«Για άλλη μια φορά η χώρα μας είναι στον πάτο των εκθέσεων διαφάνειας. Και συγκεκριμένα, τα δύο τελευταία χρόνια τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών» υποστήριξε στην πρωτολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαφθορά, αναφέροντας ότι το ύψος στην Ελλάδα υπολογίζεται σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η αδιαφάνεια σε συνδυασμό με την παραοικονομία δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και ενισχύει αυτούς που ανέχονται ή αυτούς που προωθούν τη διαφθορά, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ αναλυτικά στα σκάνδαλα και τα σκανδαλάκια, που συνοδεύουν την κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα κάνω μόνο δύο στάσεις: Στο μεταναστευτικό και στις εργολαβίες δημοσίων έργων. Δεν στάθηκε ικανή η κυβέρνηση να στεγάσει καν τους μετανάστες και πρόσφυγες. 'Ανθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς, ενώ απέξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Κανένας συντονισμός, κανένας έλεγχος. Μόνο σκάνδαλα. Και στα δημόσια έργα, με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους.
Στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Πύργου, σπάσατε το έργο σε οκτώ εργολαβίες για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες, έχουν δοθεί στον εκλεκτό σας. Που ω του θαύματος, είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ TV, δεν τα κατάφερε, και τώρα αρκέστηκε σε άλλη μια ΣΥΡΙΖΟεφημερίδα. «Είμαστε στον πάτο» της Ευρώπης το «ηθικό σας πλεονέκτημα», όχι μόνο δεν ανέκοψε την διαφθορά αλλά την ενίσχυσε, όπως αποδεικνύεται» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει από αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέχρι κατάσχεση τεκμηρίων, θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους, ενιαία Αρχή Προμηθειών με ενιαίους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες χωρίς παραθυράκια, δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς», για τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, απαγόρευση στους προμηθευτές και τους εργολάβους του δημοσίου να κατέχουν τηλεοπτική συχνότητα, έλεγχο του πόθεν στο πόθεν έσχες και δειγματοληπτικό ξετίναγμα πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, εφοριακών και όλων όσων παίρνουν δουλειές από το κράτος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι τίποτα σχεδόν από όλα αυτά, δεν θέλει λεφτά, θέλει όμως διάθεση για σύγκρουση, με συμφέροντα και συντεχνίες.
Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει και να δημιουργήσει κομματικό τύπο, κομματικό κράτος, κομματικούς διορισμούς και κομματικό προϋπολογισμό
H κυβέρνηση έχει μικρή επαφή με όσα ζει σήμερα η Ελλάδα, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη δευτερολογία του, κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησής του για τη διαφθορά στο πλαίσιο της 'Ωρας του Πρωθυπουργού, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, κάνοντας λόγο για ανικανότητα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας οι χώρες που έχουν επιτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ελευθερίας τύπου, ανοικτό κρατικό προυπολογισμό, ακεραιότητα λειτουργών δικαιοσύνης. «Δηλαδή καμία σχέση με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» υποστήριξε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ελέγξει και να δημιουργήσει κομματικό τύπο, κομματικό κράτος, κομματικούς διορισμούς και κομματικό προϋπολογισμό.
Σχετικά με την κατάσταση στα ΜΜΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε και πάλι να κοπούν τα θαλασσοδάνεια και να τιμωρηθούν όσοι τα πήραν. «Να σώσουμε τα έντυπα και τους εργαζόμενους κι όχι τους εκδότες. Αυτοί να πληρώσουν. Φοβάμαι ότι δεν θέλετε να σωθούν. Το μήνυμα δεν πρέπει να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος κατέληξε: «Να συγκρουόμαστε με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Αυτό θέλουν οι πολίτες».
«Φοβάμαι πως αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να ενημερώνονται, με "αντικειμενικό βέβαια" τρόπο, από εφημερίδες όπως είναι Το Χωνί, KontraNews, και από Μέσα που είναι κομματικά και ελεγχόμενα. Μέσα που ενισχύονται αυτή την στιγμή από κάποιους που φαίνεται να παίρνουν προνομιακά σπασμένες εργολαβίες. Σας είπα για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Πάτρα. Δώστε μου μια εξήγηση. Σπάσατε το έργο στα 8 και οι 4 πρώτες εργολαβίες πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που συνδέεται φανερά με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πάρει ήδη το 50% του έργου ένας άνθρωπος που προσπάθησε να δημιουργήσει τον ΣΥΡΙΖΑ TV με βοσκοτόπια, και στη συνέχεια εξέδωσε μια εφημερίδα που υμνεί κάθε μέρα ή τέλος πάντων μια φορά την εβδομάδα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι λύση. Και το δόγμα μας δεν πρέπει να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευρωζώνη - ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση για την Ελλάδα
Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ;