Και ενώ η γκρίνια συνεχίζεται και από το βήμα της Βουλής (π.χ. τοποθέτηση από τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτο Χρυσομάλλη), ο Παύλος Μαρινάκης έκανε γνωστό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κομματική πειθαρχία των βουλευτών της ΝΔ στην επίμαχη ονομαστική ψηφοφορία για τους μετανάστες θα τηρηθεί – πλην του Αντώνη Σαμαρά – απαρέγκλιτα και πως όποιος καταψηφίσει θα διαγραφεί από το κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αντώνης Σαμαράς θα πάει στη Βουλή, στην ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας για τους μετανάστες και θα ψηφίσει «όχι». Ο πρώην πρωθυπουργός θεώρησε σωστό να μην κάνει το βήμα πίσω, να απέχει δηλαδή από την ψηφοφορία και να δώσει κανονικά το «παρών», καταψηφίζοντας τη.
Από τους βουλευτές της ΝΔ δε φαίνεται πιθανό κάποιος να «σπάσει» την κομματική πειθαρχία και να καταψηφίσει την τροπολογία.
Να σημειωθεί ότι η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι.
«Δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία γιατί σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα μιας επιλογής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας» σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο νόμος «δίνει άδεια διαμονής για εργασία, δεν παραπέμπει σε δικαίωμα παραμονής και αφορά μόνο 30.000 ανθρώπους». Σημείωσε επίσης, πως δεν πρόκειται για ρύθμιση που θα διαρκέσει διηνεκές: «Όσο υφίστανται η άδεια εργασίας υφίστανται και η άδεια παραμονής», εξήγησε.
Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η τροπολογία «βάζει από το παράθυρο μετανάστες και ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας τάξης» ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την απορία: «Τι είναι πιο ασφαλές για τη χώρα, να υπάρχουν για 7 χρόνια άνθρωποι που δεν είναι καταγεγραμμένοι ή να γνωρίζουμε ποιοι είναι και που δουλεύουν».
Στο ερώτημα γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να είναι ερμηνευτής ενός πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, στην περίπτωση που ένας βουλευτής του κόμματος δεν ψηφίσει τη σχετική τροπολογία κατέστησε σαφές ότι είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία, διευκρινίζοντας ότι θα διαγραφούν όσοι δεν την ψηφίσουν.
Ερωτηθείς ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό και τι θα σημαίνει τυχόν καταψήφιση από εκείνον, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «θα είναι μια έκφραση πρώην πρωθυπουργού, ενώ πριν από λίγα 24ωρα είχαμε την ψήφιση του προϋπολογισμού που είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
«Η μεταναστευτική πολιτική της χώρας έχει κριθεί, καθώς έχουν μειωθεί κατά 85% οι ροές και ο χρόνος αναμονής για άσυλο από δύο έτη έχει πάει στους δύο μήνες ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις μειώθηκαν κατά 90%», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Όσον αφορά για τους βουλευτές «γκρινιάζουν», πρόκειται για τους Μπάρμπη Αθανασίου, Μίλτο Χρυσομάλλη και Στράτο Σιμόπουλο οι οποίοι με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση και ζήτησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τους Θάνο Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Κώστα Καραγκούνη που με συνεντεύξεις εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς.
Η τροπολογία, υπενθυμίζουμε, θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταβεί το μεσημέρι στη Βουλή για να πάρει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν θα ανεχθεί καμία παραφωνία.