στον κανονισμό της Βουλής.
Επισήμως, η εισήγηση του κ. Βούτση δεν περιλαμβάνει αλλαγή στο άρθρο 15 για την σύνθεση και συγκρότηση ΚΟ, όμως, τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του κοινοβουλίου διακινείται πλήθος σεναρίων για «χειρουργικές» παρεμβάσεις προκειμένου να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ ή για να μπορέσει η κυβέρνηση να αποτυπώσει την δεδηλωμένη που έλαβε στην πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης. Σενάρια που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα οι διακινητές τους να προσανατολίζονται σε ηπιότερες κινήσεις.
Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι να προβλεφθεί η μείωση του απαιτούμενου αριθμού (από 10 σε 5 επί παραδείγματι) των ανεξαρτήτων βουλευτών που να μπορούν να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο θα διευκόλυνε τα υφιστάμενα μικρά κόμματα, αλλά και θα έδινε την ευκαιρία στους «προθύμους» που ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι βουλευτές προσφέρουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ομαδοποιηθούν.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, και στην Ολομέλεια θα διασφαλίζεται η δεδηλωμένη με ανάλογη ευκολία όπως επί των ημερών της δικομματικής συγκυβέρνησης –δίχως κάθε φορά να χρειάζεται ονομαστική ψηφοφορία– αλλά και θα «ανασχηματιστούν» και οι Επιτροπές βάσει του νέου χάρτη των Κ.Ο., ώστε και εκεί να υπάρχει «δεδηλωμένη» πλειοψηφία.
Η συνεδρίαση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης - μιλώντας στον Αθήνα 9,84 - αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού, που έχει θέμα την τροποποίηση διατάξεων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού ο κ. Βούτσης είπε: «Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού».
Με βάση την φράση του κ. Βούτση το πλέον πιθανό είναι ο κ. Καμμένος ακόμη κι αν η κοινοβουλευτική του ομάδα διαλυθεί μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου να διατηρήσει ο ίδιος την ιδιότητα του αρχηγού των ΑΝΕΛ και στην Βουλή και ορισμένα προνόμια που προκύπτουν από αυτή, όπως είναι η συμμετοχή του στις συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως, η δυνατότητα του να παρεμβαίνει στις συνεδριάσεις της Βουλής και πιθανόν και κάποια άλλα προνόμια που μπορεί να αφορούν στην κοινοβουλευτική υπόσταση του κόμματος του. Τα ίδια φυσικά θα ισχύσουν και για τον Σταύρο Θεοδωράκη και προφανώς και για οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό εφόσον το κόμμα του πέσει κάτω από το όριο των 5 βουλευτών που προβλέπει σήμερα ο κανονισμός.
Ωστόσο κι αυτό το σενάριο που φαίνεται ως το πιο ήπιο για την κυβέρνηση και σε αρκετούς φαντάζει και ως μια λογική εξέλιξη, με την έννοια ότι τα κόμματα ακόμα και όταν χάσουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα στη βουλή συνεχίζουν να υφίστανται και εξακολουθούν να λαμβάνουν κομμάτι της κρατικης χρηματοδότησης, θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και άρνηση στην αποδοχή του. Για τον πολύ απλό λόγο ότι θα συνδεθεί με τις απειλές του κ. Καμμένου και θα ερμηνευθεί ως συναλλαγή προκειμένου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να σιωπήσει και να μην κάνει πράξη τις απειλές του για κήρυξη πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με την «athina984.gr», αναφορικά με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή. Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «προσπαθεί να κρατά τον θεσμικό ρόλο του και τα όριά του.
Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς, ο κ. Βούτσης μίλησε για παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στο πρόσωπό του από τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.
Ο Καμμένος ζητά πίσω την έδρα από τον Κουίκ
Μιλώντας χτες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός του Θεσσαλονίκη, ο Π. Καμμένος δήλωσε: «Δεν απειλούμε, αλλά δεν απειλούμαστε. Θέλουν να πάρουν κατά παράβαση του κανονισμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Τους τη χαρίζω. Ας την πάρουνε».
Αναφερόμενος στην έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου, την οποία θα πάρει ο Τ. Κουίκ που ήδη θεωρείται «ξένο σώμα» στους ΑΝΕΛ, ο Π. Καμμένος σημείωσε: «Του τον χαρίζω τον κ. Κουίκ άμα θέλει ο κύριος Τσίπρας, αλλά η έδρα της Β' Αθηνών ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έχει υποχρέωση στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει».