Σενάρια -κυρίως από αντιπολιτευόμενα Μέσα- για διεκδίκηση από τον κ. Μητσοτάκη της προεδρίας της Κομισιόν το καλοκαίρι.
Πόσο πιθανό είναι αυτό; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά παρά μόνο του ίδιου του πρωθυπουργού, αν και φαντάζει απίθανο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα άφηνε τα ηνία της χώρας για την προεδρία της Κομισιόν σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Μπορεί να απάντηση επί του ερωτήματος να την πιθανολογούμαι, έχουμε όμως κάποια δεδομένα όσον αφορά την εκλογή προέδρου στην Κομισιον.
Πρώτον, προχτές Πέμπτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε από το Βερολίνο την πρόθεσή της να είναι εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει ανοιχτά και δημοσίως την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν. (Κάποιοι συνδέουν τη στήριξη με την ανάληψη από την Ελλάδα του χαρτοφυλακίου του επιτρόπου Αμυνας, που θα δημιουργηθεί μετά τις ευρωεκλογές)
Τρίτον, αρκετοί στους διαδρόμους της Ε.Ε. εκφράζουν προβληματισμό για το αν θα μείνει ως το τέλος της κούρσας η κ. Φον ντερ Λάιεν αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την κατάληξη. Όσοι υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητά της είναι αδύναμη και θα τεθεί εν αμφιβόλω, στηρίζονται σε δύο τινά: Στον ορατό κίνδυνο οι Ευρωκάλπες να αναδείξουν ιδιαίτερα ενισχυμένη την ακροδεξιά και αδυνατισμένο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα –οπότε οι πολιτικοί συσχετισμοί θα μεταβληθούν– και σε υποθέσεις σκανδάλων στις οποίες έχει εμπλακεί το όνομά της, με κορυφαία αυτή των εμβολίων Pfizer για τον κορονοϊό.
Τέταρτον, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόβλεψη, δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι ο διάδοχος της στην Κομισιόν θα είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας έχει αποσπάσει τα εύσημα κορυφαίων Ευρωπαίων, με πιο πρόσφατα αυτά της ίδιας της κ. Φον Ντερ Λάιεν.
Τέλος, εκτός από την προεδρία της Κομισιόν, μετά τις Ευρωεκλογές θα «αδειάσει» και η θέση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, ωστόσο όλοι προεξοφλούν ότι θα την καταλάβει ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, ο οποίος, ήδη απολαμβάνει της στήριξης των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Και όσον αφορά την εκλογή Γραμματέα του ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση η Τουρκία δε θα δεχόταν αυτός να είναι Έλληνας.