Σε αλλαγές στην κυβέρνηση και στη δασοπυρόσβεση προχωρά ο Κυρ. Μητσοτάκης

 
Σε αλλαγές στην κυβέρνηση και στη δασοπυρόσβεση προχωρά ο Κυρ. Πητσοτάκης

Ενημερώθηκε: 30/08/21 - 09:36

Σε ρότα ανασχηματισμού μπαίνει το Μαξίμου με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ αλλά και αλλαγών στον τομέα της πυρόσβεσης, μετά την τραυματική εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών που «ράγισε» την εικόνα της κυβέρνησης. Και τα δύο θα ανακοινωθούν πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός ουσιαστικά τον προανήγγειλε, όταν έδωσε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, με τη φράση «οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης».

Έκτοτε ακολούθησαν δύο σχετικές τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, που άφηναν ορθάνοιχτο το παράθυρο αλλαγών, με το ερώτημα να είναι πλέον πότε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να κάνει αλλαγές στο σχήμα, τι εύρος θα έχουν και τι κατεύθυνση.

Όσον αφορά τον τομέα της δασοπυρόσβεσης ο Κυρ. Μητσοτάκης φερεται αποφασισμένος να «τα αλλάξει όλα» σε δομές, μεθόδους, μέσα και πρόσωπα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με βάση την τραυματική εμπειρία του φετινού Αυγούστου, έχουν αποφασιστεί οκτώ συγκεκριμένα βήματα:

1. Δημιουργία σώματος 500 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, που θα μπορούν να επιχειρούν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν φθάσει στο οδικό δίκτυο. Η προκήρυξη για τις σχετικές προσλήψεις θα γίνει το φθινόπωρο, ώστε από τον Ιανουάριο να αναλάβουν υπηρεσία, αρχικά στους καθαρισμούς δασών.

2. Τερματισμός του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, με τις δασικές υπηρεσίες να περνούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος –υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών– και να φεύγουν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που αναφέρονταν στο υπουργείο Εσωτερικών.

3. Εισαγωγή της μεθόδου της ελεγχόμενης καύσης –«αντιπύρ»– μέσω της οποίας οριοθετείται μια πυρκαγιά με φωτιά που βάζουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες. Η ελληνική Πυροσβεστική δεν διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και θα ζητηθεί η αρωγή της Αυστραλίας.

4. Δημιουργία περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας, που θα έχουν καλύτερη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

5. Διεύρυνση του στόλου της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα πρώτης προσβολής (τράκτορες) που μπορούν να παρέμβουν πριν η φωτιά πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

6. Εκπαίδευση στελεχών της Πυροσβεστικής στη χρήση σύγχρονων μέσων επιτήρησης των δασών και άμεσου εντοπισμού πυρκαγιών, κυρίως μέσω drones.

7. «Τολμηρότερη» χάραξη αντιπυρικών ζωνών σε δήμους που «συνορεύουν» με δάση.

8. Αλλαγές στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, που θα πρέπει να αναμένονται πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 11 Σεπτεμβρίου.