Δεν είναι η πρώτη φορά που μια δήλωση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων γεννά τριγμούς στα Ελληνικά κόμματα.
Μπορεί στην τωρινή κατάσταση, λόγω των δηλώσεων Μουζάλα, να βρίσκεται σε κρίση η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στήλωσε τα πόδια και δεν κάνει πίσω στην απαίτηση της απομάκρυνσης του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, δεν είναι όμως και λίγες οι περιπτώσεις που σε εξίσου δύσκολη θέση βρέθηκαν και άλλα ελληνικά κόμματα από παρόμοιες δηλώσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τότε Βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2005 σε συνέντευξή του στον ALPHA 989 είχε δηλώσει επι λέξει:
«Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς πώς θα λέγεται η διπλανή χώρα όσο και αν δε μας αρέσει και εμένα με ενοχλεί κατάφορα να λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν είναι δυνατόν να έχω την απαίτηση να αποφασίζω εγώ πώς θα λέγεται η διπλανή χώρα. Αντίθετα, χάνουμε τεράστιες δυνατότητες διπλωματικής παρέμβασης και επιρροής λόγω του ότι εμμένουμε σε αυτή, την κατά την άποψή μου, μπούρδα».
Μάλιστα είχε συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχει χώρα όλου του κόσμου που να μην αναφέρεται στη γειτονική χώρα ως Μακεδονία. Δεν υπάρχει έντυπο διεθνές που να χαρτογραφεί την περιοχή και να μην γράφει Μακεδονία πάνω σε αυτή τη χώρα, είτε αυτό λέγεται Economist ή Financial Times».
Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές τόσο από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όσο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Μάλιστα ο τότε γ.γ. της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Απόστολος Σταύρου είχε αφήσει ακάλυπτο τον βουλευτή κάνοντας λόγο για «ατυχείς δηλώσεις».
«Ημέρες του ηρωικού όχι πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη του ονόματος Μακεδονία και θεωρώ ότι όλα τ άλλα απ όπου και αν προέρχονται είναι μπούρδες» σχολίαζε επίσης ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής είχε πει ότι «Τέτοιες δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Γεωργιάδη, όπως κι άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, προφανώς δημιουργούν σύγχυση και επιπλέον μειώνουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας, καθώς υποδηλώνουν ότι, και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις», ενώ ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και φυλακισμένος για τις πασίγνωστες μίζες Ακης Τσοχατζόπουλος τόνιζε, από την πλευρά του, πως δεν περίμενε ότι «η γραμμή των ΗΠΑ να επιβάλλουν στα Βαλκάνια -στα Σκόπια, στο Κόσοβο και στην Αλβανία- τις δικιές τους λύσεις, θα είχε τόσο γρήγορα ευαίσθητους αποδέκτες».
Την δήλωση είχε σχολιάσει και ο Στέλιος Παπαθεμελής λέγοντας ότι «είναι κρίμα γιατί πρόκειται για νέο πολιτικό που έχει περισσότερο ανάγκη να διαβάσει πολύ και πολλά και να ωριμάσει και μετά να αποφαίνεται για τόσο κρίσιμα και σοβαρά εθνικά θέματα».
Θέση είχε πάρει και η εκκλησία αφού ο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος έκανε λόγο για απειρία που απορρέει από το νεαρό της ηλικίας του βουλευτή αλλά και για πολιτική παραφροσύνη.
Δεν είναι μόνο ο Νίκος Γεωργιάδης που προκάλεσε σάλο κατά το παρελθόν με τις δηλώσεις του, αφού και ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κάνει αντόστοιχη δήλωση λέγοντας το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.
Η συγκεκριμένη δήλωση έμελλε να τον ακολουθήσει στην μετέπειτα πολιτική του πορεία, αφού έγινε «καραμέλα» στα στόματα των πολιτικών του αντιπάλων.
Μουζάλας, Γεωργιάδης, Μητσοτάκης, τρεις διαφορετικές δηλώσεις,τρεις υποθέσεις που προκάλεσαν σάλο, αλλα με ένα κοινο χαρακτηριστικό. Την αιτία. Και η αιτία δεν είναι άλλη από την ονομασία των Σκοπίων που εκ του αποτελέσματος πληγώνει τα ελληνικά κόμματα.
Μπάμπης Κανέλλος