Βόρεια Κορέα: Πώς κερδίζει δισεκατομμύρια από τον πόλεμο στην Ουκρανία

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 17/04/25 - 12:04

Η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας, στο πλευρό της Ρωσίας, έχει αποφέρει πάνω από 20 δισ. δολάρια στην οικονομία της χώρας μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Institute for Defense Analyses (KIDA) της Νότιας Κορέας.

Στην έκθεσή του το think tank αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού οφέλους για τη Βόρεια Κορέα προέρχεται από την προμήθεια πυρομαχικών στη Ρωσία.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ανάλυση από το Open Source Centre (OSC) και το Reuters εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει πάνω από 15.800 κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία το διάστημα από τον Αύγουστο του 2023 μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα επωφελήθηκε επίσης από την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων για να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας αλλά και την παροχή τεχνικής υποστήριξης.

Παρόλα αυτά, οι απώλειες των στρατευμάτων ήταν σημαντικές. Πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 4.000 από τους 11.000 στρατιώτες που έστειλε η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία και οι οποίοι συμμετείχαν κυρίως στις μάχες που έλαβαν χώρα στην ρωσική περιοχή του Κουρσκ, όπου εισέβαλαν τον περασμένο Αύγουστο οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η Βόρεια Κορέα κατά πάσα πιθανότητα προτιμά την «σε είδος και τεχνική βοήθεια» από τη Ρωσία- συμπεριλαμβανομένων όπλων υψηλής τεχνολογίας που βοηθούν στην ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων και στην προώθηση των στρατηγικών της στόχων- σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος της Ουκρανίας, να ληφθούν μέτρα για τον αποκλεισμό της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας και Βόρειας Κορέας και να διαμορφωθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για αυτό μόλις σταματήσει η σύγκρουση. Εκτιμούν επίσης ότι στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και Βόρειας Κορέας αυξάνει τις πιθανότητες να παρέμβει η Μόσχα στην κορεατική χερσόνησο εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ