Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε νωρίτερα σήμερα τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα του χαρτοφυλακίου του, αλλά και για τις νεότερες προκλήσεις στο πλαίσιο της Ευρώπης.
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το έργο του κ. Στυλιανίδη σ' έναν τομέα, ο οποίος -όπως τόνισε- έχει εξαιρετική σημασία και κρισιμότητα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας και σημείωσε ότι ιδίως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δημιούργησε τεράστια ανθρωπιστικά προβλήματα.
«Κληθήκατε να τα αντιμετωπίσετε και τα αντιμετωπίσατε με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη ευαισθησία. Και εδώ θέλω να τονίσω - και δεν υπερβάλω καθόλου, δεν είναι ότι είσθε ο επίτροπος της Κύπρου, είναι η αλήθεια - ότι ο τρόπος που ασκήσατε τα καθήκοντά σας, ιδίως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, δείχνει πόσο η δική σας πολιτική, άρα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν κοντά στις μεγάλες αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Δηλαδή, πόσο κοντά ήταν στις αρχές και τις αξίες της υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, ιδίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύουν από τα μορφώματα λαϊκισμού και ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται ευθέως το οικοδόμημα αυτό. «Εκείνο που "τρέφει" αυτά τα μορφώματα είναι η έλλειψη αρχών και αξιών, ιδίως η κατάρρευση - μπορώ να πω σε ορισμένες περιπτώσεις - του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, το οποίο εσείς υπερασπισθήκατε. Επομένως, και το δικό σας έργο μας επιτρέπει να πούμε σήμερα, όλοι οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, ότι πρέπει να υπερασπισθούμε αυτό το οικοδόμημα από εκείνους που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν, και μαζί μ' αυτό να κατεδαφίσουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», κατέληξε ο κ.Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στον λαϊκισμό και αναφέρθηκε σε μια σημαντική ευρωπαϊκή πολιτική που βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και έχει σχέση με την πολιτική προστασία, το λεγόμενο RescEU. Όπως είπε, «είναι όντως ένα μεγάλο άλμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργείται για πρώτη φορά μια ειδική ευρωπαϊκή ομάδα που θα τρέχει οπουδήποτε στην Ευρώπη για να συνδράμει όλα τα κράτη μέλη και να βοηθά να σώζουμε ζωές, να σώζουμε περιουσίες. Είμαστε στη διαδικασία της μεταβατικής φάσεως. Πιστεύω και η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει γιατί έχει τις δυνάμεις και, κυρίως μετά τις εμπειρίες που έχουμε με τις πυρκαγιές και τις πλημύρες, νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα η Ελλάδα να είναι από τα ενεργότερα μέλη».
Παράλληλα, επισήμανε ότι το RescEU είμαι μια τομή στα θέματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, καθώς αποτελεί μια χειροπιαστή αλληλεγγύη για τον Ευρωπαίο πολίτη. «Είναι χειροπιαστή αλληλεγγύη τη στιγμή των φυσικών καταστροφών, να είναι κοντά ο ένας στον άλλον, να νιώθει ο ένας Ευρωπαίος δίπλα στον άλλον. Και αυτό, δυστυχώς, επειδή τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν είναι fake news, όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι εμείς, θεωρώ ότι το RescEU είναι η ευρωπαϊκή απάντηση και αυτά τα νέα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι η απάντηση στον λαϊκισμό ότι το κοινό μας σπίτι βασίζεται στην αλληλεγγύη. Και έχει τις δυνάμεις, έχει τα εργαλεία να επιδείξει αυτή τη χειροπιαστή αλληλεγγύη επί του εδάφους, την ώρα της κρίσης», συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.