Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικο

 
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικο

Ενημερώθηκε: 04/11/16 - 16:07

Με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, να κατηγορεί τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι αφαίρεσαν 44 δισ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων (από το 2010 έως το 2015) και την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για «πολιτικό απατεώνα» και να εκτιμά ότι το ασφαλιστικό «δυστυχώς δεν έκλεισε» (ΔΗΣΥ) και πως έρχονται μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις (ΝΔ), κορυφώθηκε η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της σχετικής επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το Ασφαλιστικό δυστυχώς δεν έκλεισε

«Το ασφαλιστικό που φέρει την σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το όνομα του κ. Κατρούγκαλου, φτωχοποιεί χωρίς έλεος τους συνταξιούχους» είπε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία είπε ότι κάθε ημέρα που περνάει, επιφυλάσσει μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για τους συνταξιούχους αυτής της χώρας, με τελευταίο κρούσμα, όσοι είδαν τις νέες, αναδρομικές από τον Ιούνιο, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, και αντί των 150 ευρώ που ελάμβαναν, είδαν 25 ευρώ στον λογαριασμό τους. Εκτίμησε επίσης, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν είναι μόνο η ταφόπλακα του ασφαλιστικού, αλλά και της οικονομίας και τόνισε ότι τα 2,3 δισ. ευρώ του ασφαλιστικού ήταν αχρείαστα! Όπως επισήμανε εξάλλου η κ. Χριστοφιλοπούλου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στα φόρα του Σοσιαλιστικού κόμματος υποστηρίζει τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας στα θέματα Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει, αλλά «φοβάμαι πολύ» - προσέθεσε - «ότι με την καταστροφική πολιτική που εκφράζει, με τη δαμόκλειο σπάθη του κόφτη και της προσωπικής διαφοράς πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο». «Δυστυχώς, από πλευράς κυβέρνησης δεν βλέπω καμία δημιουργική διέξοδο» κατέληξε.

Την υπόνοια ότι η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα, η οποία έχει να κάνει με την προετοιμασία της κοινής γνώμης να παραχωρήσει, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, την «προσωπική διαφορά» που θα εξισώσει τους νέους με τους σημερινούς συνταξιούχους, με μια απώλεια της τάξεως του 20% έως 30% στις κύριες συντάξεις, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Ο προκάτοχος υπουργός του κ. Κατρούγκαλου εκτίμησε, ότι αυτό τελικώς θα γίνει, διότι ο κ. Κατρούγκαλος καταθέτοντας την μελέτη για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και την συμμετοχή του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό, θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη «κάτω από το νούμερο του 9,27% το 2015» για το επερχόμενο ενώ λέει στο εξωτερικό «έχουμε ένα 2,27% ελάτε να το πάρετε μέσω της προσωπικής διαφοράς».

Νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις

«Αντί να δείξει την μόνη αναλογιστική μελέτη που υπάρχει επί της δικής μας κυβέρνησης που εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, δείχνει το έλλειμμα», είπε ο κ. Βρούτσης και υποστήριξε ότι «το ασφαλιστικό είναι στον αέρα» ενώ εκτίμησε ότι τον Οκτώβριο τα έσοδα στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα έχουν τη χειρότερη επίδοση από πλευράς απολύσεων και καταλήγοντας ανέφερε: «Κρίμα και πάλι κρίμα που οι θυσίες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων πήγαν χαμένες».

Το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο

Απέναντι στην σφοδρή κριτική που άσκησαν οι επερωτώντες βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Κατρούγκαλος, αντέτεινε ότι η κυβέρνηση αυτή προστάτεψε τις συντάξεις εκεί που μπορούσε, απολύτως τις κύριες και στο άθροισμα κύριας και επικουρικής μέχρι τα 1300 ευρώ και πως μόνον 10% είναι στο σύνολο των συνταξιούχων αυτοί που θίχτηκαν (240.000). «Προστατεύσαμε τους μικρούς και τους μεσαίους συνταξιούχους, εκεί που επέτρεπε σήμερα η Οικονομία. Κυρίως όμως, εξασφαλίσαμε ότι θα έχουν σύνταξη και την επόμενη χρονιά» είπε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ενώ ισχυρίζονταν ότι το σύστημα είχε ισορροπήσει, το έλλειμμα όμως ήταν 6% το 2010 και ήταν 9% του ΑΕΠ όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το αυξήσατε κατά 50%. Τα ελλείμματα είναι τεράστια βαίνουν μειούμενα. Ήδη τα έσοδα του ΙΚΑ είχαν μια αύξηση 5% την περίοδο του δεκαμήνου και με την άνοδο της οικονομίας από το 2017 εκπληρώνεται και ο δεύτερος όρος για τη βιωσιμότητα του συστήματος να αρχίσουν να ανακάμπτουν τα οικονομικά μεγέθη. Γιατί, το τελειότερο ασφαλιστικό σύστημα, με τερατώδη ανεργία της τάξης του 30% δεν μπορεί να είναι βιώσιμο» είπε.

Ο κ. Κατρούγκαλος προσέθεσε ότι το εφάπαξ, που είχε να κατατεθεί από το 2013, πληρώνεται τώρα, οι κύριες συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα ήταν 160.000 όταν ανέλαβε η κυβέρνηση αυτή, και τώρα «αφαιρείται από αυτό το στοκ 10.000 κάθε χρόνο», ενώ και από τα χρήματα από τα ληξιπρόθεσμα δεν θα υπάρχουν το 2017 εκκρεμείς συντάξεις, αφού πρόκειται να πληρωθούν άλλες 114.000.

«Η προσωπική διαφορά, όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση, είναι απόλυτα εγγυημένη από το νόμο» υποστήριξε και διερωτήθηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι σε αντάλλαγμα των καλύτερων δημοσιονομικών προτάσεων από τους δανειστές είναι διατεθειμένος να μειώσει δαπάνες και αναφέρεται σε διαρθρωτικές αλλαγές «που χτυπάει το καμπανάκι;».

«Το σύστημά μας, διατηρεί σε μια περίοδο που τίθενται σε αμφισβήτηση παντού στην Ευρώπη τα βασικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος τίμιου και προοδευτικού, δηλαδή δημόσιο αναδιανεμητικό με ποσοστά αναπλήρωσης που είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη για τα μικρά και τα μεσαία εργασιακά εισοδήματα. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν και στο επίπεδο της αγοράς εργασίας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. «Δεν λέμε σε κανέναν, ούτε ότι οι συντάξεις που δίνουμε τώρα είναι υψηλές, ούτε ότι και ένα ευρώ να χαθεί είναι μικρή η ζημιά. Λέμε ότι για πρώτη φορά επεμβήκαμε για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο με ίσους κανόνες για όλους. Έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που σημαίνει επίσης σύστημα που να ανταποκρίνεται και στην εθνική δικαιοσύνη, εκεί δηλαδή που υπάρχει η εθνική σύνταξη.

«Αν εγκαλούμαστε γιατί δεν ανατρέψαμε το σύνολο των συνεπειών των πολιτικών σας, η απάντηση είναι ότι έχουμε καιρό μπροστά και θα δούμε να παράγουν τα αποτελέσματα εκείνα που αναμένουμε, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας πως οι αποδόσεις αυτές θα αρχίσουν να επέρχονται σύντομα και με θετικά αποτελέσματα και για τους ασφαλισμένους.

Αντιπαράθεση για διορισμό

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ωστόσο, ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι διορίστηκε επί ημερών ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής στην Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ. Απαντώντας, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε, ότι υπήρξε πρόεδρος στην Επαγγελματική Κατάρτιση, αλλά εξέλαβε ως «κατηγορία» τον υπαινιγμό ότι ανήκε στο ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε επίσης, ότι ο διορισμός του έγινε αξιοκρατικά, προσθέτοντας προς την ΔΗΣΥ: «Ήμουν ο μόνος διορισμός που δεν έγινε ρουσφετολογικά, αλλά σας ξενίζει γιατί το ρουσφέτι για εσάς είναι θρησκεία». «Προφανώς και δεν είστε ΠΑΣΟΚ που κάνετε αυτά τα πράγματα», σχολίασε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συμπλήρωσε πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν εκεί με υπογραφή Ρέππα.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Ακόμη ο κ. Κεγκέρογλου, χαρακτήρισε τον κ. Κατρούγκαλο «σύγχρονο εκπρόσωπο της πολιτικής απατεωνίας του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε πως «στα πράγματα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, βασιζόμενος στην καλή πορεία της χώρας, δεν προέβλεψε ότι θα κυβερνούσαν οι ίδιοι, οι καταστροφείς». O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πεπατημένη των προηγούμενων, δεν αντιμετωπίζει τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, όπως είναι η διαφθορά, η υποπαραγωγικότητα, τα σκάνδαλα, οι προμήθειες.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι λαιμητόμος για τις συντάξεις και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος εκτίμησε ότι με την δεύτερη αξιολόγηση «έρχονται τα χειρότερα».

Το ερώτημα αν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου, «που απασχολεί τους πάντες», έθεσε εκ μέρους του Ποταμιού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μπαργιώτας, επισημαίνοντας πως άλλα λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ενώ εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό θα ξανανοίξει. Ότι η ισορροπία του ασφαλιστικό βρισκόταν στα όρια του αδύνατου, ωστόσο ο νόμος Κατρούγκαλου κατέφερε να επιφέρει ισορροπία, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Αθ. Παπαχριστόπουλος. Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να είναι βιώσιμο το σύστημα όταν συνεχίζονται οι περικοπές, καθώς και πώς θα εισπραχθούν έσοδα χωρίς ανάπτυξη; «Βεβαίως η απάντηση στο ασφαλιστικό είναι η ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Έχουν γίνει βήματα, μικρά αλλά έγιναν. Υπήρξε δομική αναδόμηση του συστήματος ώστε να μην παράγει νέες αδικίες κι ανισότητες», είπε από την πλευρά του ο Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ).