«Καλή δύναμη» ευχήθηκε στους 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.
Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.
Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.
Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.
Από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές συνοδευόμενοι από τους συγγενείς τους, ενώ τα θεωρεία ήταν κατάμεστα όπως και τα έδρανα των αξιωματούχων με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, να κάθεται στο πρώτο έδρανο.
Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.
Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Χωροταξία Ολομέλειας
Οι αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης των ΚΟ επιφέρουν και χωροταξικές τροποποιήσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο δεξιές σειρές εδράνων θα τοποθετηθούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΙΝΑΛ επανέρχεται στο μπροστινό διάζωμα πιάνοντας τις πρώτες θέσεις της κεντρικής κερκίδας που έως πρόσφατα κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από το ΚΙΝΑΛ θα τοποθετηθούν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Στην κεντροαριστερή σειρά εδράνων θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερή θα παραμείνει το ΚΚΕ.
Πολάκης: «Θα επανέλθουμε»
«Θα αντισταθούμε στις προσπάθειες νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και θα επανέλθουμε». Αυτό ήταν το σύντομο σχόλιο που έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης προσερχόμενος στη Βουλή.
Από την μεριά της η Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε: «Νέα Βουλή, καινούργια αρχή και μεγάλες προσδοκίες για καλύτερες ημέρες. Εχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ανάπτυξη της μεσαίας, στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και βέβαια στην ανάπτυξη της Αθήνας μέσα από τον τομέα της ασφάλειας. Προχωράμε σταθερά μαζί».
Λίγο αργότερα στη Βουλή έφτασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και δήλωσε: «Δουλειά, δουλειά και πράξεις. Εύχομαι στον κ. Τασούλα, πρόεδρο της Βουλής να είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων».
Βαρουφάκης: Πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία
Μαζί με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου και τους βουλευτές του έφτασε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία. Αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νέος σκληρός αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».
Το τυπικό της ορκωμοσίας
Η σημερινή διαδικασία περιγράφεται στο Κανονισμό της Βουλής.
Tην εναρκτήρια συνεδρίαση, έως και την εκλoγή τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, θα διευθύνει o πρoσωρινός πρόεδρoς, πoυ σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό θα είναι ο Β΄αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δεδομένου ότι «καθήκοντα προσωρινού προέδρου ασκεί ένας από τoυς αντιπρoέδρoυς της Boυλής της πρoηγoύμενης βoυλευτικής περιόδoυ, κατά την τάξη της εκλoγής τoυς». Ο προσωρινός πρόεδρος θα επικουρείται από τέσσερις γραμματείς και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα καθήκoντα των γραμματέων θα ασκήσουν oι νεότερoι στην ηλικία Boυλευτές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων.
Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βoυλευτικής περιόδoυ, ο προσωρινός πρόεδρος θα ανακοινώσει στη Boυλή τoν κατάλoγo των Boυλευτών πoυ ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με τo νόμo. O κατάλoγoς αυτός θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά και θα ενημερώνεται για κάθε μεταβoλή πoυ τυχόν επέρχεται κατά τη διάρκεια της βoυλευτικής περιόδoυ.
Στη συνέχεια, o πρoσωρινός πρόεδρoς της Βουλής θα καλέσει τoυς βoυλευτές πoυ έχoυν ανακηρυχθεί και παρευρίσκoνται στη συνεδρίαση να δώσoυν τoν oριζόμενo από τo άρθρo 59 τoυ Συντάγματoς όρκο που είναι ο ακόλουθος:
«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Aλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.
Aπό την oρκωμοσία τoυς oι βoυλευτές αναλαμβάνoυν την άσκηση των καθηκόντων τoυς.
Mετά την oρκωμoσία των βoυλευτών o πρoσωρινός πρόεδρoς θα καλέσει για την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 18 Ιουλίου) τoυς βoυλευτές να εκλέξoυν τoν πρόεδρo της Boυλής και των υπολοίπων μελών του προεδρείου. Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα.
Στη συνέχεια, και από το απόγευμα του Σαββάτου με την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας της ανάγνωσης και ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Αμέσως μετά η μέσω της νομοθετικής διαδικασίας άσκηση πολιτικής αναμένεται να επιταχυνθεί, δεδομένου ότι όπως έχει δεσμευθεί προεκλογικά ο νέος πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν άμεσα. Είναι στο πλαίσιο αυτό που άμεσα αναμένονται τα πρώτα νομοσχέδια στα οποία εκτιμάται πως θα υπάρχουν ρυθμίσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, ή και για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις όπως για το πανεπιστημιακό άσυλο, ή και για τον εκλογικό νόμο.
Το νομοθετικό έργο
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων, θα κατατεθεί στην Βουλή το πρώτο πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης και του κράτους, τις διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με την μείωση των φορολογικών συντελεστών με στόχο να ψηφιστεί εως τις 10 Αυγούστου ενώ έως τις 20-25 Αυγούστου θα κατατεθεί και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Παράλληλα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η κορυφαία διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης με στόχο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους πριν την λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. Φεβρουάριος 2020). Συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι η προηγούμενη Βουλή με ευθύνη της τότε πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε σημαντικά το πλαίσιο της αναθεώρησης αφήνοντας εκτός διαδικασίας τα άρθρα για την Παιδεία, την Κυβέρνηση, την Βουλή και το Περιβάλλον. Προσθέτουν ωστόσο ότι η αναθεώρηση θα προχωρήσει και πως θα εξαντληθούν τα περιθώρια συναίνεσης για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα προχωρήσει σίγουρα η αναθεώρηση των διατάξεων που έχουν λάβει ήδη 180 θετικές ψήφους και άρα στην παρούσα φάση θέλουν πάνω από 151 για να αναθεωρηθούν. Μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν:
- την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής
- τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, την κατάργηση προνομιακών ρυθμίσεων για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών
- τον περιορισμό ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών και του τρόπου επιλογής των μελών τους
- το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ώστε με 120 θετικές ψήφους να μπορεί να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές.
Δυνατότητα αναθεώρησης υπάρχει και για το άρθρο 54 που αφορά τον εκλογικό νόμο καθώς ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής που επίσης είναι υπερ της κατάργησης της απλής αναλογικής διαθέτουν 180 βουλευτές.
.