Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που μέρες τώρα είναι κοινή πεποίθηση όλων, κυβερνώντων, επιστημόνων και πολιτών.
«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί.», τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Επεσήμανε, επίσης, πως εφόσον χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών, ωστόσο διευκρίνισε πως είναι μια διαδικασία που κοστίζει.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.
Μετά την «απόρριψη» της 29ης Μαρτίου, ο στόχος φαίνεται να μετατίθεται για τις 5 Απριλίου, προκειμένου να έχει φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τοποθέτηση του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλου που είναι μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πως είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί άνοιγμα του λιανεμπορίου με 2.000 κρούσματα την ημέρα.
Πάντως όταν το λιανεμπόριο ανοίξει, αυτό θα συμβεί αξιοποιώντας το 13032 και πιθανότατα θα επιλεγεί το click away και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί η αγορά με περιορισμό μόνο ως προς τα τετραγωνικά του καταστήματος.
Μετά το λιανεμπόριο σειρά παίρνουν τα σχολεία. Το σενάριο «μιλάει» για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Όσο για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Πάντως ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα για τίποτα αφού όπως έχει τονιστεί κατ' επανάληψη από κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.
Η διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση. Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.