Την πεποίθηση ότι θα κέρδιζε το δημοψήφισμα που είχε εισηγηθεί το 2011, το οποίο θα εγγυάτο την πορεία της χώρας στο ευρώ, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τη συζήτηση για το Brexit.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως την τελευταία δεκαετία η Ευρώπη, ούτε έχει ανταποκριθεί στο όραμα των αξιών της, ούτε έχει αξιοποιήσει την ισχύ της, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και στο μεταναστευτικό, η Ευρώπη δεν κινήθηκε συλλογικά, αλλά έψαχνε αρχικά εθνικές λύσεις και αργότερα προχώρησε σε συλλογικές κινήσεις.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετικό στοιχείο το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει κίνημα πολιτών υπέρ της Ευρώπης και εφόσον ενισχυθεί με τη στήρτιξη των προοδευτικών δυνάμεων, μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην ΕΕ και τις ηγεσίες της.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να διενεργήσει δημοψήφισμα, τόνισε πως κανένα δημοψήφισμα δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αξιοποιείται. Όμως, υπογράμμισε ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρεττανίας πήρε την απόφαση για στενά πολιτικούς λόγους, απέναντι σε μία συντηρητική και ευρωσκεπτικιστική δεξιά για να τους τη «φέρει», αντί να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του.
Σχετικά Θέματα:
Τσίπρας: “Μια Ευρώπη με τόσο μεγάλες ανισότητες δεν μπορεί να έχει μέλλον”