«Βρέξει χιονίσει ο νόμος θα εφαρμοστεί, αναφορικά με τους επαγγελματίες ταξί που καλούνται να κολλήσουν στο πίσω δεξί παράθυρο του οχήματός τους το αυτοκόλλητο που ενημερώνει ότι δέχονται πληρωμές και μέσω POS», είπε μιλώντας στην εκπομπή UPDATE του ΕΡΤNews και στον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.
Από αυτή την κυβέρνηση ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 35% από το 2019 μέχρι και σήμερα και ουσιαστικά αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι σε περιπτώσεις ακινήτων που ασφαλίζονται από εδώ και στο εξής θα υπάρχει μία περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, είπε αναφορικά με το θέμα, διευκρινίζοντας:
«Η πολιτεία θα κάνει αυτό το οποίο οφείλει να κάνει σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής και θα συμβάλλει στο έπακρο στο να στηρίξει ακίνητα έως μισού εκατομμυρίου ευρώ αξίας, η οποία είναι και η συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών των ακινήτων στη χώρα μας, σχεδόν το 90%.
Από κει και πέρα, ο νομοθέτης ορίζει ότι θα πρέπει να ασφαλιστεί υποχρεωτικά ακίνητο εφόσον είναι από 500.000 ευρώ και πάνω. Διαφορετικά εγώ δεν θα μπορέσω ως κράτος να συμβάλω να σε αποζημιώσω σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής».
Ο κ. Τσάπαλος επεσήμανε εξάλλου ότι «δεν υπάρχουν στον κρατικό κορβανά απεριόριστοι πόροι για να μπορούμε να καλύπτουμε την αποκατάσταση κατοικιών στο έπακρο και δεν θα είναι και τόσο πολύ όσο είναι τώρα ή όσο ήταν στο παρελθόν, καθόσον όσο περνάει ο καιρός οι φυσικές καταστροφές εντείνονται και οι επιπτώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Σε περιπτώσεις ακινήτων που ασφαλίζονται από εδώ και στο εξής θα υπάρχει μία περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.
Δηλαδή εκεί που ήταν 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα για φυσικές καταστροφές για το 2024, από το 2025 και μετά, εφόσον τα ασφαλίζουμε και έχουν αξία έως μισό εκατομμύριο ευρώ, τότε το 10% γίνεται 20% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.
«Δεν κάνουμε δωράκι στις ασφαλιστικές»
Πληρώνουμε κάτι για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής. Αποδείχτηκε από τον Ντανιέλ που ήταν και πολύ δύσκολη εξίσωση για τις ασφαλιστικές, ότι όχι απλά έβαλαν το χέρι στην τσέπη, αναγκάστηκαν με βάση τα γραφέντα να συμβάλουν κι αυτοί στην ανοικοδόμηση μιας ολόκληρης περιφέρειας, όπως ήταν η Θεσσαλία.
Στην ερώτηση του Κώστα Λασκαράτου αν θα μπορούσε να υπάρχει η εγγύηση της αποκατάστασης των ζημιών ο Όμηρος Τσάπαλος απάντησε: «Κάτσαμε και τα μετρήσαμε όλα αυτά τα οποία ανακοινώσαμε και το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα χρήματα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τους πάντες. Πήραμε μια απόφαση, νομίζω δίκαιη απόφαση ότι δηλαδή καλύπτουμε το 90% και πάνω των κατοικιών σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής και επιλέγουμε συνειδητά να πούμε ότι πρέπει από μόνα τους να στηρίζονται τα ακίνητα εκείνα που είναι μισό εκατομμύριο και πάνω, δηλαδή μειοψηφία, Όταν έχεις ένα ακίνητο 600, 700, 1.000.000 ευρώ θεωρώ ότι είναι πέραν από μια κατοικία και μια επένδυση που έχεις κάνει, γιατί διαφορετικά θα ήταν ένα ακίνητο πολύ χαμηλότερης αξίας.
Έρχεται μια καταστροφή και εγώ το έχω ασφαλίσει το ακίνητο μου και το κράτος νίπτει τας χείρας το ή θα δίνει και το κράτος αυτό το οποίο έχουμε μάθει ότι δίνεται, ήταν η επόμενη ερώτηση από το δημοσιογράφο.
«Το κράτος δεν θα συμβάλλει στο βαθμό που μέχρι τώρα το έκανε. Θα συμβάλλει στο βαθμό που μπορεί.
Θα στηρίζει στο έπακρο τα ακίνητα εκείνα, έως 500.000 ευρώ. Δεν κάνουμε κάτι το παγκοσμίως πρωτότυπο.
Η Ισπανία και η Ιταλία ακολουθούν ακριβώς το ίδιο μοντέλο. Αρα υιοθετήσαμε μοντέλα τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί στο εξωτερικό και με επιτυχία τα προσαρμόζουμε στα ελληνικά δεδομένα. Το κράτος συνεχίζει να υφίσταται.
Στηρίζει εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη και λέμε σε εκείνους που έχουν μεγάλη αξία ακινήτων βάλτε και εσείς το χέρι στην τσέπη. Νομίζω είναι κάτι το δίκαιο», απάντησε ο κ. Τσάπαλος, συμπληρώνοντας: Ακόμα και για εκείνα τα ακίνητα που είναι μισό εκατομμύριο και πάνω τους λέμε το 10% έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα το πάρεις. Άρα μπορεί να χάνω εγώ έσοδα ως κράτος.
Σε ερώτηση για τις ασφαλιστικές που αρνούνται συμβόλαιο αναφορικά με ημιυπόγεια ο κ Τσάπαλος είπε ότι « δεν είναι όλες οι ασφαλιστικές καρτέλ και μια έρευνα αγοράς από τους πωλητές θα τους οδηγήσει σε εκείνες τις ασφαλιστικές που μπορούν να τους εξυπηρετήσουν στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Φυσικά και έχουν δικαίωμα οι ασφαλιστικές να το κάνουν, αλλά ο ανταγωνισμός εντείνεται. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι συστηματικά να πιέζουμε εκείνες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δημιουργούν τέτοιου είδους προσκόμματα και δεν δέχονται την ασφάλιση ορισμένων κατοικιών. Αυτή η πίεση έχει αποδώσει γιατί αυτή η ιστορία με το μειωμένο ΕΝΦΙΑ, εφόσον ασφαλιστεί, είναι από φέτος από τις αρχές του έτους και θα δείτε και την τάση των ασφαλιστηρίων.
Όσο περνάνε οι μήνες αυξάνονται ακόμα και σε διαμερίσματα τέτοιου τύπου με υπόγεια, ημιυπόγεια και ούτω καθεξής.
Αν ρωτήσουμε 10 οδηγούς ταξί, οι 9 θα πουν ότι ναι, φέρτε το να το κολλήσω
Κλείνοντας ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε στο αυτοκόλλητο που λέει ότι υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές και μέσω POS και τόνισε ότι «αυτοί που αρνήθηκαν να την παραλάβουν ήταν οι εκπρόσωποι των ταξί.
Αν ρωτήσουμε 10 οδηγούς ταξί έξω οι 9 θα πουν ότι ναι, φέρτε το να το κολλήσω.
Αυτή τη στιγμή όμως εμείς οφείλαμε να πάμε θεσμικά και ο θεσμικός τρόπος είναι να απευθυνθούμε στο επίσημο όργανο που εκπροσωπούμε. Το αυτοκόλλητο έχει μέγεθος αντίστοιχο με αυτοκόλλητα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως είναι Στοκχόλμη, όπως είναι η Βαρκελώνη, όπως είναι η Μαδρίτη, όπως είναι η Βουδαπέστη.
Δεν πήγαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, αλλά ουσιαστικά να υιοθετήσουμε παρόμοιες πρακτικές. Γι αυτό σας είπα θα επιμείνουμε».
Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή Update