Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης ενόψει της κατάθεσης του Χρήστου Τριαντόπουλου την ερχόμενη Παρασκευή στην προανακριτική, μετά την απόφαση του να ζητήσει την παραπομπή του στον φυσικό δικαστή.
Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για μικροκομματικά παιχνίδια και επιμένει στην απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, ενώ το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της προανακριτικής, πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θέλει την απόδοση ευθυνών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τεράστια ανοησία αν πιστεύει κανείς ότι μπορεί κάτι να κρυφτεί. Με τόση κοινωνική ευαισθητοποίηση, με 250 δικηγόρους στο πεδίο της διερεύνησης. (…) Δεν κρύψαμε ούτε το ανθρώπινο λάθος που παραδέχεται ο ίδιος ο σταθμάρχης, ούτε την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση στον ΟΣΕ. Δεν μπορεί να διαγραφεί αυτή, ούτε οι ευθύνες μας».
Παράλληλα, η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση πως ψάχνει πολιτικό σωσίβιο και κάνει λόγο για μικροκομματικό παιχνίδι. «Θα ήταν πιο ευθύ από το ΠΑΣΟΚ να πει… ναι κάναμε μία κωλοτούμπα, δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε αυτή την κωλοτούμπα και λέμε ότι να ναι. Οι δηλώσεις μιλούν από μόνες τους» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός και πρόσθεσε πως «αυτό που έλεγε ο κόσμος έλεγαν αυτό που ζήτησε ο κ. Τριαντόπουλος. και την επόμενη μέρα που το ζήτησε έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα. Τι λέγαμε; Ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να πηγαίνουν στον φυσικό δικαστή. Τι χάνουν; Χάνουν το σόου».
«Το οξύμωρο, ότι η αντιπολίτευση που πρότεινε δεν θα είναι εκεί να ψηφίσει, μάλλον και θα είναι εκεί η ΝΔ να ψηφίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση θέλει να βγει η αλήθεια» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης.
Από τη δική του πλευρά το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της κατά γράμμα τήρησης της συνταγματικής διαδικασίας με τον Βαγγέλη Μάντζιο να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «το Σύνταγμα δεν είναι ένα χαρτί το οποίο αλά καρτ μπορεί η κάθε πλειοψηφία και η κάθε κυβέρνηση να το χρησιμοποιεί και να το ερμηνεύει κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον της. Το Σύνταγμα μέχρι να αναθεωρηθεί δεν παρακάμπτεται. Εμείς θέλουμε τον φυσικό δικαστή».
Επίθεση στην κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για καταπάτηση του Συντάγματος με τον πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο να αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα περνάει μια μεγάλη κρίση γιατί υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης. Γιατί δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη. Οι πολίτες ψάχνουν και αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Διαμαρτύρονται γιατί τους κρύβουν την αλήθεια. Και ο κ. Μητσοτάκης έχει τεράστια ευθύνη».
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η προανακριτική από τη στιγμή που συγκροτήθηκε οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της. Αυτό ακριβώς δεν θέλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Εξέλιξη- «βόμβα» για τα Τέμπη: Κράνος πυροσβέστη που επιχειρούσε από τους πρώτους στην τραγωδία στα Τέμπη αποθηκεύτηκε, διατηρήθηκε άθικτο και ζητήθηκε Μετά από 2 χρόνια για εξέταση από τις Αρχές! Αν «μιλήσει» το κράνος και αποκαλυφθούν και σε αυτό αρωματικοί υδρογονάνθρακες τότε τα πάντα αλλάζουν!» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Η ανοχή τελείωσε. Το κοινωνικό συναίσθημα της ασφυξίας που μέχρι πρόσφατα ήταν υπόκωφο, πια εκφράζεται με τρόπο ηχηρό. Εδώ είναι η μεγάλη αποτυχία μιας κυβέρνησης που επένδυσε στην καθυπόταξη της κοινωνίας και πίστεψε ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει δίχως αντίδραση» αναφέρει σε συνέντευξής του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Αυτό το οποίο ζητάει ο κύριος Τριαντόπουλος δείχνει πόσο βαθιά είναι η διαπλοκή σας με το δικαστικό σύστημα» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τέλος, σημειώνεται πως μετά την επόμενη συνεδρίασή της η προανακριτική αναμένεται να προχωρήσει με την κατάθεση πορισμάτων.