Την ιδέα της «ασιατικής οικογένειας» προώθησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καλώντας για περιφερειακή ενότητα κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στη Νοτιοανατολική Ασία, σε μια προφανή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πίεση της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ στα κράτη μέλη να περιορίσουν τους εμπορικούς δεσμούς με το Πεκίνο.
Ο Σι προσγειώθηκε στην Πνομ Πενχ σήμερα (17.04.2025), ξεκινώντας το τελευταίο σκέλος της περιοδείας του σε τρία έθνη, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να επιδιώξει τη συνεργασία των εμπορικών εταίρων στην απομόνωση του Πεκίνου.
Ο Κινέζος ηγέτης έδωσε έμφαση στην αλληλεγγύη σε ομιλία του σε κρατικό δείπνο στη Μαλαισία μια ημέρα νωρίτερα, όταν τα δύο έθνη υπέγραψαν ευρείες συμφωνίες σε ένδειξη εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών.
«Η Κίνα και η Μαλαισία θα σταθούν στο πλευρό των χωρών της περιοχής για την καταπολέμηση των υπόγειων ρευμάτων της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης», δήλωσε ο Σι στη διοικητική πρωτεύουσα της Μαλαισίας Πουτρατζάγια. «Μαζί θα διαφυλάξουμε τις λαμπρές προοπτικές της ασιατικής μας οικογένειας».
Αυτή η διπλωματική ώθηση ενισχύθηκε από κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, στην οποία η Κίνα και η Μαλαισία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στη βιομηχανία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τα δεδομένα και το ταλέντο. Δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν το Πενταετές Πρόγραμμα Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας και να οικοδομήσουν μια «στρατηγική κοινότητα Μαλαισίας-Κίνας υψηλού επιπέδου».
Σε άλλη μια πλάγια αναφορά στις ΗΠΑ, ο Κινέζος ηγέτης επανέλαβε την έκκλησή του για καταπολέμηση της μονομερούς δράσης σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη σε μέσα ενημέρωσης της Καμπότζης πριν από την άφιξή του στην πρωτεύουσα.
«Μαζί πρέπει να σταθούμε ενάντια στον ηγεμονισμό, την εξουσιαστική πολιτική», έγραψε, προσθέτοντας ότι οι δύο γείτονες θα πρέπει «να αντιταχθούν αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια εξωτερικών δυνάμεων να παρέμβουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις, να σπείρουν διχόνοια».
Τα σχόλια του Σι ήρθαν καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Το Bloomberg News ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ζητήσει από τις χώρες να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την παραγωγική ισχύ της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής των λεγόμενων δευτερογενών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, με αντάλλαγμα δασμολογικές παραχωρήσεις.
Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ φαίνεται να «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους αφού ο Τραμπ αύξησε τις εισφορές στα κινεζικά προϊόντα έως και 145% και το Πεκίνο ανταπέδωσε με δασμούς περίπου 125% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Ο Σι έκανε τη Νοτιοανατολική Ασία τον προορισμό του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό για τη χρονιά, καθώς επιδιώκει να εμποδίσει τις χώρες να συνάψουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ σε βάρος του έθνους του. Παρά την αναστολή 90 ημερών, οι απειλές του Τραμπ για δραστικές αυξήσεις δασμών ανάγκασαν πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή να ακολουθήσουν μια ολοένα και πιο λεπτή γραμμή μεταξύ των δύο δυνάμεων.
Σε μια επίδειξη της πρώιμης διπλωματικής επιτυχίας του Σι, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δημοσίευσε μια ανάγνωση που υποδηλώνει ότι έχει την πλήρη υποστήριξη της Μαλαισίας. Ο πρωθυπουργός Ανουάρ Ιμπραήμ επαίνεσε τον Σι ως «εξαιρετικό ηγέτη» και εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας που διεκδικεί το Πεκίνο.
Ο Ανουάρ είπε επίσης ότι τα μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας «δεν θα υποστηρίξουν μονομερείς εμπορικούς δασμούς», καθώς το έθνος του κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης, σύμφωνα με την κινεζική δήλωση.
Η περιφερειακή περιοδεία του Σι ξεκίνησε στο Βιετνάμ τη Δευτέρα, όταν οι Βιετναμέζοι ηγέτες καλωσόρισαν θερμά τον Σι και υπέγραψαν 45 συμφωνίες για την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών.
Το Ανόι εξέδωσε κοινή δήλωση λέγοντας ότι οι δύο πλευρές «αντιτίθενται στη μονομερή δράση» και σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα – τηρώντας σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.