Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκινά στη Βουλή η διαδικασία με την εισήγηση Ανδρουλάκη — Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης

 
Πρόταση δυσπιστίας: Σε λίγη ώρα η εισήγηση Ανδρουλάκη στη Βουλή

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 26/03/24 - 15:35

Εν όψει ενός θερμού κοινοβουλευτικά τριημέρου βρίσκεται η χώρα, καθώς σε λίγη ώρα, σε δημόσια συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Όπως έγινε γνωστό από τη Χαριλάου Τρικούπη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο κείμενο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν ενδεχομένως και κάποιες παρατηρήσεις, γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στο θέμα των υποκλοπών και της διαρροής των e-mail.

Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο το οποίο θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια, κατά τη δεκάλεπτη ομιλία του. Εφόσον όλα αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης διάκεινται θετικά, θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί και τυπικά το αίτημα. Απαιτείται αριθμός 50 υπογραφών, οπότε θεωρείται δεδομένο πως θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Το γάντι αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να σηκώσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης θα είναι αυτός ο οποίος θα σηκώσει το βάρος να δεχθεί την πρόταση μομφής και να απαντήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα, αναμένεται να γίνει γνωστό το πότε πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχει ένα περιθώριο 48 ωρών. Μπορεί δηλαδή να ξεκινήσει αμέσως το απόγευμα ή μετά από δύο μέρες. Το βέβαιο είναι ότι η διάρκειά της θα πρέπει να είναι έως τρεις μέρες συζήτησης. Τρεις μέρες που το λόγο θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές για το συγκεκριμένο θέμα. Αναμένεται να είναι μακρύς ο κατάλογος των ομιλητών, οπότε θα εξαντληθεί και το χρονικό όριο που προβλέπει ο κανονισμός και το Σύνταγμα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δεν φαίνεται η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να μετατρέψει αυτή την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Αντίθετα, θα επιλέξει να συζητηθεί ως πρόταση δυσπιστίας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ